Επιστήμονες: H νομοθεσία της ΕΕ για τη φύση δεν απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια
Ανοιχτή επιστολή 3.000 επιστημόνων που εκπροσωπούν ιδρύματα συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων της Αθήνας, του Βουκουρεστίου, του Ντελφτ, του Ελσίνκι, της Οξφόρδης και της Ζυρίχης
Οι ισχυρισμοί των κεντροδεξιών νομοθετών ότι το εμβληματικό νομοσχέδιο της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης θα βλάψει τους αγρότες και θα θέσει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια δεν υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία, ανέφεραν την Τρίτη περισσότεροι από 3.000 επιστήμονες, σε ανοιχτή επιστολή που υπερασπίζονται την πρόταση.
Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - η μεγαλύτερη ομάδα βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - ζήτησε να απορριφθεί το νομοσχέδιο της ΕΕ, που αποσκοπεί στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων περιβαλλόντων στο 20% της ξηράς και της θάλασσας της Ευρώπης έως το 2030.
Η επιστολή των επιστημόνων δεν ανέφερε το ΕΛΚ, αλλά απάντησε σε ισχυρισμούς που η ομάδα έκανε δημόσια σχετικά με το νόμο, συμπεριλαμβανομένου ότι θα μειώσει την παραγωγή τροφίμων στην Ευρώπη και θα απειλήσει την επισιτιστική ασφάλεια.
«Αυτοί οι ισχυρισμοί όχι μόνο στερούνται επιστημονικών αποδεικτικών στοιχείων, αλλά ακόμη και τα αντικρούουν», ανέφερε η επιστολή.
Οι 3.339 υπογράφοντες είναι ως επί το πλείστον περιβαλλοντικοί επιστήμονες, που εκπροσωπούν ιδρύματα συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων της Αθήνας, του Βουκουρεστίου, του Ντελφτ, του Ελσίνκι, της Οξφόρδης και της Ζυρίχης.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι μεγαλύτερες απειλές για την επισιτιστική ασφάλεια είναι η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση της φύσης - και απαιτείται δράση για την αποκατάσταση της φύσης και τον περιορισμό της χρήσης γεωργικών χημικών για τη διατήρηση της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων.
Η επισιτιστική ασφάλεια καθοδηγείται επίσης από παράγοντες όπως η σπατάλη τροφίμων και η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά και θρεπτικά τρόφιμα, ανέφερε η επιστολή.
Η επιστολή ανέφερε πολυάριθμες επιστημονικές αξιολογήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Διακυβερνητικής Πλατφόρμας Επιστημονικής Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.
«Μόλις οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κάνουν πολύ σίγουρα βήματα στον κόσμο της παραπληροφόρησης και βασικά σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε ψευδείς ειδήσεις, τότε οι επιστήμονες έχουν την εξουσία να πουν «σταμάτα»», είπε ο Γκάι Πέερ, ο οποίος ηγήθηκε της επιστολής και είναι επιστήμονας στη Γερμανία. Κέντρο για την Ολοκληρωτική Έρευνα Βιοποικιλότητας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας Helmholtz.