ΗΠΑ: Αγωγή για την κλιματική αλλαγή - Ζητούν 50 δισ. δολ. για το κύμα καύσωνα το 2021

 ΗΠΑ: Αγωγή για την κλιματική αλλαγή - Ζητούν 50 δισ. δολ. για το κύμα καύσωνα το  2021

Η μήνυση ανέφερε ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων εργάστηκε για να υπονομεύσει την επιστημονική συναίνεση γύρω από το πρόβλημα

Κομητεία του Όρεγκον μήνυσε την Πέμπτη την Exxon, τη Chevron, άλλες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και άνθρακα και βιομηχανικούς ομίλους, ζητώντας πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή.

Η κομητεία Multnomah είπε στη μήνυση που κατατέθηκε στο κρατικό δικαστήριο στο Πόρτλαντ ότι εταιρείες ορυκτών καυσίμων και εμπορικοί όμιλοι όπως το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου εξαπατούσαν σκόπιμα το κοινό σχετικά με τους κινδύνους της καύσης των προϊόντων τους για δεκαετίες. Ανέφερε ότι οι εταιρείες και οι εμπορικοί όμιλοι πρέπει τώρα να βοηθήσουν να πληρώσουν για τις βλάβες του παρελθόντος και του μέλλοντος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προέκυψαν, συμπεριλαμβανομένου ενός κύματος καύσωνα του 2021 στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό που σκότωσε δεκάδες.

Αντί να αναγνωρίσει τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, η μήνυση ανέφερε ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων εργάστηκε για να υπονομεύσει την επιστημονική συναίνεση γύρω από το πρόβλημα «με την ψευδοεπιστήμη, την κατασκευασμένη αμφιβολία και μια καλά χρηματοδοτούμενη, διαρκή εκστρατεία δημοσίων σχέσεων για την προώθηση της περιστροφής τους».

Η μήνυση στοχεύει επίσης την εταιρεία συμβούλων McKinsey, η οποία είπε ότι συμβουλεύει μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών υποβάθμισης ή άρνησης της σχέσης μεταξύ των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Ο Θεόδωρος Μπουτρούς, δικηγόρος της Chevron, δήλωσε ότι αγωγές όπως αυτή που κατατέθηκε την Πέμπτη είναι «αντιπαραγωγικές» και αποσπούν την προσοχή από την προώθηση αποτελεσματικών λύσεων διεθνούς πολιτικής. Είπε ότι οι ισχυρισμοί της κομητείας είναι «αβάσιμοι» και απαγορεύονται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Ένας εκπρόσωπος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου χαρακτήρισε τη μήνυση και άλλες παρόμοιες «αβάσιμες» και είπε ότι η δίκη σπαταλά τους πόρους των φορολογουμένων.

Η νομική αγωγή ακολουθεί δεκάδες αγωγές που κατατέθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων από πολιτείες και δήμους σε όλες τις ΗΠΑ, οι οποίες ισχυρίζονται γενικά βλάβες από τις κλιματικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου και οι εταιρείες πετρελαίου δήλωσαν ως απάντηση σε αυτές τις αγωγές ότι οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να προέρχονται από την ομοσπονδιακή εκτελεστική εξουσία και το Κογκρέσο, όχι μέσω ενός συνονθυλεύματος αποφάσεων σε δικαστικές υποθέσεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κομητεία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι είχε ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζει βλάβες που σχετίζονται με το κλίμα, μεταξύ άλλων από το «κύμα καύσωνα» του 2021 που προκάλεσε τις θερμοκρασίες στην κομητεία, που περιλαμβάνει το Πόρτλαντ, να εκτοξευθούν στους 116 βαθμούς Φαρενάιτ (46,6 Κελσίου).

Δεδομένου ότι η περιοχή έχει συνήθως ήπιο καιρό, η μήνυση ανέφερε ότι οι κάτοικοι δεν ήταν εξοπλισμένοι με κλιματιστικά για να χειριστούν τις υψηλές θερμοκρασίες. Η κομητεία επεσήμανε ότι 69 άνθρωποι στην κομητεία πέθαναν από υπερθέρμανση και το κύμα καύσωνα προκάλεσε «συντριπτική οικονομική επιβάρυνση».

Το κύμα καύσωνα και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πυρκαγιές, είναι μια «άμεση και προβλέψιμη συνέπεια» της απόφασης της βιομηχανίας να πουλά ορυκτά καύσιμα για δεκαετίες, παρά τη γνώση των βλαβών τους, σύμφωνα με την αγωγή.

Η κομητεία ζητά 50 εκατομμύρια δολάρια για να το αποπληρώσει για τις προηγούμενες προσπάθειές της για την προστασία της δημόσιας υγείας, ασφάλειας και περιουσίας από κύματα καύσωνα και δασικές πυρκαγιές, τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για μελλοντικές ζημιές και τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα ταμείο μείωσης για τη μελέτη και εφαρμογή μέτρων μετριασμού για τη μείωση των βλαβών που σχετίζονται με το κλίμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ