Το μαχαίρι στις αποζημιώσεις, το...ελαστικό 40ωρο και ο..παγετώνας στον βασικό μισθό

Το μαχαίρι στις αποζημιώσεις, το...ελαστικό 40ωρο και ο..παγετώνας στον βασικό μισθό
Στις 13:00 σήμερα το μεσημέρι, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους εκπροσώπους της τρόικας. Το αποτέλεσμα αυτής της σύσκεψης αναμένεται να είναι εξαιρετικά επώδυνο για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες καθώς αναμένεται να προκύψει νέα μείωση των αποζημιώσεων, περαιτέρω ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας και «πάγωμα» του βασικού μισθού στα σημερινά εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι η χώρα να βγει από την ύφεση.

«Μπούσουλα» της σημερινής συνάντησης αναμένεται να αποτελέσει το περίφημο email που έχει στείλει η τρόικα εγείροντας μια σειρά από εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα. Ειδικότερα:

• Μισθοί: Η τρόικα δεν θέλει σε καμία περίπτωση ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων να οδηγήσει σε αύξηση του βασικού μισθού. Συνδέει, μάλιστα το ύψος του βασικού μισθού, με την πορεία της ανεργίας. «Πρώτα θα πέσει η ανεργία και μετά θα αυξήσετε τον βασικό μισθό» είναι το σκεπτικό των δανειστών μας. Ποια στάση αναμένεται να τηρήσει το υπουργείο; Να κρατήσει –ακόμη και με νομοθετική ρύθμιση- παγωμένο τον βασικό μισθό τουλάχιστον μέχρι τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και να μην ανοίξει συζήτηση για αύξηση του βασικού μισθού μέχρι να ξεπεράσουμε την ύφεση και να αρχίσουν να μειώνονται τα ποσοστά της ανεργίας.

• Αποζημιώσεις: Οι δανειστές στο κείμενο με τις απαιτήσεις τους, κάνουν ευθέως λόγο για μείωση του κόστους εξόδου από την αγορά εργασίας. Ήδη, από το 2010, οι αποζημιώσεις έχουν περιοριστεί με δύο τρόπους:

1. Με τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης το πολύ στους έξι μήνες (σ.σ ύστερα από προειδοποίηση, η αποζημίωση μειώνεται κατά 50%)

2. με τη δυνατότητα που παρέχεται στις επιχειρήσεις να μετατρέπουν τις συμβάσεις από πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης. Με αυτό τον τρόπο, μειώνονται και οι αποζημιώσεις,

Το υπουργείο Εργασίας θέλει να αποφύγει τις περικοπές. Είναι όμως πολύ πιθανό να προχωρήσουμε και σε νέα μείωση του χρόνου προειδοποίησης του εργαζόμενου ενώ είναι πολύ πιθανό να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσης. Σήμερα, ο μισθός βάσει του οποίου υπολογίζεται η αποζημίωση, είναι ο τελευταίος μισθός προσαυξημένος κατά 14/12 προκειμένου να ενσωματωθούν σε αυτόν και τα δώρα. Σχεδιάζεται αυτό να αλλάξει έτσι ώστε να περιοριστεί το κόστος για τις επιχειρήσεις. Πάση θυσία, το υπουργείο θέλει να αποφύγει την αλλαγή του πίνακα με τους μισθούς τουλάχιστον «όχι πριν υπάρξει συγκριτική μελέτη του νομικού πλαισίου της Ελλάδας με αυτό άλλων χωρών, και πάντοτε σε συνάρτηση με το σύστημα κοινωνικών παροχών» όπως αναφέρει αρμόδια πηγή.

Ωράριο εργασίας: Η τρόικα έρχεται αποφασισμένη να επιβάλλει περαιτέρω ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας. Θέλει να δώσει στους εργοδότες τη δυνατότητα να περιορίσουν στο ελάχιστο ή ακόμη και να μηδενίσουν το κονδύλι των υπερωριών. Οι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να εργάζονται για 40 ώρες την εβδομάδα. Ωστόσο, θα εργάζονται όποτε θέλει ο εργοδότης. Οι ώρες ξεκούρασης θα περιοριστούν από τις 12 στις 11 ώρες που σημαίνει ότι ο χρόνος της εργασίας μέσα σε μια ημέρα μπορεί να αυξηθεί ακόμη και στις 13 ώρες εφόσον το θελήσει ο εργοδότης. Επίσης, οι ημέρες απασχόλησης, μπορεί να γίνουν από πέντε, έξι και πάλι κατ' απαίτηση του εργοδότη. Κι όταν ο εργοδότης δεν μας θέλει, θα μας δίνει...ρεπό. Για να ξεφύγει η κυβέρνηση, θα επιχειρήσει να πετάξει το...μπαλάκι στον κοινωνικό διάλογο. Να εξετάσουμε το ζήτημα του ωραρίου για συγκεκριμένους κλάδους και μόνο εφόσον προηγηθεί διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, θα είναι η θέση του υπουργού Εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ