ΗΠΑ: Αποσύρεται από την κούρσα των εκλογών ο Τζο Μπάιντεν - Στηρίζει πλήρως την Καμάλα Χάρις

ΗΠΑ: Αποσύρεται από την κούρσα των εκλογών ο Τζο Μπάιντεν - Στηρίζει πλήρως την Καμάλα Χάρις

Λίγο μετά την αποχώρησή του, ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως υποστηρίζει και αποδέχεται πλήρως την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις

Δίνοντας τέλος στις σχετικές φημολογίες που είχαν «πάρει φωτιά» τα τελευταία 24ωρα, ο 81χρονος Αμερικανός ηγέτης Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τελικώς σήμερα ότι αποσύρεται από την κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη σχετική επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα: «Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να σας υπηρετήσω ως πρόεδρος. Και παρόλο που πρόθεσή μου ήταν να ζητήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας μου να κάνω πίσω και να επικεντρωθώ στην ολοκλήρωση των καθηκόντων μου ως πρόεδρος για το χρονικό διάστημα που μένει.»

«Θα μιλήσω στο έθνος αργότερα μέσα στην εβδομάδα δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφασή μου. Για την ώρα, επιτρέψτε μου να εκφράσω την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη μου σε όλους αυτούς που δούλεψαν τόσο πολύ για να με δουν να επανεκλέγομαι. Θέλω να ευχαριστήσω την αντιπρόεδρο, Κάμαλα Χάρις, η οποία ήταν μια εξαιρετική συνεργάτιδα σε όλη αυτήν την πορεία […] Επίσης, επιτρέψτε μου να εκφράσω την εγκάρδια εκτίμησή μου στον αμερικανικό λαό για την πίστη και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Πιστεύω σήμερα αυτό που πίστευα πάντα: Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να κάνει η Αμερική όταν το κάνουμε μαζί. Θα πρέπει απλώς να θυμόμαστε ότι είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.», συνεχίζει ο Τζο Μπάιντεν στην επιστολή του.

Αναλυτικά το κείμενό του:

«Συμπατριώτες μου Αμερικανοί,

Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο ως Έθνος. Σήμερα, η Αμερική έχει την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο.

Κάναμε ιστορικές επενδύσεις στην ανοικοδόμηση του έθνους μας, στη μείωση του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ηλικιωμένους και στην επέκταση της προσιτής υγειονομικής περίθαλψης σε αριθμό ρεκόρ Αμερικανών. Παρέχουμε την απαραίτητη περίθαλψη σε ένα εκατομμύριο βετεράνους που εκτέθηκαν σε τοξικές ουσίες. Ψηφίσαμε τον πρώτο νόμο για την ασφάλεια των όπλων εδώ και 30 χρόνια. Διορίσαμε την πρώτη Αφροαμερικανίδα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και περάσαμε την πιο σημαντική νομοθεσία για το κλίμα στην ιστορία του κόσμου. Η Αμερική δεν ήταν ποτέ καλύτερη σε θέση να ηγηθεί από ό,τι σήμερα.

Ξέρω ότι τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς εσάς, τον αμερικανικό λαό. Μαζί, εμείς ξεπεράσουμε μια πανδημία που συμβαίνει μια φορά τον αιώνα και τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση. Προστατέψαμε και διαφυλάξαμε τη Δημοκρατία μας.

Και αναζωογονήσαμε και ενισχύσαμε τις συμμαχίες μας σε όλο τον κόσμο. Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας. Και ενώ ήταν η δική μου πρόθεση να διεκδικήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας για μένα να παραιτηθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου.

Θα μιλήσω στο Έθνος αργότερα αυτή την εβδομάδα με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απόφασή μου. Προς το παρόν, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου σε όλους εκείνους που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να με δουν επανεκλεγώ. Θέλω να ευχαριστήσω την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις που ήταν ένας εξαιρετικός συνεργάτης σε όλες τις σε όλη αυτή τη δουλειά. Και επιτρέψτε μου να εκφράσω την εγκάρδια εκτίμησή μου στον αμερικανικό λαό για την πίστη και την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν.

Πιστεύω σήμερα αυτό που πάντα πίστευα: ότι δεν υπάρχει τίποτα που η Αμερική δεν μπορεί να κάνει - όταν το κάνουμε μαζί. Πρέπει απλώς να θυμόμαστε ότι είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Με την ανακοίνωση αυτή κλείνει ένας κύκλος -όπως είναι εν προκειμένω εκείνος της προεδρικής υποψηφιότητας του 81χρονου Μπάιντεν- και ανοίγει παράλληλα ένας νέος όπως είναι εκείνος της εκλογής/επιλογής του ή της υποψηφίου που θα πάρει στη θέση του το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών. Θα είναι, άραγε, η νυν αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ή μήπως κάποιος άλλος;

Υπενθυμίζεται ότι το μεγάλο κομματικό συνέδριο των Δημοκρατικών αναμένεται τον Αύγουστο (19-22 Αυγούστου) στο Σικάγο, ενώ οι προεδρικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

Ο Τζο Μπάιντεν στηρίζει πλήρως την Καμάλα Χάρις για υποψήφια των Δημοκρατικών στις εκλογές

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι στηρίζει την Κάμαλα Χάρις για υποψήφια των Δημοκρατικών στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση ότι τερμάτισε την εκστρατεία επανεκλογής του.

Θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή στην Κάμαλα Χάρις για να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος, ανέφερε χαρακτηριστικά σε νέα ανάρτησή του απευθυνόμενος στους Δημοκρατικούς.

«Δημοκρατικοί, ήρθε η ώρα να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε» καταλήγει ο Τζο Μπάιντεν.

Αναλυτικά όσα αναφέρει στην νεά του ανάρτηση:

«Aποφάσισα να μην αποδεχθώ την υποψηφιότητα και να επικεντρώσω όλες μου τις δυνάμεις στα καθήκοντά μου ως Πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου. Η πρώτη μου απόφαση ως υποψήφιος του κόμματος το 2020 ήταν να επιλέξω την Κάμαλα Χάρις ως αντιπρόεδρό μου. Και ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα. Σήμερα θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου στην Κάμαλα για να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Δημοκρατικοί - ήρθε η ώρα να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε».

Δείτε την ανάρτηση του Μπάιντεν:

«Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας. Και ενώ ήταν η πρόθεσή μου να επιδιώξω επανεκλογή, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας μου να αποσύρω την υποψηφιότητά μου για επανεκλογή και να επικεντρωθώ αποκλειστικά για την εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου», έγραψε νωρίτερα ο Μπάιντεν.

Τόνισε ότι θα απευθύνει Έθνος μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ