Η επόμενη μέρα στη Γαλλία – «Γρίφος» ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση

Η επόμενη μέρα στη Γαλλία – «Γρίφος» ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση

Πώς η Λεπέν έλαβε περισσότερες ψήφους από την Αριστερά αλλά βγήκε τρίτη

Με σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μοιάζει ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γαλλία. Ζητούμενο πλέον τα πρόσωπα που θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οι συμβιβασμοί που θα χρειαστεί να κάνει ο Εμανουέλ Μακρόν για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας. Πρωθυπουργός παραμένει επί του παρόντος ο Γκαμπριέλ Ατάλ, καθώς ο Πρόεδρος Μακρόν δεν έκανε αποδεκτή την παραίτησή του.

Το γαλλικό παράδοξο: Πώς η Λεπέν έλαβε περισσότερες ψήφους από την Αριστερά αλλά βγήκε τρίτη

Ρεκόρ συμμετοχής από το 1997 σημειώθηκε στις γαλλικές εκλογές, με το ποσοστό να φτάνει το 66,63% δηλαδή ψήφισαν 28.869.464 πολίτες. Οι περισσότεροι (23,3 εκατομμύρια) ψήφισαν υπέρ των βασικών κομμάτων και σχηματισμών αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Σε επίπεδο ψήφων, η Λεπέν πήρε τις περισσότερες.

Αναλυτικά:

  • 10 εκατ. υπέρ της ακροδεξιάς Λεπέν
  • 7 εκατ. υπέρ του μπλοκ της Αριστεράς
  • 6,3 εκατ. υπέρ της πολιτικής συμμαχίας του προέδρου Μακρόν,

Οι ψήφοι δεν αποτυπώνεται σε έδρες στη νέα Εθνοσυνέλευση, όπου ήρθε πρώτο το Αριστερό Μέτωπο, δεύτερο το κεντρώο μπλόκ του Μακρόν και τρίτη η ακροδεξιά Λεπέν.

Αυτό συνέβη επειδή το εκλογικό σύστημα είναι πλειοψηφικό – μονοεδρικό και οι κάλπες στήνονται σε 2 γύρους, γεγονός που ευνόησε το δημοκρατικό μέτωπο, τις συμμαχίες δηλαδή των κομμάτων που ένωσαν δυνάμεις μετά την πρώτη κάλπη, μόνο και μόνο για να εμποδίσουν την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε, ψηφίζοντας όχι με βάση την ιδεολογία, αλλά με βάση αυτόν τον απώτερο σκοπό.

Η επόμενη μέρα φέρνει τη Γαλλία αντιμέτωπη με τρία σενάρια διακυβέρνησης.

  1. Να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας, γιατί κανένα κόμμα ή πολιτικός σχηματισμός δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία των 289 εδρών.
  2. Να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού, είτε μεταξύ κομμάτων της Αριστεράς και του Κέντρου, είτε του Κέντρου και της Δεξιάς, χωρίς τα άκρα.
  3. Να υπάρξει κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών για την Ευρώπη

Αναμφίβολα, η γαλλική πολιτική σκηνή μπαίνει σε μία νέα εποχή, η οποία θα επηρεάσει και την Ευρωπαϊκή Ένωση με αστάθεια και αβεβαιότητα. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί ένα γενικευμένο κλίμα αμφισβήτησης αποφάσεων σε διεθνή φόρα και αυτό το κλίμα πρόκειται να δίνει «πάτημα» στις ακροδεξιές αντισυστημικές δυνάμεις να συνεχίζουν τη διχαστική ρητορική τους.

Το τελευταίο διάστημα, στην μετά Covid περίοδο, που ανέδειξε μεγάλη ανέχεια, στεγαστικά προβλήματα, μεταναστευτικές προκλήσεις, έναν πόλεμο στην αυλή της Ευρώπης και μια απρόβλεπτη ενεργειακή κρίση, παρατηρούνται ακραίες μεταβολές και στην πολιτική έκφραση των ψηφοφόρων, φαινόμενο που είναι διεθνές. Οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον ιδεολογικά στεγανά, επιζητούν άμεσες λύσεις σε ζητήματα της καθημερινότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ