Από ποιες χώρες και πώς "εισάγουμε" μπάρμαν, σερβιτόρους και ρεσεψιονίστ

Από ποιες χώρες και πώς "εισάγουμε" μπάρμαν, σερβιτόρους και ρεσεψιονίστ
Σε μια περίοδο κατά την οποία το κυρίαρχο πολιτικό πρόταγμα είναι η κατ’ αρχήν υπεράσπιση των ήδη υπαρχουσών θέσεων εργασίας αλλά και η δημιουργία νέων,ώστε να αποκλιμακωθούν τα εφιαλτικά ποσοστά της ανεργίας που πλήττουν τη χώρα, ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας αναζητούν για λογαριασμό μεγάλων ξενοδόχων της χώρας μας έκτακτο προσωπικό από το εξωτερικό. 

Συγκεκριμένα,έντυπα και ηλεκτρονικά μέσασε Ρωσία, Ουγγαρία, Σερβία ακόμα και Αλβανία έχουν γεμίσει αγγελίες όπου αναζητούνται νεαρά κυρίως άτομα για απασχόληση σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας με μειωμένες αμοιβές αλλά εξασφάλιση διαμονής και σίτισης.Μάλιστα στην προσπάθεια αυτή ως δέλεαρ παρουσιάζεται η απόκτηση εμπειρίας ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις,όπως για παράδειγμα στη Μόσχα και τη Βουδαπέστη,εμπλοκή υπάρχει και από τις τοπικές σχολές τουριστικών επαγγελμάτων,oι οποίεςπροωθούν ειδικευόμενους μαθητές τους στην Ελλάδα. Βέβαια ηparttimeεργασία(αν και επί της ουσίας πρόκειται για αποκλειστική απασχόληση τεσσάρων μηνών) αλλοδαπών εργαζόμενων στον τουρισμό δεν αφορά μόνο στηνΑνατολική Ευρώπη αλλά και σε χώρες ακόμα και από τηΒόρειο Αφρική. Χαρακτηριστικά μεγάλο είναι πλέον το κύμα φοιτητών τουριστικών σχολών αλλά και άλλων αλλοδαπών εργαζόμενων προς ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας από χώρες όπως το Μαρόκο, η Τυνησία ή η Αίγυπτος καθώς νεαροί σπουδαστές από εκεί αναζητούν εργασιακή εμπειρία σε πιο ώριμες αγορές. Από χώρες όπως η Αλβανία ή η Βουλγαρία, οι αγγελίες προς τον τοπικό τουςΤύπο από ελληνικές μονάδες αναφέρονται κυρίωςσε ανάγκες προσωπικού σε καθημερινές δουλειές όπως ο καθαρισμός ή λοιπές δεύτερες εργασίες.Όμως και στη Βρετανία βλέπουμε γνωστούς διαδικτυακούς τόπους όπως τοwww.learn4good.com, τοwww.justlanded.comή τοwww.anyworkanywhere.comαναζητούν δουλειές από μπαργούμεν μέχρι ρεσεψιονίστ ή ανιματέρ για ελληνικά ξενοδοχεία.

Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ.

«Είναι αλήθεια πως τα υψηλά ελληνικά κόστη αλλά και η έντονη φορολόγηση οδηγούν πολλές τουριστικές επιχειρήσεις σε τέτοιες επιλογές. Όμως ας μη ρίχνουμε τις επιχειρήσεις στον Καιάδα τόσο αβασάνιστακαθώς και άλλες τουριστικές χώρες όπως η Ισπανία ή η Ιταλία απασχολούν αλλοδαπούς ακόμα και σε ποσοστά άνω του 50%» αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείαςreservationmanagementAXIAHOSPITALITY,κ. ΓιάννηςΚυρίτσης. Και προσθέτει πως «το αυξημένο εργασιακό κόστος στην Ελλάδα συν το γεγονός πως παρά την κρίση πολλοί Έλληνες δεν ενδιαφέρονται για πεντάμηνη ή ολιγόμηνη έστω εργασία οδηγεί σε αυτές τις κατευθύνσεις». Πέρυσι πάντως το 22% των εργαζομένων στον τουρισμό-και κυρίως στα ξενοδοχεία-ήταναλλοδαποί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Στο δε σύνολο των απασχολούμενων στον ίδιο τομέα οι Αλβανοί ανέρχονται στο 18,4%.Τα ποσοστά αυτά είναι ιδιαιτέρως σημαντικά αν ληφθεί υπόψη ότι στον τομέα του τουρισμού απασχολείται το7,48%των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ. Εάν δε ληφθεί υπόψη και το πόσοι αλλοδαποί εργάζονται ανασφάλιστοι τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα.Ας μην ξεχνάμε πως πολλοί φοιτητές ή ημιαπασχολούμενοι έρχονται τα καλοκαίρια στην Ελλάδα συνδυάζοντας διακοπές με χαλαρής και μικρής ποιότητας τουριστική εργασία.

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ.

Οι περισσότερες ελληνικές μονάδες μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, επιλέγουν πολλές φορές αλλοδαπούς εργαζόμενους και για λόγους κατανόησης των πελατών τους.Θα πρέπει εδώ να υπενθυμίσουμεπως πολλοί Ρώσοι κυρίως εργαζόμενοι απασχολούνται σε μονάδες της Χαλκιδικής όπου οι επισκέπτες από τη συγκεκριμένη χώρα είναι πολλοί, ενώ αντίστοιχα μεγάλος αριθμός απασχολείται και στην Κρήτη ή τα Επτάνησα. Στη Ζάκυνθο μόνο πέρυσι έφτασαν να απασχολούνται περί τους 7.000 αλλοδαπούς σε ένα σύνολο πληθυσμού που αγγίζει τις 30.000 μόνιμων κατοίκων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνατου Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, η μεγαλύτερη αναλογία αλλοδαπών εργαζόμενων καταγράφεται στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου με 33,14% τον Αύγουστο και 31,79% τον Μάιο. Ακολουθούντα ξενοδοχεία της Μακεδονίας-Θράκης όπου η αναλογία διαμορφώνεται στο 20% και η Κρήτη με 19% τον Αύγουστο.Στην Αττική τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά καθώς μόλις το 16,8% που εργάζονται είναι αλλοδαποί ενώ στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων φθάνουν μόλις στο 7%. Η χρονιά κατά την οποία συρρικνώθηκε καίρια οαριθμός των ξένων απασχολούμενων ήταν το 2011 με ποσοστό κοντά στο 15%. Επρόκειτο για μια εξέλιξη πουβασίστηκε στο πρόβλημα της κρίσης και της ανεργίας, όμως από το 2012 η τάση άλλαξε ξανά υπέρ της αλλοδαπής απασχόλησης.

Από την εφημερίδα "Παραπολιτκά" που κυκλοφορεί σήμερα σε όλα τα περίπτερα της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ