«Οδηγός επιβίωσης» για την αντιμετώπιση των «λογαριασμών ρεύματος φωτιά»

«Οδηγός επιβίωσης» για την αντιμετώπιση των «λογαριασμών ρεύματος φωτιά»

Από τις σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος πήραμε ορισμένες πρώτες πληροφορίες που θα μας φανούν χρήσιμες για να καταστρώσουμε το σχέδιο αντιμετώπισης των τιμών «φωτιά» στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

To ακριβές ύψος της επιδότησης δεν το πληροφορηθήκαμε. Άλλωστε ούτε οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έμαθαν πόσα θα πληρώσουν κάτι λογικό καθώς θα πρέπει πρώτα να αποτυπωθεί η τιμή χονδρικής του ρεύματος για τον Ιούλιο, να ανακοινώσουν τα τιμολόγια λιανικής του Αυγούστου τα νοικοκυριά και μετά να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Μάθαμε όμως δύο-τρία πράγματα τα οποία θα μας φανούν πολύ χρήσιμα προκειμένου να κάνουμε τις επόμενες κινήσεις μας:

  1. Πρώτον η επιδότηση θα είναι μεν οριζόντια (δηλαδή θα αφορά σε όλα τα νοικοκυριά χωρίς εισοδηματικά κριτήρια) όμως θα έχει «κόφτη» στον όγκο. Αυτός ορίστηκε στις 500 κιλοβατώρες ανά μήνα, ποσότητα η οποία δεν είναι αρκετή για ένα μεγάλο νοικοκυριό που καταναλώνει πολύ ρεύμα μέσα στο καλοκαίρι λόγω των κλιματιστικών.
  2. Δεύτερον η επιδότηση θα είναι μεγαλύτερη για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου κάτι που σημαίνει ότι τα φτωχότερα νοικοκυριά έχουν πιθανότητες να καλυφθούν σε μεγαλύτερο βαθμό από το σύστημα των επιδοτήσεων.
  3. Τρίτον οι επιδοτήσεις θα αφορούν μόνο τα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια και όχι στα μπλε δηλαδή στα σταθερά.

Τι κάνουμε λοιπόν από εδώ και πέρα. Το ύψος της επιδότησης δεν το γνωρίζουμε όμως ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, η τελική τιμή λιανικής για τον Αύγουστο μετά την επιδότηση πολύ δύσκολα θα υποχωρήσει κάτω από τα 15 λεπτά και αυτό μόνο για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες. Πόσο θα χρεωθούν οι υπόλοιπες; Πολύ είναι η απάντηση. Μπορεί και πάνω από 20-22 λεπτά ανά κιλοβατώρα ειδικά αν η τιμή χονδρικής κλείσει (όπως φαίνεται ότι θα γίνει) πάνω από τα 140 ευρώ κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Προφανώς η τελική τιμή θα εξαρτηθεί και από την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσουν οι εταιρείες. Όμως κακά τα ψέματα. Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας που θα φορολογηθούν και οι πάροχοι τιμολογιακής ενέργειας που θα καθορίσουν την τιμολογιακή πολιτική είναι οι ίδιες εταιρείες. Άρα ο… φορολογημένος, δύσκολα θα γίνει πολύ «γαλαντόμος» στην εκπτωτική του πολιτική όταν γνωρίζει ότι πρέπει να πληρώσει φόρο για την μια εκ των δύο δραστηριοτήτων. Το ίδιο έγινε άλλωστε και την προηγούμενη φορά που καθορίστηκαν μηχανισμοί αντιστάθμισης.

Δύο λοιπόν είναι οι εναλλακτικές του κάθε καταναλωτή αυτή τη στιγμή και θα πρέπει να τις «μετρήσει»:

  1. Να αλλάξει το τιμολόγιό του σε σταθερό τώρα που -προς το παρόν τουλάχιστον- υπάρχουν τιμές που είναι χαμηλότερες και από τα 14-15 λεπτά.
  2. Να παραμείνουν στο πράσινο τιμολόγιο ποντάροντας αφενός στις επιδοτήσεις και αφετέρου στο ότι η έκρηξη τιμών στη χονδρική θα είναι προσωρινή και ότι οι τιμές θα αποκλιμακωθούν με το που θα λήξει το καλοκαίρι και η αυξημένη ζήτηση λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Επιστρέφουμε λοιπόν στο εργαλείο του fpress.gr το οποίο θα σας βοηθήσει να λάβετε την τελική απόφαση. Βάλτε κάτω τα δύο σενάρια ανάλογα με την κατανάλωσή σας και επιλέξτε αν θα εκτεθείτε στο ρίσκο των επιδοτήσεων και των κυμαινόμενων τιμολογίων) ή αν θα διαλέξετε την ασφάλεια του σταθερού τιμολογίου για έξι ή 12 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ