Απασχολείς καθαρίστρια, κηπουρό ή νταντά για το μωρό; Δες τις καινούργιες υποχρεώσεις σου

Απασχολείς καθαρίστρια, κηπουρό ή νταντά για το μωρό; Δες τις καινούργιες υποχρεώσεις σου
Mε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε άλλο ένα νόμπελ οικονομίας. Την ώρα που το ΙΚΑ δεν έχει υπαλλήλους ούτε για να εκδώσει τις συντάξεις, την ώρα που η μαύρη εργασία οργιάζει, την ώρα που οι πολίτες αντιμετωπίζουν το «εργόσημο» ως κάποιου είδους εξωτικό καρπό, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές κατά… 50%. Πλέον, επί της αναγραφόμενης αμοιβής στο εργόσημο, θα επιβάλλεται ασφαλιστική εισφορά με συντελεστή 30% από 20% που ήταν μέχρι σήμερα. Δείτε ολόκληρη τη νομοθετική ρύθμιση που συμπεριελήφθη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Προφανώς οι ιθύνοντες στην Σταδίου εκτίμησαν ότι είναι τόσο μεγάλη η απήχηση που έχει μέχρι σήμερα το εργόσημο, ώστε υπάρχουν περιθώρια να αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Τώρα, τι θα εμποδίσει τον εργοδότη από το να κόψει μικρότερη αμοιβή για να γλιτώσει τις πρόσθετες εισφορές (και αυτή είναι η καλή περίπτωση που κάποιος θέλει να ασφαλίσει την οικιακή του βοηθό ή τον εργάτη στο χωράφι) προφανώς είναι ένα ερώτημα το οποίο δεν απασχόλησε αρκετά το υπουργείο Εργασίας. Επί του πρακτέου. Με την τροποποίηση της νομοθετικής διάταξης, προκύπτουν τα εξής:

  • Εργόσημο «εκδίδεται για το κατ’ οίκον του εργοδότη απασχολούμενο προσωπικό που παρέχει εξαρτημένη εργασία ή υπηρεσίες, αμειβόμενο με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα, είτε προς έναν είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες, για την ίδια μισθολογική περίοδο, που καλύπτεται από την ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ».

Οι εργασίες ή οι υπηρεσίες που υπάγονται, είναι οι εξής:
α. οι υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας (ενδεικτικά: οικιακοί βοηθοί για οικιακή καθαριότητα και γενικό νοικοκυριό, οδηγοί),
β. οι κηπουρικές εργασίες,
γ. η φύλαξη και μεταφορά παιδιών , νηπίων και βρεφών,
δ. η υποστήριξη με την παροχή κάθε μορφής βοήθειας και φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης και της διευκόλυνσης των ατόμων αυτών για συμμετοχή τους σε πολιτιστικές, θρησκευτικές, ψυχαγωγικές και κοινωνικές δραστηριότητες,
ε. oι υπηρεσίες που παρέχονται από συμμετέχοντες σε προγράμματα αποκατάστασης ατόμων σε ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, που χαρακτηρίζονται από νοητική στέρηση (ΣΥΔ),
στ. η περιποίηση ή νοσηλευτική φροντίδα αρρώστων ή κατάκοιτων ατόμων και η βοήθεια σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας (φυσικοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, συνοδεία εκτός οικίας)
ζ. οι μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες που δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες,
η. η παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων,
θ. οι αισθητικές φροντίδες (κομμωτική, περιποίηση προσώπου και σώματος)
ι. Προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού και κηπουρικής κοινοχρήστων χώρων πολυκατοικιών, αμειβόμενο με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα, είτε προς έναν είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες, για την ίδια μισθολογική περίοδο, που καλύπτεται από την ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μη παρέχον την υπηρεσία αυτή ως υπαλληλικό προσωπικό εταιρείας ή ως μέλος εταιρείας.
κ. Οι απασχολούμενοι ως εργάτες γης σε εργασίες καλυπτόμενες από την ασφάλιση του ΟΓΑ

Πως πληρώνονται

Η καταβολή της αμοιβής γίνεται με τους παρακάτω τρόπους:
α. Με την έκδοση ειδικού εργοσήμου υπό τύπο επιταγής.
β. Μέσω λογαριασμών που τηρούν ο εργοδότης και ο εργαζόμενος σε παρόχους υπηρεσιών πληρωμών.
γ. Με κατάθεση και είσπραξη μετρητών σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών.
δ. Με ειδικού τύπου έμβασμα

Που υπάρχει το εργόσημο

Το εργόσημο διατίθεται στον εργοδότη με καταβολή του αντίστοιχου ποσού, από:

  1. τα κατά τόπους υποκαταστήματα των ασφαλιστικών ταμείων,
  2. από τις συνεργαζόμενες με τους φορείς τράπεζες και τα υποκαταστήματα τους, από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία,
  3. από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών Στο τέλος κάθε έτους ο ΦΚΑ στέλνει ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση σε εργοδότη και εργαζόμενο.

Οι νέες κρατήσεις

Οι κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου των προσώπων υπολογίζονται σε ποσοστό 30% επί της αναγραφόμενης τιμής του εργοσήμου και εμπεριέχονται στην αναγραφόμενη τιμή του εργοσήμου. Οι εργαζόμενοι ασφαλίζονται:

  • στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τους Κλάδους Σύνταξης και Ασθένειας & Μητρότητας,
  • στο ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ) για επικουρική ασφάλιση, καθώς και
  • στον τ. ΟΕΚ (εισφορά εργαζόμενου). Τα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών είναι τα ακόλουθα: 17,34% για τον κλάδο σύνταξης, 5,60% για τον κλάδο ασθένειας σε είδος, 1% για τον κλάδο ασθένειας σε χρήμα, 5,20% για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης και 0,86% για τον τ. ΟΕΚ.

Τα δικαιώματα των εργαζομένων: πως υπολογίζονται τα ένσημα από 1/1/2013

Οι ασφαλισμένοι με εργόσημο, δικαιούνται τόσες ημέρες ασφάλισης, όσες προκύπτουν από τη διαίρεση του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών που έχει παρακρατηθεί μέσω του εργοσήμου με το ποσό εισφορών που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη της 31ης Δεκεμβρίου του έτους 2011, σύμφωνα με την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. Αυτές οι ημέρες ασφάλισης δεν μπορούν να υπερβούν τις 25 ανά ημερολογιακό μήνα ή τις 300 ημέρες ασφάλισης ανά έτος.

Επίσης οι ασφαλισμένοι δικαιούνται:

α. να τύχουν των παροχών ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ,

β. να δικαιωθούν επίδομα ασθένειας,
γ. να δικαιωθούν επίδομα μητρότητας,

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ