Εθνική Τράπεζα: Πώς έφτασε η ανάπτυξη στο 2,3% το β΄ τρίμηνο – Καταλύτης η βιομηχανία

Εθνική Τράπεζα: Πώς έφτασε η ανάπτυξη στο 2,3% το β΄ τρίμηνο – Καταλύτης η βιομηχανία

Οι πρόδρομοι δείκτες προοιωνίζουν επιτάχυνση της ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο

Ως καταλύτης λειτούργησε ο κλάδος της βιομηχανίας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το β’ τρίμηνο, σύμφωνα με σχετική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διαπιστώνει συνολικά πως η ισχυρή διαρθρωτική εικόνα του επιχειρηματικού τομέα και της αγοράς εργασίας οδηγεί σε επιτάχυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης.

Ειδικότερα, αναφέρει η μελέτη, ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ επιταχύνθηκε στο 2,3% ετησίως το β’ τρίμηνο του 2024 από 2,1% το 1ο τρίμηνο, υπεραποδίδοντας συστηματικά έναντι της Ευρωζώνης την τελευταία τριετία. Οι ισχυρές επιδόσεις μπορούν να αποδοθούν σε ένα συνδυασμό υποστηρικτικών παραγόντων που λειτούργησαν τόσο από το σκέλος της ζήτησης όσο και από την πλευρά της παραγωγής. Οι βασικοί παράγοντες που επενέργησαν το 2ο τρίμηνο είναι οι ακόλουθοι:

  • Η κατανάλωση παρέμεινε σε σταθερά ανοδική τροχιά με υποστήριξη από την εύρωστη αγορά εργασίας. Η συνολική αμοιβή των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 5,6% ετησίως σε ονομαστικούς όρους και κατά 3,0% ετησίως σε αποπληθωρισμένους όρους, αντανακλώντας την αύξηση της απασχόλησης κατά 1,9% ετησίως την ίδια περίοδο και τη συνεχιζόμενη προσαρμογή των πραγματικών μισθών. Άνοδος υπήρξε και στα μη-μισθολογικά εισοδήματα για κατηγορίες πολιτών (από ενοίκια, τόκους και μερίσματα), με ακόμη υψηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με τις αμοιβές εργασίας. Επίσης, σημειώθηκε επιτάχυνση της καταναλωτικής πίστης (5,8% ετησίως τον Ιούλιο από 4,5% το Μάρτιο του 2024, με τις καθαρές ροές καταναλωτικών δανείων να καταγράφουν υψηλό 15ετίας €0,4 δισ. το επτάμηνο του 2024).
  • Η επιτάχυνση των επενδύσεων σε πάγιο κεφάλαιο, με το ποσοστό των επενδύσεων (εκτός κατασκευών) στο ΑΕΠ να επανέρχεται σε προ-κρίσης επίπεδα. Ο Ακαθάριστος Σχηματισμός Παγίου Κεφαλαίου (ΑΣΠΚ) επιταχύνθηκε στο 3,9% ετησίως από 3,1% ετησίως το 1ο τρίμηνο του 2024, παρά την αρνητική συνεισφορά της κατασκευαστικής δραστηριότητας (-2,1% ετησίως το 2ο τρίμηνο), με το ποσοστό του στο ΑΕΠ να ανέρχεται σε υψηλό 15 ετών.
  • Η σημαντική ανάκαμψη των εμπορευματικών εξαγωγών και η ισχυρή τουριστική δραστηριότητα, οι οποίες μπορεί να επισκιάστηκαν από τη συνεχιζόμενη άνοδο των εισαγωγών, ωστόσο οι εισαγωγές αφορούσαν κυρίως παραγωγικές εισροές για τη βιομηχανία.
  • Η δυναμική του τουρισμού – ο οποίος παραμένει σε τροχιά για νέο ρεκόρ το 2024 και κατά το 3ο τρίμηνο – καθώς και η διαφαινόμενη εξομάλυνση της ανοδικής τροχιάς των εισαγωγών και οι υψηλότερες εξαγωγές αναμένεται να περιορίσουν αισθητά τις εξωτερικές ανισορροπίες το 3ο τρίμηνο του 2024.
  • Η ανθεκτική ζήτηση και η ισχυρή επιχειρηματική δραστηριότητα συνέτειναν σε περαιτέρω συσσώρευση αποθεμάτων από τις επιχειρήσεις.

Σε ιστορικό υψηλό η συνεισφορά του βιομηχανικού τομέα

Τα στοιχεία από την πλευρά της παραγωγής συμβάλλουν περαιτέρω στην ερμηνεία των τάσεων του ΑΕΠ, αποκαλύπτοντας τον κομβικό ρόλο της βιομηχανίας στην αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας («ΑΠΑ»).

Πράγματι, η ΑΠΑ που παράγεται από τον κλάδο της βιομηχανίας (που απαρτίζεται κυρίως από τη μεταποίηση καθώς και τους κλάδους εξορύξεων και παροχής ενέργειας) το β’ τρίμηνο του 2024 είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην ετήσια μεταβολή της συνολικής ΑΠΑ για τα τελευταία 25 έτη (1,6 ποσοστιαίες μονάδες επί της συνολικής αύξησης της ΑΠΑ κατά 2,0% ετησίως). Αντιστοίχως, το μερίδιο της βιομηχανίας στο συνολικό επίπεδο της ΑΠΑ σε σταθερές τιμές αυξήθηκε στο ιστορικό υψηλό του 16,3%.

Οι πρόδρομοι δείκτες προοιωνίζουν επιτάχυνση της ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο

Η ΕΤΕ προβλέπει περαιτέρω επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης το γ’ τρίμηνο του 2024 σε περίπου 2,5%, σε ετήσια βάση, παρά την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης λόγω αναθέρμανσης του πληθωρισμού. Δεδομένης της πορείας του ΑΕΠ κατά το 1ο εξάμηνο του 2024 και της εκτίμησής μας για το 3ο τρίμηνο, διατηρείται αμετάβλητη η πρόβλεψη για ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ +2,4% στο σύνολο του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ