Γερμανία: Στάσιμο το οικονομικό κλίμα - Ερωτηματικά για την ανάκαμψη

Γερμανία: Στάσιμο το οικονομικό κλίμα - Ερωτηματικά για την ανάκαμψη

Μετά από δύο χρόνια στασιμότητας, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επεκτάθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στις αρχές του 2024

Το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώθηκε λιγότερο από ό,τι αναμενόταν, δημιουργώντας αμφιβολίες για την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW αυξήθηκε στο 47,5 τον Ιούνιο από 47,1 τον Μάιο. Αν και πρόκειται για την 11η μηνιαία αύξηση, είναι σαφώς μικρότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών για 50 μονάδες. Επιπλέον, υποχώρησε ελαφρώς ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών κόντρα στις προβλέψεις για άνοδο.

«Και οι δυο δείκτες παραμένουν στάσιμοι», δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW Achim Wambach. «Οι εξελίξεις αυτές πρέπει να ερμηνευθούν στο πλαίσιο ενός σταθερού δείκτη κατάστασης για την ευρωζώνη στο σύνολό της», πρόσθεσε.

Γερμανία: Στάσιμο το οικονομικό κλίμα – Ερωτηματικά για την ανάκαμψη-1

Μετά από δύο χρόνια στασιμότητας, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επεκτάθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στις αρχές του 2024 και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για συνέχεια στην σταδιακή ανάπτυξη. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τον τομέα της μεταποίησης.

Η Bundesbank προβλέπει ότι η γερμανική οικονομία θα αποκτήσει σιγά-σιγά δυναμική το 2024, ακολουθούμενη από ισχυρότερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 0,3% φέτος, με την ανάπτυξη να επιταχύνεται στο 1,1% το 2025 και στο 1,4% το 2026, ανέφερε στις αρχές Ιουνίου.

Παρόλα αυτά, τουλάχιστον ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η μέτρια ανάκαμψη έχει ήδη φτάσει στο τέλος της και ότι επίκειται μια νέα φάση στασιμότητας. Τα στοιχεία της βιομηχανίας απογοήτευσαν τον Απρίλιο, υποδηλώνοντας μια κακή έναρξη του δεύτερου τριμήνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ