Η Βαρκελώνη σχεδιάζει να απαγορεύσει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις για τουρίστες από το 2029

Η Βαρκελώνη σχεδιάζει να απαγορεύσει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις για τουρίστες από το 2029

Η Βαρκελώνη έχει σήμερα «εκτροχιασμένες τιμές ενοικίασης

Η Βαρκελώνη σχεδιάζει να απαγορεύσει όλες τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις κατοικιών για τουρίστες από το 2029, καθώς ο δήμαρχος της ισπανικής πόλης προσπαθεί να ελέγξει το αυξανόμενο κόστος ενοικίασης για τους ντόπιους στον δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό.

Η μεσογειακή πόλη θα σταματήσει να δίνει νέες άδειες και δεν θα ανανεώνει τις υπάρχουσες, ώστε το 2029 κανένα σπίτι να μην έχει άδεια να νοικιάζεται ως τουριστικό κατάλυμα, δήλωσε ο δήμαρχος Jaume Collboni σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή. Σήμερα υπάρχουν περίπου 10.000 σπίτια καταγεγραμμένα ως ενοικιαζόμενα για τουρίστες.

«Χρειάζεται μεγαλύτερη προσφορά κατοικιών και τα μέτρα που παρουσιάζουμε σήμερα αποσκοπούν στην παροχή μεγαλύτερης προσφοράς, ώστε η εργαζόμενη μεσαία τάξη να μην αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πόλη επειδή δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τη στέγαση», δήλωσε ο Collboni. «Το μέτρο αυτό δεν θα αλλάξει την κατάσταση από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτά τα προβλήματα χρειάζονται χρόνο για να επιλυθούν. Αλλά με αυτό το μέτρο σηματοδοτούμε ένα σημείο καμπής», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, πόλεις όπως η Βαρκελώνη έχουν ήδη λάβει άλλα μέτρα για να περιορίσουν την επέκταση των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων διαμερισμάτων, καθώς εξισορροπούν την τουριστική έκρηξη με τις ανησυχίες για την έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης για τους κατοίκους. Η Βαρκελώνη, η οποία στο παρελθόν είχε πατάξει τις μη αδειοδοτημένες ενοικιάσεις, είδε τις τιμές να συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Ο Collboni δήλωσε ότι η Βαρκελώνη έχει σήμερα «εκτροχιασμένες τιμές ενοικίασης με τα ενοίκια να γίνονται όλο και πιο ακριβά κάθε μέρα».

Οι τιμές των ενοικίων ανά τετραγωνικό μέτρο στη Βαρκελώνη αυξήθηκαν κατά 14% τους 12 μήνες μέχρι τον Απρίλιο και είναι οι υψηλότερες μεταξύ των ισπανικών πόλεων, σύμφωνα με την Idealista, τον μεγαλύτερο ιστότοπο της χώρας για καταχωρίσεις ακινήτων.

Την πόλη επισκέφθηκαν 16 εκατομμύρια τουρίστες το 2023, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τουρισμού της Βαρκελώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ