Το… αόρατο πρόβλημα που κοστίζει ακριβά στη βιομηχανία
«Πληγή» οι διαρροές στα συστήματα πεπιεσμένου αέρα - Οι λύσεις που εξοικονομούν ενέργεια και χρήμα
Τα «μυστικά» για την εξοικονόμηση ενέργειας στη βιομηχανία με έμφαση στα συστήματα πεπιεσμένου αέρα αποκάλυψαν οι ειδικοί στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα ανέδειξαν τα κυριότερα προβλήματα που εντοπίζονται σήμερα στην ελληνική βιομηχανία και τα οποία κοστίζουν ακριβά τόσο στο… ταμείο μιας επιχείρησης όσο και στο περιβάλλον.
Επίσης, παρουσίασαν καινοτόμα προϊόντα που συμβάλλουν στην καλύτερη εκμετάλλευση της ενέργειας, όπως για παράδειγμα, μια συσκευή ανάκτησης θερμότητας η οποία μπορεί να εξασφαλίσει δωρεάν ζεστό νερό για τη θέρμανση, τον ατμολέβητα ή την παραγωγική διαδικασία αποφέροντας σημαντικό οικονομικό όφελος για την επιχείρηση σε ετήσια βάση. Κυρίως, όμως, έδωσαν απτά παραδείγματα για βέλτιστες πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του ενεργειακού κόστους στα συστήματα πεπιεσμένου αέρα.
Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσαν η Airblock, ηγέτιδα στον χώρο του πεπιεσμένου αέρα στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αλβανία, καθώς και η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Upgrade Consulting and Training, έγινε εκτενής αναφορά και στις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις μέσω του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Όπως εξήγησε ο Managing Director της Airblock, Δημήτρης Ακριτίδης επικαλούμενος σχετικές μελέτες, τα συστήματα πεπιεσμένου αέρα αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% -15% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, στη βιομηχανία. Και παρόλα τα πλεονεκτήματά του, ο πεπιεσμένος αέρας είναι πολύ ακριβός, καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνεται, φτάνει, στο σημείο της τελικής χρήσης. Η υπόλοιπη ενέργεια χάνεται στη… διαδρομή, ως θερμότητα, διαρροές, πτώση πίεσης, κακή χρήση.
Οι διαρροές… κοστίζουν
«Μην υποτιμάτε τις διαρροές», είπε ο κ. Ακριτίδης απευθυνόμενος στο πολυπληθές ακροατήριο και πρόσθεσε: «Οι διαρροές αποτελούν τη μεγαλύτερη σπατάλη, όμως, είναι πολύ εύκολο να μειωθούν. Αρκεί μία τρύπα μόλις 2mm για να επιβαρύνει το λογαριασμό ρεύματος κατά 2.500 ευρώ ετησίως, και το περιβάλλον κατά 7 τόνους εκπομπών άνθρακα»!. Γι’ αυτό, ο κ. Ακριτίδης υπογράμμισε τη σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης των διαρροών προκειμένου να μη χάνονται ενέργεια και… ευρώ και μάλιστα σε μία περίοδο που το ενεργειακό κόστος ήδη «καίει» τις επιχειρήσεις.
Βιομηχανία «γλίτωσε» 32.000 ευρώ ετησίως!
Στις πρωτοποριακές τεχνολογίες μέτρησης τυχόν προβλημάτων στα συστήματα πεπιεσμένου αέρα και στη σημασία βελτίωσης της αποδοτικότητας αυτών των συστημάτων αναφέρθηκε ο Εμπορικός Διευθυντής της Airblock, Στράτος Λαδένης. Μάλιστα έδωσε το παράδειγμα βιομηχανίας με αεροσυμπιεστές συνολικής ισχύος 200KW όπου οι διαρροές ήταν στο 30%. Όπως ο ίδιος εξήγησε, το συνολικό όφελος από την αποκατάστασή τους ανέρχεται σε περίπου 32.000 ευρώ (σ.σ. ο υπολογισμός αφορά στις τιμές προ ενεργειακής κρίσης) και είναι πολύ μεγαλύτερο σήμερα με βάση τις τρέχουσες τιμές της μεγαβατώρας.
Πολλές φορές μάλιστα το κόστος επίλυσης των προβλημάτων μπορεί να είναι πολύ μικρό. Για παράδειγμα μια βιομηχανία μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια και χιλιάδες ευρώ προχωρώντας τακτικά σε ελέγχους και συγκεκριμένες παρεμβάσεις όπως σε αλλαγή φίλτρων που κοστίζουν ελάχιστα -μόλις 30 ευρώ το ένα-, αλλά το τελικό όφελος είναι τεράστιο.
Εξοικονόμηση ενέργειας έως 40%
«Καθημερινά, σε διάφορα σημεία κάθε εργοστασίου διαπιστώνουμε μικρές ή μεγαλύτερες διαρροές πεπιεσμένου αέρα από τα μηχανήματα, τα εργαλεία, τις συνδέσεις ή τις σωληνώσεις που τροφοδοτούν την παραγωγή. Οι απώλειες αυτές κοστίζουν. Και κοστίζουν ακριβά», επισήμανε ο Μηχανικός Πωλήσεων της Airblock, Αλκιβιάδης Λαλούδης τονίζοντας πως στις διαρροές ξοδεύεται το 20% - 30% της συνολικής παραγωγής πεπιεσμένου αέρα ενός εργοστασίου.
«Οι διαρροές αυτές, αν βρεθούν και αποκατασταθούν, θα εξοικονομήσουμε έως και το 40% της ενέργειας που καταναλώνουμε», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας, πάντως, πως οι διαρροές πεπιεσμένου αέρα δεν μπορούν να γίνουν εύκολα αντιληπτές (σ.σ. όπως συμβαίνει στην περίπτωση ενός σωλήνα νερού), καθώς αφενός είναι… αόρατες και αφετέρου παράγουν υπερήχους. Για την ανίχνευσή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξειδικευμένος ανιχνευτής που πραγματοποιεί ουσιαστικά «υπερηχογράφημα» στον χώρο του εργοστασίου και μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια και από απόσταση τα σημεία των διαρροών.
Σύμφωνα με τον κ. Λαλούδη το όφελος που προκύπτει από την εύρεση και αποκατάσταση των διαρροών είναι μεγάλο και εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Ανέφερε δε στη συνέχεια πραγματικά παραδείγματα στα οποία έδωσε λύσεις η εταιρία. Συγκεκριμένα μίλησε για μια βιομηχανία με ισχύ αεροσυμπιεστών 400 ίππων στην οποία βρέθηκαν 190 διαρροές. Ο χαμένος πεπιεσμένος αέρας ήταν 8.500λίτρα/λεπτό, δηλαδή, πρακτικά ένας αεροσυμπιεστής 60 ίππων, δούλευε μόνο για τις διαρροές. Το ετήσιο κόστος των διαρροών με τιμές κιλοβατώρας προ ενεργειακής κρίσης έφτανε τα 46.000 ευρώ. Η υπηρεσία εύρεσης διαρροών, λόγω του μεγάλου μεγέθους του εργοστασίου διήρκεσε μία εβδομάδα και κόστισε 3.000 ευρώ, ενώ το κόστος αποκατάστασης ανήλθε σε 11.000 ευρώ. Το ετήσιο όφελος για την επιχείρηση ήταν σχεδόν 32.000 ευρώ και η απόσβεση της υπηρεσίας έγινε σε λιγότερο από 3 μήνες.
«Η βιομηχανία αυτή αποφάσισε την ετήσια επανάληψη της υπηρεσίας εύρεσης διαρροών», είπε ο κ. Λαλούδης ο οποίος ανέφερε και την περίπτωση μιας μέσης ελληνικής βιομηχανίας με ισχύ αεροσυμπιεστών 60 ίππων και 71 διαρροές με σύνολο χαμένου πεπιεσμένου αέρα που αντιπροσωπεύει το 25% της συνολικής παραγωγής πεπιεσμένου αέρα του εργοστασίου. Η βιομηχανία προχώρησε σε αγορά του ανιχνευτή διαρροών, ενώ ενέταξε την ανεύρεση των διαρροών στις καθημερινές της διαδικασίες των συντηρητών της. Το ετήσιο όφελος γι’ αυτήν ήταν περίπου 5.200 ευρώ.