Τρία μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα - Επιδότηση για πράσινα και κίτρινα τιμολόγια τον Αύγουστο

Τρία μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα - Επιδότηση για πράσινα και κίτρινα τιμολόγια τον Αύγουστο

Μεγαλύτερη ενίσχυση για τους κοινωνικά ευάλωτους

Tριπλό πλέγμα στήριξης των καταναλωτών από τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης κατά την εξειδίκευση των μέτρων το πρωί της Τετάρτης, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω επτομέρειες για το ύψος του έκτακτου φόρου και των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς, κάτι το οποίο αναμένεται να κλειδώσει όπως είπε προς το τέλος Ιουλίου.

Ειδικότερα, η επιδότηση θα χρηματοδοτηθεί μέσω μιας έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη που έχουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Τι συνέβη μετά την 11η Ιουλίου και είχαμε αυξήσεις; Όπως εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης, είχαμε τον συνδυασμό ενός καύσωνα διαρκείας, καύσωνα μη αναμενόμενο από την Ουκρανία μέχρι τα Βαλκάνια, αυξημένη ζήτηση από την Ουκρανία λόγω του πολέμου, μη εκτόνωση της ζήτησης από Ουγγαρία και Ρουμανία προς τη Δύση. Η διάρκεια αυτού του φαινομένου προβλέπεται ότι θα κρατήσει μερικές μέρες ακόμα. Αν κρίνουμε από τα futures, δεν θα έχουμε συνέχιση του φαινομένου τον Αύγουστο.

Ποιες είναι οι συνέπειες; Έχουμε εκτίναξη τιμών γύρω στα 180 και τα βράδια που δεν δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά γύρω στα 600. Τι θα γίνει; Δεν γίνεται να ενεργοποιηθεί έκτακτος μηχανισμός, λόγω των ευρωπαϊκών προϋποθέσεων που έχουν τεθεί, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να μένει με δεμένα τα χέρια, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν τα λεγόμενα «ουρανοκατέβατα κέρδη».

Αναλυτικά τα 3 μέτρα

Για αυτό το λόγο αποφασίσαμε να αντιδράσουμε με τρεις κινήσεις, όπως ανακοίνωσε ο κ.Σκυλακάκης. Πιο αναλυτικά:

1. Έκτακτη επαναφορά του τέλους στην παραγωγή με φυσικό αέριο. Θα επιβληθεί προσωρινά τουλάχιστον για Ιούλιο και Αύγουστο. Το ακριβές ύψος του φόρου θα ανακοινωθεί αργότερα.

2. Την επιδότηση τον νοικοκυριών για τον Αύγουστο. Θα το ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες, περί τα τέλη Ιουλίου, για να έχουμε πλήρη εικόνα.

3. Υπέρ των καταναλωτών, θα ενεργοποιηθεί μηχανισμός στρέβλωσης

Οι δυνατότητες αντίδρασης της κυβέρνησης

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη: «Ο μηχανισμός επιβολής πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών έχει τελειώσει, έχει ολοκληρωθεί. Η καινούργια οδηγία προβλέπει έκτακτο μηχανισμό αλλά έχει όρους που δεν μπορούν με τίποτα να εφαρμοστούν. Θέλει τρεις μήνες να διαρκεί η κρίση για να εφαρμοστεί. Η κυβέρνηση προφανώς δεν μπορεί να μείνει με δεμένα χέρια για μία ευθύνη που δεν είναι δική μας. Και δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς σε αυτό που ονομάζουμε «ουρανοκατέβατα κέρδη», σημείωσε».

Εξάλλου όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης σε συνέντευξη στο ΣΚΑΙ ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει τη συγκυρία των «ουρανοκατέβατων» κερδών λόγω της εκτίναξης των τιμών στην χονδρική και να τα επιστρέψει στην κοινωνία με την μορφή επιδοτήσεων στο ρεύμα, επεκτείνοντας την φορολόγηση των κερδών από τα διυλιστήρια και στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε τους λόγους της παρέμβασης, ενώ είπε ότι τις τελευταίες 10 ημέρες υπάρχει τεράστια έξαρση τιμών στη χονδρική ενέργεια σε όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη. Το αποτέλεσμα από αυτή τη στρέβλωση της αγοράς είναι ότι θα χτυπήσει λογαριασμούς ρεύματος Αυγούστου και κέρδη στους παραγωγούς. Έκτακτο τέλος της κυβέρνησης στους παραγωγούς ώστε να ανακουφίσουμε τους πολίτες στους λογαριασμούς του Αυγούστου. Δείτε το ως έκτακτη φορολόγηση για να επιδοτηθεί το τέλος δύο μήνες. Σημείωσε επίσης ότι αντιμετωπίζουμε στρέβλωση ευρωπαϊκή και επειδή δεν μπορούμε να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα λαμβάνουμε μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ