Μας βάζουν να δουλεύουμε για 400 ευρώ

Μας βάζουν να δουλεύουμε για 400 ευρώ
Στους δύο «τυχερούς» που καταφέρνουν να βρουν δουλειά, ο ένας υποχρεώνεται να υπογράψει σύμβαση μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας. Δηλαδή, στις στατιστικές εμφανίζεται ως εργαζόμενος αλλά όταν έρχεται η ώρα της πληρωμής, στον λογαριασμό του βλέπει να κατατίθενται όχι περισσότερα από 300-400 ευρώ. Από τον επόμενο μήνα θα βλέπει και λιγότερα καθώς η οριζόντια μείωση του 22% αγγίζει και τους μερικώς απασχολούμενους.

Τα στατιστικά στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας απογοητεύουν. Οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης στο πρώτο δίμηνο του 2012 ήταν 32577 έναντι 43.900 το 2011 και 79932 το 2010. Από την άλλη, οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης ήταν 26.076 και οι συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης 8.670. Που σημαίνει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία αυτής της χώρας, οι προσλήψεις με ευέλικτες σχέσης απασχόλησης ξεπέρασαν τις προσλήψεις πλήρους απασχόλησης.

Χιλιάδεες είναι και τα περιστατικά εργαζομένων που υποχρεώθηκαν από τους εργοδότες τους να μετατρέψουν τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας (το ΣΕΠΕ κατέγραψε 2800 τέτοια περιστατικά). Πάνω από 5000 μετατροπές συμβάσεων έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη εργοδότη και εργαζόμενου.

Αυτή είναι η μία πληγή για το σύστημα. Όχι μόνο για τους εργαζόμενους οι οποίοι κάνουν ότι πληρώνονται, αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία που κάνουν ότι εισπράττουν εισφορές. Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η «μαύρη εργασία» που πλέον λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Έλεγχοι σε επιχειρήσεις όπου απασχολούνται 9319 άτομα, έδειξαν ότι ο ένας στους τρεις εργαζόμενους, απασχολούνταν με μαύρα. Και πώς να μην συμβεί αυτό όταν οι ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται στο 45% (εργοδότη και εργαζόμενου) ενώ ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών μπορεί να κυμαίνεται από 10% έως και 45%;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ