Κρυπτονομίσματα: Γιατί υποχωρούν παρά τη διεθνή ανάκαμψη των αγορών

Κρυπτονομίσματα: Γιατί υποχωρούν παρά τη διεθνή ανάκαμψη των αγορών

H όρεξη για έκθεση σε κρυπτονομίσματα έχει αρχίσει να εξαντλείτα

Το bitcoin και η ευρύτερη αγορά των κρυπτονομισμάτων καταγράφουν μεγάλες απώλειες αυτόν τον μήνα, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές διεθνώς επιστρέφουν προς τα ιστορικά υψηλά τους, αφού ξεπέρασαν τον φόβο για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Το μεγαλύτερο ψηφιακό περιουσιακό asset έχει υποχωρήσει περίπου 10% τον Αύγουστο έναντι μιας αύξησης σχεδόν 1% στον παγκόσμιο δείκτη μετοχών της MSCI Inc. καθώς και ενός άλματος του χρυσού σε ιστορικά υψηλά. Γύρω στις 14:00 ώρα Ελλάδος, το bitcoin υποχωρούσε περίπου 2,5% στα 58.197 δολάρια.

Οι αναλυτές έχουν επισημάνει τον κίνδυνο διάθεσης του ποσού που έχει κατασχεθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία πιστεύεται ότι κατέχει κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 12 δισ. δολαρίων. Τη χαρακτηρίζουν ως μία από τις προκλήσεις για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Τα δεδομένα blockchain δείχνουν ότι οι ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα μετέφεραν 600 εκατομμύρια δολάρια κατασχεθέντων Bitcoin στο ανταλλακτήριο που διαχειρίζεται η Coinbase Global Inc. σύμφωνα με ανάλυση της Arkham Intelligence.

Οι πιθανές πωλήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης «έχουν ως αποτέλεσμα αυτή την προσωρινή καθοδική πίεση των τιμών», δήλωσε ο Χουσμπού Χούλαρ, εταίρος επιχειρηματικών συμμετοχών στην Lightning Ventures, η οποία επενδύει σε επιχειρήσεις που συνδέονται με το bitcoin. «Αναμένουμε ότι αυτό το χάσμα θα κλείσει σύντομα», πρόσθεσε.

Κρυπτονομίσματα: Γιατί υποχωρούν παρά τη διεθνή ανάκαμψη των αγορών-1

Μεγάλο sell-off

Ένας δείκτης των 100 κορυφαίων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων υπέστη τη χειρότερη πτώση στις 5 Αυγούστου από τον Νοέμβριο του 2022.

Η υποχώρηση ήρθε παράλληλα με την πτώση των μετοχών, καθώς οι φόβοι για την ανάπτυξη των ΗΠΑ και η απομάκρυνση του carry trade του γιεν έβλαψαν τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου παγκοσμίως.

Οι προσδοκίες για την αμερικανική οικονομία έχουν έκτοτε σταθεροποιηθεί μετά από καθησυχαστικά στοιχεία και ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών του MSCI βρίσκεται τώρα μόλις 1,5% κάτω από το ρεκόρ που σημειώθηκε τον Ιούλιο.

Αντίθετα, η όρεξη για έκθεση σε κρυπτονομίσματα έχει αρχίσει να εξαντλείται.

Ένα παράδειγμα αυτού προέρχεται από το λεγόμενο ποσοστό χρηματοδότησης για τα διηνεκή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin στο ανταλλακτήριο Binance, το μεγαλύτερο για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Αυτά τα συμβόλαια χρησιμοποιούνται συχνά από κερδοσκόπους, καθώς δεν έχουν καθορισμένη λήξη. Αλλά τα στοιχεία της CryptoQuant δείχνουν ότι το ποσοστό χρηματοδότησης – το κόστος για τις θέσεις – είναι το πιο αρνητικό από το 2022, σηματοδοτώντας μειωμένη απήχηση από τους εμπόρους γρήγορου χρήματος.

Το bitcoin σημείωσε ρεκόρ 73.798 δολαρίων ΗΠΑ τον Μάρτιο, ανυψωμένο από τα στοιχήματα για χαλαρότερη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και τις εισροές σε ειδικά αμερικανικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ