ΗΠΑ: Επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 3% τον Ιούνιο

ΗΠΑ: Επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 3% τον Ιούνιο

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή -ο οποίος δεν περιλαμβάνει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας- αυξήθηκε κατά 0,1% από τον Μάιο, καταγράφοντας τη μικρότερη αύξηση από τον Αύγουστο του 2021

Επιβράδυνση ανώτερη των προβλέψεων κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, εξαιτίας κυρίως της μείωσης του κόστους στέγασης, παρέχοντας περισσότερη εμπιστοσύνη στους αξιωματούχους της Fed ότι μπορούν να προχωρήσουν σύντομα σε μείωση των επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, έναντι ανόδου 3,3% τον Μάιο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 3,1%.

Σε μηνιαία βάση ο δείκτης κατέγραψε πτώση 0,1% έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 0,1%. Αυτή, μάλιστα, είναι η πρώτη μείωση σε μηνιαία βάση από την περίοδο της πανδημίας.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή -ο οποίος δεν περιλαμβάνει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας- αυξήθηκε κατά 0,1% από τον Μάιο, καταγράφοντας τη μικρότερη αύξηση από τον Αύγουστο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας. Σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 3,3%, επίσης ο πιο αργός ρυθμός εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να ενισχύσουν την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός επανήλθε στην πτωτική του πορεία μετά την έξαρση που είχε σημειώσει στις αρχές του έτους, ενώ η ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να επιβραδύνεται. Στον απόηχο της έκθεσης της περασμένης εβδομάδας που έδειξε αύξηση της ανεργίας για τρίτο συνεχόμενο μήνα, τα στοιχεία αναμένεται να διατηρήσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων αργότερα φέτος.

Ο πρόεδρος Jerome Powell στην κατάθεσή του ενώπιον των νομοθετών αυτή την εβδομάδα απέφυγε να υποδείξει το χρονοδιάγραμμα των πιθανών μειώσεων των επιτοκίων και επέμεινε ότι οι κινήσεις πολιτικής θα καθοδηγούνται από τα εισερχόμενα δεδομένα. Μετά την έκθεση για τον ΔΤΚ, οι έμποροι συνέχισαν να θεωρούν πιο πιθανή τη μείωση του κόστους δανεισμού από την κεντρική τράπεζα τον Σεπτέμβριο, ενώ τόσο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών όσο και τα ομόλογα του Δημοσίου σημείωσαν άνοδο. Οι φορείς χάραξης πολιτικής θα συνεδριάσουν επίσης αργότερα αυτόν τον μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ