Σε θετικό από σταθερό αναβάθμισε το outlook της ελληνικής οικονομίας η Moody’s Ratings, διατηρώντας την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο Baa3, σε μια κίνηση που αντανακλά την αυξανόμενη εμπιστοσύνη του οίκου στη δημοσιονομική και οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας.

Η Moody’s επισημαίνει ότι υπάρχουν ολοένα περισσότερες ενδείξεις πως η συνεχιζόμενη εφαρμογή διαρθρωτικών οικονομικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων αρχίζει να αποδίδει, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της οικονομίας και δημιουργώντας προϋποθέσεις ώστε οι μεσοπρόθεσμοι ρυθμοί ανάπτυξης να κινηθούν υψηλότερα από τις σημερινές εκτιμήσεις της.

Παράλληλα, η μεγαλύτερη οικονομική ανθεκτικότητα εκτιμάται ότι ενισχύει τη δυνατότητα της χώρας να συνεχίσει τη μακροχρόνια διαδικασία αποκλιμάκωσης του δημόσιου χρέους, μεταξύ άλλων μέσω νέων πρόωρων αποπληρωμών των δανείων της περιόδου της κρίσης. Η Moody’s διαπιστώνει επίσης αυξανόμενη, αν και όχι ακόμη πλήρως εδραιωμένη, εμπιστοσύνη ότι οι πρόσφατες δημοσιονομικές βελτιώσεις μπορούν να αποδειχθούν διατηρήσιμες σε διαφορετικές φάσεις του οικονομικού κύκλου.

Οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η Moody’s στην επίδραση των μεταρρυθμίσεων στις επενδύσεις και στην παραγωγική βάση της οικονομίας.

Ο οίκος βλέπει ενδείξεις ότι οι παρεμβάσεις των τελευταίων ετών περιορίζουν σταδιακά χρόνιους περιορισμούς στην κατανομή κεφαλαίων και πόρων, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρουν μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας στην επίσημη οικονομία.

Η άνοδος των ιδιωτικών επενδύσεων συνοδεύεται από βελτιώσεις στη φορολογική διοίκηση, στην αδειοδότηση επιχειρήσεων, στο πλαίσιο αφερεγγυότητας, στις δικαστικές διαδικασίες, στη διαχείριση γης και στον χωροταξικό σχεδιασμό, καθώς και στις πολιτικές για την εργασία και τις δεξιότητες.

Η Moody’s συνδέει αυτές τις αλλαγές με την ισχυρότερη απασχόληση και τις εξαγωγές, αλλά και με τη βελτίωση των ισολογισμών του ιδιωτικού τομέα. Αναγνωρίζει ότι η ισχύς των ενδείξεων διαφέρει ανά μεταρρυθμιστικό πεδίο, ωστόσο θεωρεί ότι το εύρος των θετικών εξελίξεων αυξάνει την πιθανότητα να υπάρξει ουσιαστική επίδραση στο πιστωτικό προφίλ της χώρας.

Η επενδυτική ανάκαμψη δεν είναι μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία της έκθεσης αφορά τη μεταβολή του αναπτυξιακού μοντέλου.

Η Moody’s θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία έχει αποκτήσει περισσότερο επενδυτικό προσανατολισμό, με θετικότερες επιπτώσεις στην παραγωγικότητα. Μάλιστα, εκτιμά ότι η αύξηση των επενδύσεων είναι ευρύτερη και δεν αποτελεί απλώς μια προσωρινή ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις αντιπροσώπευσαν σχεδόν τα δύο τρίτα της αύξησης κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες του λόγου επενδύσεων προς ΑΕΠ από το 2020. Υπό αυτό το πρίσμα, οι επιχορηγήσεις, τα επιδοτούμενα δάνεια και οι δημόσιες υποδομές του RRF φαίνεται περισσότερο να ενίσχυσαν μια επενδυτική ανάκαμψη που είχε ήδη ξεκινήσει παρά να αποτέλεσαν την αποκλειστική αιτία της.

Θετική μεταβολή καταγράφεται και στη σύνθεση των ξένων άμεσων επενδύσεων, οι οποίες εμφανίζονται λιγότερο συγκεντρωμένες στην αγορά ακινήτων. Για τη Moody’s, κρίσιμο τεστ θα είναι κατά πόσο η ενίσχυση του παραγωγικού κεφαλαίου θα συνεχιστεί και μετά την ολοκλήρωση των εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μεγαλώνουν οι επιχειρήσεις – Στο 1,5% η δυνητική ανάπτυξη

Η Moody’s εντοπίζει αλλαγές και στη δομή του επιχειρηματικού τομέα, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά για την παραγωγικότητα και τις εξαγωγές.

Το μερίδιο των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, με 50 ή περισσότερους εργαζόμενους, στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία αυξήθηκε περίπου στο 60% το 2024 από 45% το 2009. Ταυτόχρονα καταγράφεται ενίσχυση της μεταποίησης υψηλής τεχνολογίας και των εξαγωγών χρηματοοικονομικών και επαγγελματικών υπηρεσιών.

Η μετάβαση παραμένει ημιτελής, ωστόσο σύμφωνα με τον οίκο αυξάνει την πιθανότητα η δυνητική ανάπτυξη της Ελλάδας, την οποία σήμερα υπολογίζει περίπου στο 1,5%, να ξεπεράσει μελλοντικά τις υφιστάμενες εκτιμήσεις.

Χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2030

Ισχυρό χαρτί για το ελληνικό αξιόχρεο παραμένει η ταχύτατη αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.

Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε στο 146,1% το 2025, από 154,2% το 2024 και 209,4% στο υψηλό του 2020. Η Moody’s προβλέπει ότι η πτωτική πορεία θα συνεχιστεί, οδηγώντας το χρέος περίπου στο 120% του ΑΕΠ έως το 2030.

Η εξέλιξη αυτή στηρίζεται στην ονομαστική ανάπτυξη, στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και στην ενεργή χρησιμοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων για την αποπληρωμή χρέους. Η Moody’s υπολογίζει ότι η συγκεκριμένη τροχιά μπορεί να υποστηριχθεί από πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,5%-3% του ΑΕΠ.

Το μεγάλο άλμα στη φορολογική συμμόρφωση

Η ψηφιοποίηση των συναλλαγών και της απασχόλησης έχει, σύμφωνα με τη Moody’s, περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες υποδήλωσης οικονομικής δραστηριότητας και έχει συμβάλει στη διατηρήσιμη αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Το εκτιμώμενο κενό ΦΠΑ μειώθηκε περίπου στο 9% το 2024 από 24% το 2019, φθάνοντας ουσιαστικά κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μια ευρύτερη και αποτελεσματικότερα διαχειριζόμενη φορολογική βάση μπορεί, σύμφωνα με τον οίκο, να δημιουργήσει μεγαλύτερα περιθώρια τόσο για μειώσεις φορολογικών συντελεστών όσο και για δαπάνες προτεραιότητας, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούνται για τη συνέχιση της μείωσης του χρέους.

Πρόωρες αποπληρωμές 18,3 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στην επιτάχυνση των πρόωρων αποπληρωμών των δανείων της περιόδου της κρίσης.

Η Ελλάδα προχώρησε σε πρόωρη αποπληρωμή 5,3 δισ. ευρώ στα τέλη του 2025, ενώ σχεδιάζει πρόσθετες αποπληρωμές ύψους 13 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2026, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 5% του ΑΕΠ.

Πρόκειται συνολικά για 18,3 δισ. ευρώ σε διάστημα δύο ετών.

Η Moody’s υπογραμμίζει ότι οι πρόωρες αποπληρωμές μειώνουν τόσο το συνολικό χρέος όσο και τις μελλοντικές ανάγκες αποπληρωμών, ενώ αποτελούν ένδειξη διαρκούς δέσμευσης στη δημοσιονομική εξυγίανση.

Το «τείχος προστασίας» απέναντι στα υψηλά επιτόκια

Παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος θα εξακολουθήσει να βρίσκεται μεταξύ των υψηλότερων στο σύνολο των κρατών που αξιολογεί η Moody’s μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η δομή του λειτουργεί προστατευτικά.

Η πολύ μεγάλη μέση διάρκεια και το γεγονός ότι περίπου 70% του χρέους εξακολουθεί να βρίσκεται σε ευνοϊκούς όρους σημαίνουν ότι οι αυξήσεις των αποδόσεων στις αγορές περνούν με σημαντική καθυστέρηση στο πραγματικό κόστος εξυπηρέτησης.

Παράλληλα, οι ετήσιες ανάγκες αναχρηματοδότησης παραμένουν σχετικά περιορισμένες. Οι πρόωρες αποπληρωμές χρηματοδοτούνται από τα συσσωρευμένα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία το 2025 αντιστοιχούσαν σε σχεδόν 16% του ΑΕΠ, και όχι από νέες εκδόσεις στις αγορές. Έτσι περιορίζεται η επίδρασή τους στο μέσο κόστος και στη διάρκεια του χρέους.

Τα «αγκάθια» που βλέπει η Moody’s

Η διατήρηση της αξιολόγησης στο Baa3 αντανακλά, ωστόσο, και τις διαρθρωτικές αδυναμίες που εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν την ελληνική οικονομία.

Η Moody’s επισημαίνει το ακόμη υψηλό δημόσιο χρέος, τις μεγάλες εξωτερικές ανισορροπίες και τη μέτρια αύξηση της παραγωγικότητας. Στους περιοριστικούς παράγοντες περιλαμβάνει επίσης το σημαντικό απόθεμα προβληματικού ιδιωτικού χρέους που έχει μετακινηθεί εκτός τραπεζικού συστήματος αλλά εξακολουθεί να επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, η βαθιά αρνητική καθαρή διεθνής επενδυτική θέση και οι μακροπρόθεσμες δημογραφικές πιέσεις αναμένεται να επηρεάσουν την προσφορά εργασίας και τη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμικότητα. Αν και οι ελληνικές τράπεζες έχουν πλέον απαλλαγεί από τα πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημαντικό τμήμα αυτών των απαιτήσεων εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στην οικονομία.

Τι χρειάζεται για την επόμενη αναβάθμιση

Το θετικό outlook αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η Moody’s περιγράφει συγκεκριμένα τις προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα αναβάθμιση.

Ο οίκος αναφέρει ότι η αξιολόγηση Baa3 θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εφόσον υπάρξει ένα αξιόπιστο πολυετές πακέτο διαρθρωτικών οικονομικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα χτίσει πάνω στην πρόοδο της προηγούμενης δεκαετίας και θα αυξήσει την πιθανότητα μόνιμης βελτίωσης των μεσοπρόθεσμων αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας.

Η συνέχιση της αποκλιμάκωσης του χρέους θα λειτουργούσε επίσης θετικά, όμως η Moody’s ξεκαθαρίζει ότι η μείωση του χρέους από μόνη της πιθανότατα δεν θα ήταν αρκετή για νέα αναβάθμιση.

Το μήνυμα της Moody’s είναι επομένως διπλό: η δημοσιονομική εξυγίανση και η ταχεία μείωση του χρέους έχουν δημιουργήσει μια ισχυρότερη βάση για την ελληνική οικονομία, αλλά το επόμενο βήμα στην πιστοληπτική κλίμακα θα εξαρτηθεί περισσότερο από το κατά πόσο οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να μετατραπούν σε μόνιμα υψηλότερη παραγωγικότητα και δυνητική ανάπτυξη.

 

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες του fpress.gr αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση του fpress.gr για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Τράπεζα Αγγλίας: Πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά τον πόλεμο – Πρόβλεψη για πληθωρισμό 4,9%

Τράπεζα Αγγλίας: Πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά τον πόλεμο – Πρόβλεψη για πληθωρισμό 4,9%

05.11.20261 λεπτ.
BofA: Πώς η άνοδος του πετρελαίου μπορεί να εκτοξεύσει τα επιτόκια σε ΗΠΑ και Ευρώπη

BofA: Πώς η άνοδος του πετρελαίου μπορεί να εκτοξεύσει τα επιτόκια σε ΗΠΑ και Ευρώπη

05.11.20261 λεπτ.
Χρυσή λίρα και στοίβα χρυσών νομισμάτων μπροστά από βρετανική σημαία και γράφημα με ανοδική τάση
Δες την τιμή της λίρας και κλείσε ραντεβού για αγορά ή πώληση από την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή σου

Δες την τιμή της λίρας και κλείσε ραντεβού για αγορά ή πώληση από την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή σου

05.11.20261 λεπτ.
Η ήττα των Ρεπουμπλικάνων αλλάζει τα δεδομένα στην κούρσα διαδοχής του Τραμπ

Η ήττα των Ρεπουμπλικάνων αλλάζει τα δεδομένα στην κούρσα διαδοχής του Τραμπ

05.11.20261 λεπτ.
Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη 383 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο – Ισχυρή πιστωτική επέκταση

Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη 383 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο – Ισχυρή πιστωτική επέκταση

05.11.20261 λεπτ.
Χρυσή λίρα και στοίβα χρυσών νομισμάτων μπροστά από βρετανική σημαία και γράφημα με ανοδική τάση
Χρυσή λίρα: πόσο αξίζει σήμερα και πόσο έχει αλλάξει η τιμή της

Χρυσή λίρα: πόσο αξίζει σήμερα και πόσο έχει αλλάξει η τιμή της

05.11.202649 λεπτ.
Alpha Bank: Στόχος για κέρδη άνω των 1,4 δισ. και διανομές άνω των 4 δισ. έως το 2030

Alpha Bank: Στόχος για κέρδη άνω των 1,4 δισ. και διανομές άνω των 4 δισ. έως το 2030

05.11.20262 λεπτ.
Titan: Aύξηση πωλήσεων κατά 9% στο εννεάμηνο – Βελτιωμένη κερδοφορία στην Ελλάδα

Titan: Aύξηση πωλήσεων κατά 9% στο εννεάμηνο – Βελτιωμένη κερδοφορία στην Ελλάδα

05.11.20261 λεπτ.
Metlen: Ιστορικό υψηλό εννεαμήνου 6,2 δισ. ευρώ στον κύκλο εργασιών

Metlen: Ιστορικό υψηλό εννεαμήνου 6,2 δισ. ευρώ στον κύκλο εργασιών

05.11.20261 λεπτ.
Εθνική Τράπεζα: Στο 1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα κέρδη στο εννεάμηνο

Εθνική Τράπεζα: Στο 1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα κέρδη στο εννεάμηνο

04.11.20261 λεπτ.
Καύσιμα: «Καμπανάκι» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για στρεβλώσεις στην αγορά

Καύσιμα: «Καμπανάκι» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για στρεβλώσεις στην αγορά

04.11.20261 λεπτ.
Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Χαμηλότερη ανάπτυξη το 2027 και «καμπανάκι» για ακρίβεια και επενδύσεις

Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Χαμηλότερη ανάπτυξη το 2027 και «καμπανάκι» για ακρίβεια και επενδύσεις

04.11.20261 λεπτ.
ΑΑΔΕ: Τι απαντά σε 10 ερωτήματα για τις υποθέσεις Pizza Fan και Χωριάτικο

ΑΑΔΕ: Τι απαντά σε 10 ερωτήματα για τις υποθέσεις Pizza Fan και Χωριάτικο

04.11.20261 λεπτ.
Σούπερ μάρκετ: Στο 0,35% οι ανατιμήσεις τον Οκτώβριο – Ποια προϊόντα ακρίβυναν

Σούπερ μάρκετ: Στο 0,35% οι ανατιμήσεις τον Οκτώβριο – Ποια προϊόντα ακρίβυναν

04.11.20261 λεπτ.
Άλμα του πληθωρισμού στο 5,6% στην Ελλάδα τον Οκτώβριο – Στο 4% στην Ευρωζώνη

Άλμα του πληθωρισμού στο 5,6% στην Ελλάδα τον Οκτώβριο – Στο 4% στην Ευρωζώνη

04.11.20261 λεπτ.