"Κινδυνεύει" ο κατώτατος μισθός σύμφωνα με την ΕΣΕΕ

"Κινδυνεύει" ο κατώτατος μισθός σύμφωνα με την ΕΣΕΕ
Υπό αίρεση τίθεται η αύξηση 1,6 % στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας απο 1ης Ιουλίου, καθώς η τρόικα δεν προβλέπεται να εγκρίνει αυξήσεις στις αποδοχές.

Αυτο ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης, μιλώντας σε συνέδριο για τη "Στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης στο εμπόριο".

Ο ίδιος δήλωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται άτυπη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕΕ) για το θέμα αυτό και εξέφρασε την ελπίδα να μην "σπάσει" η κόκκινη γραμμή για τη διατήρηση των κατώτατων μισθών. Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ είναι σήμερα 684 ευρώ μετά τις κρατήσεις.

Η αύξηση του 1,6% ισχύει απο τον Ιούλιο, ωστόσο οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν προσαρμόσει ανάλογα τους μισθούς. Επιπλέον, ο Οργανισμός Μεσολάβησης έχει εκδώσει απόφαση για μηδενικές αυξήσεις στον κλάδο των επαγγελματιών οδηγών ενώ εκκρεμεί ανάλογη προσφυγή από τον ΣΕΛΠΕ (εκπροσωπεί πολυκαταστήματα και αλυσίδες).

Ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι τις τελευταίες εβδομάδες η Ελλάδα είναι εμπορικά απομονωμένη απο την υπόλοιπο κόσμο. Όπως είπε, υπάρχουν περιπτώσεις που ξένες επιχειρήσεις όχι μόνο δεν δέχονται εγγυητικές από ελληνικές τράπεζες αλλά ούτε και προκαταβολές μέσω ελληνικών τραπεζών. Προειδοποίησε για την έλευση στη χώρα μας ξένων κεφαλαίων που αγοράζουν από τις τράπεζες τα χρέη επιχειρήσεων με στόχο να αποκτήσουν τον έλεγχό τους και μίλησε χαρακτηριστικά για "κοράκια" που μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων στην ελληνικη αγορά. Αναφερόμενος στο τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, έκανε λόγο για σκάνδαλο αυθαιρεσίας ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για την προοπτική απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων απο τις επιχειρήσεις αφού οι περισσότερες δεν έχουν φορολογική - ασφαλιστική ενημερότητα και δεν προβλέπεται δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών προς το Δημόσιο με τις κοινοτικές επιδοτήσεις.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕ, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, παρουσίασε τις βασικές ρυθμίσεις του νέου εξαγωγικού νόμου με τις οποίες διευκολύνεται η εξαγωγική δραστηριότητα για όλους τους εμπόρους, θεσμοθετείται η υπηρεσία μιας ηλεκτρονικής στάσης για τις εξαγωγές, καταργείται το μητρώο εξαγωγέων και αντικαθίσταται από μητρώο εξαγωγών, ενώ καταργείται επίσης η υποχρέωση εγγραφής των εξαγωγέων σε ειδικά μητρώα των επιμελητηρίων.

Ο γεν. Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, σημείωσε ότι από την περασμένη άνοιξη το λιανεμπόριο βρίσκεται σε οριακό σημείο και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη την πραγματικότητα στην οικονομία, ώστε να μη δοθεί το τελειωτικό χτύπημα στην αγορά με νέα μέτρα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Δ. Λακασάς, επεσήμανε ότι οι φορολογικές επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις, το ασταθές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον αποθαρρύνουν τους επενδυτές, ξένους και Έλληνες και τόνισε την ανάγκη για διαμόρφωση ενός εθνικού στρατηγικού μοντέλου εξωστρέφειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ