Η κρίση στη Μέση Ανατολή βάζει «φωτιά» στις τιμές του πετρελαίου– Ξεπέρασε τα 80 δολάρια το αργό

Η κρίση στη Μέση Ανατολή βάζει «φωτιά» στις τιμές του πετρελαίου– Ξεπέρασε τα 80 δολάρια το αργό

Τι «βλέπουν» οι αναλυτές

Φωτιά στις τιμές πετρελαίου βάζει η ένταση στη Μέση Ανατολή, την ώρα που εντείνονται οι φόβοι για μια γενικευμένη σύγκρουση στην ευρύτερη περιοχή.

Οι τιμές του υγρού χρυσού θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τον στρατηγικό εμπειρογνώμονα για τα μεταλλευτικά και ενεργειακά εμπορεύματα στην Commonwealth Bank of Australia, Vivek Dhar.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα 26/8, αφού η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ έπληξε στόχους στο Λίβανο με περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη, προτού η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα εκτοξεύσει περισσότερες από 320 ρουκέτες στο Ισραήλ.

Το αμερικανικό West Texas Intermediate αργό σημείωσε άνοδο 0,75% στα 75,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό τύπου Brent ξεπέρασε και τα 80 δολάρια.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ δήλωσε ότι τα πλήγματα ήταν αντίποινα για τη δολοφονία από το Ισραήλ του ανώτερου διοικητή Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό τον περασμένο μήνα. Το Ισραήλ δήλωσε ότι τα προληπτικά του πλήγματα είχαν στόχο να αποτρέψουν μια μεγαλύτερη επίθεση της Χεζμπολάχ, ανέφερε το Reuters.

«Ενώ οι προσδοκίες της αγοράς επικεντρώνονται στο ότι η επίθεση του Ιράν θα πλήξει το Ισραήλ χωρίς να προκαλέσει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, η απάντηση του Ισραήλ θα είναι εξίσου σημαντική. Και η απάντηση του Ισραήλ μπορεί να περιλαμβάνει μια επίθεση στον εφοδιασμό πετρελαίου του Ιράν και στις σχετικές υποδομές, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο το 3-4% του παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου», δήλωσε ο Dhar.

Το σενάριο ενός ολοκληρωτικού πολέμου

Ο Cedric Chehab, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής του παγκόσμιου κινδύνου στην εταιρεία ερευνών BMI, δήλωσε ότι η ανταλλαγή πυρών την Κυριακή δεν σημαίνει ότι επίκειται «ολοκληρωτικός πόλεμος». Ενώ υπάρχει ο κίνδυνος η αντιπαράθεση να εξελιχθεί σε ευρύτερη σύγκρουση, υπάρχει ακόμη περιθώριο για αποκλιμάκωση, πρόσθεσε.

Τόσο το Ισραήλ όσο και οι Ιρανοί ηγέτες «δεν θέλουν αυτό να ξεφύγει από τον έλεγχο και να κλιμακωθεί … μην ξεχνάτε, το Ιράν έχει έναν νέο πρόεδρο που δεν έχει δοκιμαστεί και η ιδέα είναι να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ, αλλά όχι απαραίτητα να εμπλακεί σε άμεση αντιπαράθεση».

Ενώ ο Dhar συμφώνησε με την άποψη του Chehab ότι τα γεγονότα της Κυριακής είναι απίθανο να αποτελέσουν τον καταλύτη για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή, επεσήμανε ότι το Ιράν δεν έχει ακόμη προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού επικεφαλής της Χαμάς, στην Τεχεράνη τον περασμένο μήνα.

Κλειδί η εκεχειρία στη Γάζα

Ο Dhar δήλωσε επίσης ότι η πρόοδος των συνομιλιών για την εκεχειρία στη Γάζα θα είναι ένας δείκτης για το πώς το Ιράν, η Χεζμπολάχ και η Χαμάς ερμηνεύουν τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου.

Νωρίς τη Δευτέρα, το Reuters μετέδωσε ότι δεν υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στις συνομιλίες της Κυριακής σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα, με αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας να αναφέρουν στο πρακτορείο ότι ούτε η Χαμάς ούτε το Ισραήλ συμφώνησαν στις προτάσεις που παρουσίασαν οι διαμεσολαβητές στο Κάιρο.

Ο Dhar πρόσθεσε ότι ενώ η κλιμάκωση πλήττει τις συνομιλίες εκεχειρίας εκ πρώτης όψεως, το γεγονός ότι το Ισραήλ κατάφερε να ανακόψει τη Χεζμπολάχ «μπορεί να αναγκάσει το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να παραδεχτούν ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε θέση ισχύος, ιδίως με την υποστήριξη των ΗΠΑ, καθιστώντας τις συνομιλίες εκεχειρίας πιο εύκολες».

Προβλέπει επίσης ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent θα διαπραγματεύονται μεταξύ 75 και 85 δολαρίων το βαρέλι τον Σεπτέμβριο, με περισσότερες πιθανές ανοδικές τάσεις εάν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα μειωθούν και καθώς ένα ιρανικό αντίποινο κατά του Ισραήλ εξακολουθεί να είναι «στα χαρτιά».

«Γενικότερα, ο κίνδυνος μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή που θα εμπλέξει μόνιμα το Ιράν αποτελεί ανοδικό κίνδυνο για τις προοπτικές μας».

Ο ρόλος της Fed

Εκτός από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ρόλο κλειδί παίζουν και οι κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, μετά την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο Τζάκσον Χολ, ο οποίος έδωσε ένα πρώτο σήμα για μια πρώτη μείωση στα επιτόκια.

Οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να δώσουν μια ώθηση στη ζήτηση για ενέργεια από τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη. Επιπλέον όσο υποχωρούν τα αμερικανικά επιτόκια, τόσο θα αποδυναμώνεται και το δολάριο. Το αμερικανικό νόμισμα και οι τιμές των εμπορευμάτων τείνουν να ακολουθούν αντίθετη κατεύθυνση. Όσο υποτιμάται το αμερικανικό δολάριο, τόσο περισσότερο ενισχύεται η ανοδική τάση του πετρελαίου και άλλων βασικών πρώτων υλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ