Το Παρίσι χάνει το στέμμα του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης από το Λονδίνο

Το Παρίσι χάνει το στέμμα του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης από το Λονδίνο

Ο δείκτης CAC 40 παρέδωσε όλα του τα κέρδη για το 2024

Η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να χάσει τον τίτλο του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης, πριν καν συμπληρωθούν δύο χρόνια από τότε που «έκλεψε» το στέμμα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η σοκαριστική ανακοίνωση του προέδρου Emmanuel Macron για πρόωρες εκλογές πυροδότησε ένα sell off που εξαφάνισε περίπου 258 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των γαλλικών εταιρειών την περασμένη εβδομάδα. Οι μετοχές των τραπεζών Societe Generale, BNP Paribas και Credit Agricole –όλες τους έχουν σημαντικές θέσεις στα κρατικά ομόλογα- έχασαν πάνω από 10% η καθεμία.

Η κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου της Γαλλίας ανέρχεται πλέον σε 3,13 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg, την ώρα που εκείνη του Ηνωμένου Βασιλείου διαμορφώνεται στα 3,18 τρισ. δολάρια.

Ο δείκτης CAC 40 παρέδωσε όλα του τα κέρδη για το 2024, ενώ μόλις πριν πριν από έναν μήνα βρισκόταν σε ιστορικό υψηλό.

Ταυτόχρονα, μια σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων η βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης και η επιστροφή των επιχειρηματικών συμφωνιών κάνει ξανά τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου δημοφιλείς ανάμεσα στους επενδυτές. Αν και η χώρα προετοιμάζεται για τις δικές της γενικές εκλογές, το αναμενόμενο αποτέλεσμα θεωρείται πιο σταθερό, καθώς το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις.

Ο δείκτης FTSE 100 έφτασε σε ιστορικό υψηλό φέτος, λαμβάνοντας ώθηση από μετοχές που εξαρτώνται από τις εξαγωγές, όπως η Shell και η Unilever. Τους τελευταίους τρεις μήνες ο δείκτης εμφανίζει σαφείς υπεραποδόσεις έναντι του Euro Stoxx 50, με την εταιρεία κατασκευής κινητήρων τζετ Rolls-Royce Holdings μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ