Τζέρομ Πάουελ στο Τζάκσον Χολ: Έφτασε η ώρα για μείωση επιτοκίων από τη Fed

Τζέρομ Πάουελ στο Τζάκσον Χολ: Έφτασε η ώρα για μείωση επιτοκίων από τη Fed

Aπέφυγε να δεσμευτεί στον χρόνο και το εύρος των περικοπών

Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ δήλωσε έφτασε η ώρα για τη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, καθώς προειδοποίησε ότι οι «καθοδικοί κίνδυνοι» για την αγορά εργασίας έχουν αυξηθεί. «Έχει έρθει η ώρα για την προσαρμογή της πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στην πολυαναμενόμενη ομιλία στο Τζάκσον Χόλ.

«Η κατεύθυνση της κίνησης είναι σαφής και ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων», δήλωσε ο Πάουελ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια μείωση επιτοκίων της μεγαλύτερης από 25 μονάδες βάσης.

Ο Πάουελ δήλωσε ότι η Fed θα κάνει «ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε μια ισχυρή αγορά εργασίας καθώς σημειώνουμε περαιτέρω πρόοδο προς τη σταθερότητα των τιμών», καθώς προειδοποίησε ότι «οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί και οι καθοδικοί κίνδυνοι για την απασχόληση έχουν αυξηθεί».

Αναφερόμενος στους δύο στόχους που έχει αναλάβει να επιτύχει η Fed από το Κογκρέσο (σταθερότητα τιμών και πλήρη απασχόληση), ο Πάουελ δήλωσε ότι «έχει αυξηθεί η πεποίθησή του ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε μια βιώσιμη πορεία επιστροφής στο 2%», αφού αυξήθηκε σε περίπου 7% κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ενώ η ανεργία αυξάνεται.

Ενώ ο Πάουελ δήλωσε ότι το άλμα σχεδόν μιας ποσοστιαίας μονάδας στο ποσοστό ανεργίας κατά το τελευταίο έτος οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της προσφοράς εργασίας και στην επιβράδυνση των προσλήψεων και όχι στην αύξηση των απολύσεων, ήταν επίσης κατηγορηματικός ότι η Fed ήθελε να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω διάβρωση – η προηγούμενη ομιλία του για «πόνο» στην αγορά εργασίας ως απαραίτητη για τον έλεγχο του πληθωρισμού αποτελεί πλέον παρελθόν.

«Δεν επιδιώκουμε ούτε καλωσορίζουμε περαιτέρω ψύξη των συνθηκών στην αγορά εργασίας», δήλωσε ο Πάουελ. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε μια ισχυρή αγορά εργασίας, καθώς σημειώνουμε περαιτέρω πρόοδο προς τη σταθερότητα των τιμών. Με την κατάλληλη αναγωγή της περιοριστικής πολιτικής, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι η οικονομία θα επιστρέψει στον πληθωρισμό του 2%, διατηρώντας παράλληλα μια ισχυρή αγορά εργασίας».

Στην ομιλία του αναφέρθηκε και στο τελευταίο φαινόμενο ανόδου των τιμών και την αντίδραση της Fed σε αυτό, περιγράφοντας τόσο το λάθος της κεντρικής τράπεζας να πιστέψει αρχικά ότι η άνοδος των τιμών είναι παροδική όσο και στην αντίδρασή της με τη μείωση των επιτοκίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ