Χρηματοδότηση τέλος - Κήρυξε πτώχευση η Virgin Orbit του Ρίτσαρντ Μπράνσον

 Χρηματοδότηση τέλος - Κήρυξε πτώχευση η Virgin Orbit του Ρίτσαρντ Μπράνσον

Οι επενδύσεις  σε  διαστημικές startups  μειώθηκαν κατά 50% το 2022 -  Η εταιρεία του Μπράνσον δεν  κατάφερε να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση μετά από αποτυχημένη εκτόξευση  δορυφόρου τον Ιανουάριο

 

Αίτηση πτώχευσης για υπαγωγή στο κεφάλαιο 11 υπέβαλε την Τρίτη η Virgin Orbit Holdings που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Ρίτσαρντ Μπράνσον, αφού η επιχείρηση εκτόξευσης δορυφόρων δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση μετά από μια αποτυχημένη εκτόξευση τον Ιανουάριο.

Η πτώχευση έρχεται λιγότερο από δύο χρόνια αφότου η Virgin Orbit κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με αποτίμηση περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως το ατύχημα του Ιανουαρίου άφησε την εταιρεία να αγωνίζεται για νέα χρηματοδότηση και την ανάγκασε να σταματήσει τη λειτουργία της.

«Πιστεύουμε ότι η διαδικασία του Κεφαλαίου 11 αντιπροσωπεύει την καλύτερη πορεία προς μέλλον για τον εντοπισμό και την οριστικοποίηση μιας αποτελεσματικής και μεγιστοποιημένης αξίας πώλησης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Virgin Orbit, Dan Hart.

Η εταιρεία, η οποία αποσχίστηκε από την εταιρεία διαστημικού τουρισμού Virgin Galactic το 2017, στέλνει δορυφόρους σε τροχιά χρησιμοποιώντας πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από ένα τροποποιημένο αεροπλάνο Boeing.

Με έδρα το Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια κατέθεσε την αίτηση πώλησης των περιουσιακών της στοιχείων σε δικαστήριο του Ντέλαγουερ λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της απόλυσης περίπου του 85% των 750 υπαλλήλων της.

Η Virgin Orbit κατέγραψε περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 243 εκατομμυρίων δολαρίων και συνολικό χρέος στα 153,5 εκατομμύρια δολάρια στις 30 Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο τον Δεκέμβριο του 2021 μέσω συγχώνευσης, αντλώντας 255 εκατομμύρια δολάρια λιγότερο από το αναμενόμενο.

Αποτιμήθηκε στα 65 εκατομμύρια δολάρια στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης τη Δευτέρα. Την Τρίτη, οι μετοχές της υποχώρησαν 24% για να διαπραγματευθούν με μόλις 15 σεντ η κάθε μία.

Η έκτη αποστολή της εταιρείας τον Ιανουάριο, χρησιμοποιώντας τον κεντρικό πύραυλο LauncherOne, την πρώτη εκτόξευση πυραύλων από τη Βρετανία, απέτυχε να φτάσει σε τροχιά, στέλνοντας το φορτίο εμπορικών και σχετικών με την άμυνα ερευνητικών δορυφόρων της να βυθιστεί στον ωκεανό.

Το ατύχημα στο Διαστημικό λιμάνι της Κορνουάλης του Ηνωμένου Βασιλείου ανάγκασε την εταιρεία να σταματήσει τις δραστηριότητές της και να απολύσει σχεδόν όλους τους υπαλλήλους της τον Μάρτιο για εξοικονόμηση κεφαλαίων.

Η Virgin Orbit δημιουργήθηκε για να εκτοξεύει μικρούς πυραύλους, ακόμη και για τακτικούς στρατιωτικούς σκοπούς, καλύπτοντας μια ανάγκη που ενισχύθηκε από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Αλλά η ζήτηση για μεγαλύτερους πυραύλους εκτόξευσης και πιο οικονομικά αποδοτικές εκτοξεύσεις κοινόχρηστου φορτίου στο διάστημα με τον πύραυλο Falcon 9 της SpaceX τα τελευταία δύο χρόνια αύξησε τον ανταγωνισμό.

Οι επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών σε διαστημικές startups μειώθηκαν κατά 50% το 2022 στα 21,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία VC Space Capital, καθώς το κόστος του κεφαλαίου έχει αυξηθεί με τις παγκόσμιες αυξήσεις των επιτοκίων.

Η Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η Βρετανία, η οποία έχει δύο διαστημικά λιμάνια κάθετης εκτόξευσης που πρόκειται να κάνουν το ντεμπούτο τους το επόμενο έτος, παραμένει δεσμευμένη να είναι βασικός πάροχος εμπορικών εκτοξεύσεων μικρών δορυφόρων.

Δύο κατασκευαστές δορυφόρων που έχασαν ωφέλιμο φορτίο υψηλής τεχνολογίας στην αποτυχημένη εκτόξευση του Ιανουαρίου, η βρετανική Space Forge και η Πολωνική SatRev, στην οποία η Virgin Orbit κατέχει το 4%, δήλωσαν ότι είχαν εφεδρικά σχέδια για εναλλακτικά οχήματα εκτόξευσης ανάλογα με τις ανάγκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ