Σε αποπληρωμή δανείων θα πάει το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων για να το λάβουν ...νωρίτερα

Σε αποπληρωμή δανείων θα πάει το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων για να το λάβουν ...νωρίτερα
Όσοι καταθέσουν σήμερα αίτηση συνταξιοδότησης, κινδυνεύουν να εισπράξουν το εφάπαξ τους με καθυστέρηση 4, 5 ή και 6 ετών. Ο υπουργός Εργασίας, επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για να μειώσει τη λίστα αναμονής. Μεταξύ αυτών; Η καταβολή του εφάπαξ σε ετήσιες δόσεις, ο συμψηφισμός του ποσού με χρέη που ενδεχομένως έχει ο δημόσιος υπάλληλος προς το δημόσιο ή σε δάνει αλλά και η αύξηση των εισφορών όλων των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να βρεθούν πόροι και να καλυφθεί η γιγαντιαία τρύπα στο ταμείο Πρόνοιας, ύψους άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το σενάριο καταβολής σε δόσεις προβλέπει ότι:

Το 40% του ποσού θα πληρώνεται με την καταβολή της αίτησης συνταξιοδότησης

Το υπόλοιπο 60% θα πληρώνεται σε δύο ή τρεις ετήσιες δόσεις (της τάξεως του 20-30%) του οφειλόμενου ποσού.

Το σενάριο του συμψηφισμού, αφορά κυρίως όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν πάρει χρήματα ως δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Προβλέπει ότι τα χρήματα του εφάπαξ, αντί να καταλήγουν στην τσέπη του δημοσίου υπαλλήλου με καθυστέρηση μερικών ετών, θα πηγαίνουν για την αποπληρωμή του δανείου. Έτσι, ο δανειολήπτης, ναι μεν δεν θα παίρνει ζεστό χρήμα στα χέρια του, από την άλλη όμως θα γλιτώνει τους τόκους του δανείου.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι εισφορές των εν' ενεργεία υπσλλήλων προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα μείωση στο ύψος του εφάπαξ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ