«Mail φωτιά» της τρόικας: ζητά μείωση αποζημιώσεων και ωράριο εργασίας «λάστιχο»

«Mail φωτιά» της τρόικας: ζητά μείωση αποζημιώσεων και ωράριο εργασίας «λάστιχο»
Και τα τελευταία δικαιώματα που έχουν απομείνει στους εργαζόμενους θέλει να καταργήσει η τρόικα. Με ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη τόσο στον υπουργό Εργασίας όσο και στον υπουργό Οικονομικών, μπαίνουν στο τραπέζι εννέα κρίσιμα θέματα μεταξύ των οποίων είναι οι αποζημιώσεις αλλά και το ωράριο εργασίας.

Το θέμα που αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Ημερησία» είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς αποκαλύπτεται σε μια περίοδο που η κοινωνία προσπαθεί ακόμη να...χωνέψει το πακέτο μέτρων των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρακτικά, με το ηλεκτρονικό τους μήνυμα, οι τροϊκανοί ξανανοίγουν το εργασιακό καθώς μεταξύ άλλων ζητούν:

• Ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας. Προτείνεται η αύξηση των ημερών εργασίας σε έξι για όλους τους κλάδους. Προτείνεται επίσης να περιοριστούν στο ελάχιστο οι περιορισμοί του εργοδότη όσον αφορά στον προσδιορισμό εργασίας του προσωπικού. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης θα μπορεί να μοιράζει τις ώρες εργασίας τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα

• Ρητώς, ζητείται ο περιορισμός του κόστος εισόδου και εξόδου στην αγορά εργασίας «θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές που έχουν ήδη γίνει στην αγορά εργασίας» αναφέρεται. Όταν μιλάμε για κόστος εξόδου από την αγορά εργασίας, κατά κύριο λόγο αναφερόμαστε στη μείωση του ύψους των αποζημιώσεων.

• Το μόνο θετικό από το email της τρόικας είναι ότι δεν διατυπώνονται νέα αιτήματα για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, γίνεται αναφορά για μείωση του φόρου εισοδήματος. Από την άλλη βέβαια, επαναλαμβάνεται το αίτημα για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες κάτι το οποίο μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τα οικονομικά των ταμείων από την στιγμή που η συγκεκριμένη μείωση δεν θα συνδυαστεί με λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ