Η τέλεια καταιγίδα του στασιμοπληθωρισμού πλησιάζει και το ενδεχόμενο να ξεσπάσει στη «βάρδια» Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup είναι πλέον ορθάνοικτο. Ο όρος έχει μπει για τα καλά στη δημόσια ρητορική -χθες μετά τη συνεδρίαση του οργάνου τη χρησιμοποίησε και ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αλλά και ο αρμόδιος επίτροπος Ντομπρόφσκις– και αυτό που περιμένουν πλέον όλοι είναι το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη.
Η Δύσκολη Θέση των Υπουργών Οικονομικών
Το πόσο δύσκολη είναι πλέον η θέση των υπουργών Οικονομικών δεν χρειάζεται και πολύ σκέψη για να το αντιληφθεί κανείς. Από τη μία έχουμε τη «Σκύλλα» της ενεργειακής κρίσης η οποία αντί να μαζεύεται, απλώνει.
Τιμή Αμόλυβδης: Στα υψηλότερα επίπεδα από το ξέσπασμα του πολέμου.
Ενέργεια: Καταγραφή ανατιμήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο.
Πετρέλαιο: Μια διεθνής τιμή πετρελαίου σε τέτοια επίπεδα που είναι να αμφιβάλει κανείς αν και κατά πόσο θα βγουν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό.
Η Χάρυβδη του Κόστους Δανεισμού και οι Αγορές
Από την άλλη, υπάρχει η Χάρυβδη του κόστους δανεισμού των ευρωπαϊκών χωρών. Πολύ θα ήθελαν οι υπουργοί Οικονομικών να ληφθεί μια απόφαση για δημοσιονομική χαλάρωση, ώστε να ενεργοποιηθούν νέα μέτρα στήριξης για τους πολίτες και ψηφοφόρους. Έλα που δεν τους… αφήνουν οι αγορές.
Δεν είναι ο «δημοσιονομικός κανόνας» το πρόβλημα και το αν θα αποφασιστεί ή όχι μια ακόμη ρήτρα διαφυγής. Η αντίδραση των επενδυτών είναι το ζήτημα, οι οποίοι έχουν στείλει ήδη:
Την απόδοση του γερμανικού 10ετούς κοντά στα 3,1%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.
Το αντίστοιχο της Ιταλίας μια ανάσα από το 4%.
Το Δίλημμα: Ενεργειακή Κρίση vs Δημοσιονομική Σταθερότητα
Πώς το λέει ο πρόεδρος του Eurogroup: να μην μετατρέψουμε την ενεργειακή κρίση σε δημοσιονομική. Σωστό, αλλά με τους πολίτες τι θα γίνει τώρα που διαφαίνεται παράταση της κρίσης και με την ΕΚΤ να καραδοκεί για να αυξήσει τα επιτόκια; Τα αμπάρια του δημοσιονομικού χώρου αδειάζουν. Εδώ στην Ελλάδα 200 εκατ. ευρώ μας έμειναν τα οποία φτάνουν μόνο για να παραταθεί η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης για τον Ιούνιο και να δοθεί ακόμη ένα fuel pass.
Δύσκολη βάρδια, πολύ δύσκολη…



















