Κομισιόν: Στο 25% οι πρόσθετοι δασμοί στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα

Κομισιόν: Στο 25% οι πρόσθετοι δασμοί στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα

Η Κίνα έχει ήδη δώσει σήμα ότι σχεδιάζει αντίποινα

Πρόσθετους δασμούς περίπου 25% θα επιβάλει η Κομισιόν στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στο Bloomberg. Οι κινεζικές εταιρείες θα ειδοποιηθούν σήμερα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι δασμοί θα είναι ακόμα υψηλότεροι.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν ξεκίνησε πέρυσι έρευνα γύρω από τις επιδοτήσεις που δίνει η Κίνα για την παραγωγική ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ οι νέοι δασμοί αναμένεται να εφαρμοστούν γύρω στις 4 Ιουλίου.

FT: Η ΕΕ ετοιμάζει δασμούς αξίας δισ. ευρώ στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που παράγονται στην Κίνα

Όπως αναφέρει η Capital Economics, οι πληροφορίες που θέλουν τους πρόσθετους δασμούς (πέραν του 10% που ήδη ισχύει) να διαμορφώνονται στο 25%, επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες που επικρατούσαν στην αγορά.

Η Κίνα έχει ήδη δώσει σήμα ότι σχεδιάζει αντίποινα, απειλώντας με μέτρα που θα αφορούν τομείς όπως η γεωργία, η αεροναυπηγική και τα αυτοκίνητα μεγάλων κινητήρων. Το Πεκίνο έχει ήδη ξεκινήσει τη δική του έρευνα για κάποιους τύπους ευρωπαϊκών αλκοολούχων ποτών και τα αποτελέσματα αναμένονται σύντομα.

«Η έρευνα κατά των επιδοτήσεων είναι κλασικός προστατευτισμός. Η Κίνα θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της», είπε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Capital Economics εκτιμά ότι ο άμεσος μακροοικονομικός αντίκτυπος από τους πρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων θα είναι πολύ μικρός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε περίπου 440.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα το τελευταίο 12μηνο (έως τον Απρίλιο). Τα αυτοκίνητα αυτά είχαν συνολική αξία περίπου 9 δισ. ευρώ και αντιστοιχούσαν στο 4% των δαπανών των νοικοκυριών για οχήματα.

Στόχος των ευρωπαϊκών δασμών δεν είναι να μπλοκάρουν εντελώς το εμπόριο, αλλά να περιορίσουν τη μελλοντική αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρικών οχημάτων, σημειώνει η Capital Economics. Ουσιαστικά, εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της Ευρώπης να προστατεύσει τις γραμμές προμηθειών και να φέρει την παραγωγή πιο κοντά της, ειδικά σε κρίσιμους τομείς όπως οι ημιαγωγοί και τα φάρμακα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών ηλεκτροκίνησης υποχωρούν στο Χονγκ Κονγκ εν αναμονή της απόφασης. Οι Geely Automobile Holdings και Xpeng έχουν χάσει περίπου 8% από τις αρχές της εβδομάδας και η BYD περίπου 3%.

Πάντως, οι δασμοί θα πλήξουν και δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Tesla -η οποία στέλνει το Model 3 της από τη Σαγκάη στην Ευρώπη-, η BMW και η Renault.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ