Οι καταιγίδες μολύνουν τον Σηκουάνα και σταματούν τις προπονήσεις για τους Ολυμπιακούς

 Οι καταιγίδες μολύνουν τον Σηκουάνα και σταματούν τις προπονήσεις για τους Ολυμπιακούς

Η έντονη βροχόπτωση προκαλεί την υπερχείλιση του αποχετευτικού συστήματος του Παρισιού και την απόρριψή του στον ποταμό, μολύνοντάς το με βακτήρια E.coli και Enterococcus

Οι συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Κύπελλο κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας αυτού του Σαββατοκύριακου αποκλείστηκαν από την πρωινή προπόνηση της Παρασκευής στον ποταμό Σηκουάνα του Παρισιού καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πτώση της ποιότητας του νερού κάτω από τα υγειονομικά πρότυπα, ανακοίνωσε η Γαλλική Ομοσπονδία Κολύμβησης (FFN).

Ο αγώνας των 10 χιλιομέτρων γυναικών το Σάββατο - μια προκριματική διοργάνωση για μαραθώνιο κολύμβησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 - έχει προγραμματιστεί ακόμα να διεξαχθεί, εν αναμονή μιας νέας δοκιμής ποιότητας του νερού του ποταμού το βράδυ της Παρασκευής.

«Δεν θα είναι σε άλλο χώρο, αλλά αν δεν είναι δυνατή η κολύμβηση το Σάββατο, τότε και οι δύο αγώνες (ανδρών και γυναικών) θα πρέπει να πραγματοποιηθούν την Κυριακή», δήλωσε εκπρόσωπος του FFN.

«Οι δοκιμές ποιότητας του νερού γίνονται τακτικά και βελτιώνονται σταδιακά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι περσινοί αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας πραγματοποιήθηκαν στο Parc de la Villette της γαλλικής πρωτεύουσας στο βόρειο Παρίσι.

Η πόλη εργάζεται σε προσπάθειες καθαρισμού για να κάνει τον Σηκουάνα να κολυμβήσιμο ξανά, όπως ήταν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 1900 πριν από περισσότερο από έναν αιώνα.

Όμως η έντονη βροχόπτωση προκαλεί την υπερχείλιση του αποχετευτικού συστήματος του Παρισιού και την απόρριψή του στον ποταμό, μολύνοντάς το με βακτήρια E.coli και Enterococcus.

Ως αποτέλεσμα, η κολύμβηση στον Σηκουάνα έχει απαγορευτεί από το 1923, με υποσχέσεις για την αποκατάσταση της ποιότητας του νερού από το 1990, όταν ο δήμαρχος του Παρισιού Ζακ Σιράκ -μετέπειτα πρόεδρος- ορκίστηκε να κάνει τον Σηκουάνα να κολυμβήσιμο ξανά.

Η κατασκευή μιας υπόγειας λεκάνης υπερχείλισης αξίας 80 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει τέτοια μόλυνση αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι του 2024.

Η ακύρωση των κολυμβητικών συναντήσεων του Σηκουάνα θα ήταν κακή οπτική για το Παρίσι ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων -- οι τρεις πρώτοι φετινοί προκριματικοί αγώνες κολυμπήθηκαν σε ειδυλλιακές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου του κόλπου Soma της Ερυθράς Θάλασσας στην Αίγυπτο και του Golfo Arancini της Σαρδηνίας στην Ιταλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ