ΤΜΕΔΕ: Xρηματοδοτικό εργαλείο κόντρα στην αύξηση των επιτοκίων
Το «Ταμείο Εγγυοδοσίας HDB-ΤΜΕΔΕ» συνεχίζει να στηρίζει τον τεχνικό κόσμο
Το ΤΜΕΔΕ και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα πραγματοποίησαν ενημερωτική εκδήλωση αναφορικά με το χρηματοδοτικό εργαλείο που δημιούργησαν πριν μερικούς μήνες και απευθύνεται στον τεχνικό κόσμο. Η εκδήλωση, την οποία φιλοξένησε το ΤΜΕΔΕ στα κεντρικά του γραφεία, έγινε παρουσία των εκπροσώπων των 8 συνεργαζόμενων τραπεζών που παρέχουν τα δάνεια του προγράμματος, των κλαδικών οργανώσεων του Τεχνικού Κόσμου (ΣATE, ΠEΔMEΔE, ΠEΣEΔE, ΠEΔMHEΔE, ΣEΓM, ΣΕΠΟΧ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, APXITEKTONΩN NAYΠHΓΩN TOΠOΓPAΦΩN κ.α.) καθώς και εκπροσώποσ του ΤΕΕ.
Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB και το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΜΕΔΕ) συνεχίζουν να προσφέρουν το ελκυστικό χρηματοδοτικό τους προϊόν με την ονομασία «Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ» που απευθύνεται στον τεχνικό κόσμο και λειτουργεί ως εγγύηση δανείων σε ΜμΕ, τα οποία λαμβάνουν από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.
Το συγκεκριμένο εργαλείο αποτελεί την απάντηση στις πραγματικές ανάγκες των τεχνικών εταιρειών, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι ΜμΕ και για διάφορους λόγους δεν έχουν την απαραίτητη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προϊόντα από τα παραδοσιακά κανάλια.
Για αυτό ακριβώς το λόγο, και σε μια προσπάθεια στήριξης και διευκόλυνσης της πρόσβασης στη χρηματοδότηση Ελλήνων Μηχανικών, Μελετητών και Κατασκευαστών, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB, μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με το ΤΜΕΔΕ στις 17 Μαΐου 2021 δημιούργησαν το συγκεκριμένο προϊόν.
Το νέο Ταμείο παρέχει εγγύηση σε δάνεια που χορηγούν οι 9 συνεργαζόμενες τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Attica Bank, Optima Bank, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Ηπείρου), προκειμένου να γίνει εφικτή η πρόσβαση σε δανεισμό για τους Έλληνες Μηχανικούς, Μελετητές, Κατασκευαστές, αλλά και τους χιλιάδες επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Η κοινή αυτή προσπάθεια των ΤΜΕΔΕ και Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) διευκολύνει και διευρύνει σημαντικά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, δημιουργώντας ένα στοχευμένο χρηματοδοτικό εργαλείο θεματικής ενότητας προς τον κατασκευαστικό μελετητικό κλάδο.
Ειδικά τώρα, που το διεθνές περιβάλλον είναι δυσχερές και οι συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας ασταθείς, το «Ταμείο ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ» λειτουργεί ως θετικό αντίβαρο ανάπτυξης στην διεθνή αύξηση των επιτοκίων, δίνοντας τη δυνατότητα στις τεχνικές εταιρείες να είναι πρωταγωνιστές στην κατασκευαστική κοσμογονία που συντελείται.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κα. Αθηνά Χατζηπέτρου, επεσήμανε:
· «Σε μια εποχή που το κόστος χρήματος αυξάνεται ραγδαία και οι δυνατότητες πρόσβασης των επαγγελματιών στην τραπεζική χρηματοδότηση περιορίζονται, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB και το ΤΜΕΔΕ συνεργάζονται και δημιουργούν ένα σταθερό δίκτυ ασφαλείας για τους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες του κλάδου των μηχανικών, μελετητών και κατασκευαστών εργοληπτών δημοσίων έργων. Ένα ακόμη εγγυοδοτικό πρόγραμμα της HDB ανοίγει την πόρτα του τραπεζικού συστήματος στην υγιή, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, υπηρετώντας τον κεντρικό στόχο της ανάπτυξης για όλους».
Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, κ. Κωνσταντίνος Μακέδος, δήλωσε:
· «Ζούμε μια αντίφαση. Ενώ, το εύρος των επενδύσεων στις υποδομές και τις κατασκευαστικές μεγεθύνεται σημαντικά, ο τεχνικός κόσμος συναντά δυσκολίες να καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες με προϊόντα που είναι ελκυστικά, με απλές διαδικασίες και στοχευμένα στις ανάγκες του. Το «Ταμείο HDB-ΤΜΕΔΕ» αποτελεί την απτή απόδειξη ότι, όπου υπάρχει γνώση των πραγματικών αναγκών ενός επαγγελματικού χώρου και θέληση για ευέλικτα προϊόντα χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες, αυτά τα προϊόντα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα».
Κλείνοντας τον κύκλο των ερωτοαπαντήσεων από τους συμμετέχοντες, ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ είπε ότι «το συμπέρασμα της σημερινής συνάντησης είναι ότι τα στελέχη των δυο φορέων (ΤΜΕΔΕ και HDB) θα συνεργαστούν στενά ώστε να ενσωματώσουν τις παρατηρήσεις των φορέων αλλά και για τη δημιουργία και άλλων προϊόντων που έχει ανάγκη ο τεχνικός κόσμος».