«Δύσκολη τη ζωή» σε φοροφυγάδες και οφειλέτες με οικονομική επιφάνεια υπόσχεται ότι θα κάνει η ΑΑΔΕ

«Δύσκολη τη ζωή» σε φοροφυγάδες και οφειλέτες με οικονομική επιφάνεια υπόσχεται ότι θα κάνει η ΑΑΔΕ

   Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ γεμίζουν τον «οπλοστάσιο» του ελεγκτικού μηχανισμού

Το 2023 προμηνύεται μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για εκείνους που αρέσκονται στο «σπορ» της φοροδιαφυγής, ενώ παράλληλα το ίδιο θα συμβεί και όλους εκείνους του οφειλέτες του δημοσίου που ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα δεν προχωρούν σε εξόφληση ή ρύθμιση των χρεών τους.

Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ γεμίζουν τον «οπλοστάσιο» του ελεγκτικού μηχανισμού, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που δεν είναι άλλος από την αύξηση των δημοσίων εσόδων, αλλά και την διεύρυνση των φορολογικής βάσης.

Μεγάλο βάρος στην προσπάθεια ελέγχου της φοροδιαφυγής δίνεται στον τουρισμό και όπως φαίνεται από τα περυσινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η προσπάθεια έφερε κάποια αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, ενώ δεν έχουν μεταβληθεί οι συντελεστές, εντούτοις το ποσό από ΦΠΑ (από όλες τις κατηγορίες) ήταν αυξημένο κατά 4 δις ευρώ. Η ερμηνεία που δίνεται από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι απέδωσαν οι έλεγχοι, αλλά και το γενικότερο κλίμα που έχει διαμορφωθεί (χρήση πιστωτικών καρτών κ.λπ.).

Σημειώνουν βέβαια ότι ένα μικρό μέρος του ποσού αυτού οφείλεται και στον πληθωρισμό, αλλά επισημαίνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα του επιπλέον ΦΠΑ, είναι ότι καταγράφηκε μεγαλύτερο εισόδημα. Και πάνε και ένα βήμα πιο πέρα, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα φέρει μεγαλύτερη φορολογητέα ύλη και αυτή θα εμφανιστεί με τις φορολογικές δηλώσεις για φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα γίνουν τους επόμενους μήνες.

Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, το γεγονός ότι το 2023 είναι εκλογική χρονιά, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα ατονήσουν οι έλεγχοι , αφού οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν τέτοια δομή και συγκρότηση που δεν επηρεάζονται από ανάλογα γεγονότα.

Από κόσκινο υποθέσεις που λιμνάζουν

Ήδη η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει ελέγχους για χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις που υπήρχαν στα συρτάρια των εφοριών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και έχουν μεταφερθεί πλέον στα έξι νέα Ελεγκτικά Κέντρα που λειτουργούν ήδη σε Αττική (4) και Θεσσαλονίκη (2).

Ο πήχης των φορολογικών εσόδων έχει ανάβει για το 2023, σε πάνω από τα 58 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο βάρος για την αύξηση των εσόδων πέφτει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και, γενικώς, κάθε μορφής απάτης σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Οι έλεγχοι των εν λόγω κέντρων θα επικεντρωθούν:

* Στη συμμόρφωση των φορολογούμενων.

* Στον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί.

* Στη βεβαίωση φόρων, τελών, εισφορών και προστίμων με βάση τις πράξεις που εκδίδονται από το ΕΛΚΕ αλλά και στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων.

* Σε φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια:

* Η αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων αυτού, όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ ανέρχεται αθροιστικά, από την 1η-1-2015 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και έως του ποσού του 1.500.000 ευρώ.

* Η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος είναι ποσού 100.000 έως 150.000 ευρώ.

* Τα ποσά δαπανών (τεκμηρίων) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται σε 200.000 έως 400.000 ευρώ.

* Απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, από πιστωτικά, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος.

* Σε υποθέσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, οι οποίες εξειδικεύονται με αποφάσεις της ΑΑΔΕ.

Στην μάχη και με νέα εργαλεία

Το σημαντικότερο ίσως εργαλείο που έχει μπει στην καθημερινότητα επιχειρήσεων και επαγγελματιών είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία. Το myDATA όπως είναι ευρύτατα γνωστό, καταργεί στην πράξη και σταδιακά την χειρόγραφη έκδοση παραστατικών και την αντικαθιστά με την ηλεκτρονική. Τα παραστατικά αυτά στέλνονται σε πραγματικό χρόνο ή έστω με μία μικρή χρονική υστέρηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, η οποία και μπορεί ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει σε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Το σύστημα εμπλουτίζεται συνεχώς και στην πλήρη του ανάπτυξή του θα μπορεί να έχει ουσιαστικά και το κυριότερο, άμεσα αποτελέσματα στην διασταύρωση και στην αξιολόγηση των φορολογικών στοιχείων που θα έχει η ΑΑΔΕ στην διάθεσή της.

Το τελευταίο όμως χρονικό διάστημα χρησιμοποιεί και άλλα πολύτιμα εργαλεία, όπως το Appodixi, το ElenxisLive, η επέκταση των POS σε όλη την οικονομική δραστηριότητα και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis. Όλα τα παραπάνω, καθώς και αυτά που ετοιμάζονται για το επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμάται ότι θα σφίξουν ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από όλους εκείνους που επιδιώκουν να αποκρύψουν εισόδημα ή ακόμη χειρότερα να μην αποδώσουν ΦΠΑ, αδίκημα που είναι φοροκλοπή.

1. ElenxisLive: Με τη βοήθεια της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής «ElenxisLive» και μέσω των tablet οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ την ώρα που θα διενεργούν το φορολογικό έλεγχο θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν το οικονομικό προφίλ και το «φορολογικό παρελθόν» του επαγγελματία ή της επιχείρησης, να προχωρούν επί τόπου και με ταχείς διαδικασίες σε διασταυρώσεις στοιχείων, να ελέγχουν τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές, να εκδίδουν φύλλα και αναφορές για τα αποτελέσματα του ελέγχου.

2. Διασύνδεση ταμειακών μηχανών: Επέκταση της υποχρεωτικής εγκατάστασης των συσκευών ηλεκτρονικών χρεώσεων POS σχεδόν σε όλους του κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Παράλληλα προβλέπεται η Οnline διασύνδεση των ταμειακών με τα POS. Με το νέο σύστημα οι φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα για το ύψος και το χρόνο έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης και τον τρόπο πληρωμής από το πελάτη και έτσι θα μπορούν να εντοπίζουν κρούσματα απόκρυψης εισοδήματος και κλοπής ΦΠΑ από όσους δεν εκδίδουν απόδειξη.

3. Κατασχέσεις: Το έσχατο «όπλο» για την ΑΑΔΕ, ώστε να πείσει εκείνους που μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους και δεν το κάνουν, είναι οι κατασχέσεις και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι μεγαλοοφειλέτες ενώ στο σφυρί βγαίνουν ακίνητα όλων των κατηγοριών. Από κατοικίες, αποθήκες, επαγγελματικά κτίρια, καταστήματα, οικόπεδα μέχρι αγροτεμάχια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ