Μονοήμερο Workshop από το ΙΕΝΕ: Αποθήκευση Ηλεκτρικής Ενέργειας και Διαχείριση Δικτύου
Υπό την αιγίδα της ΡΑΕ και σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Αποθήκευση Ενέργειας (EASE)
Το ΙΕΝΕ, σε μία περίοδο κατά την οποία η ανάπτυξη της μεγάλης κλίμακας αποθήκευσης ενέργειας προκαλεί πραγματική επανάσταση στο χώρο των ΑΠΕ, διευρύνοντας δυνητικά σε πρωτόγνωρο βαθμό τη διείσδυσή τους στο δίκτυο, πραγματοποιεί, την Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022, στην Αθήνα, ένα μονοήμερο Workshop με τίτλο «Αποθήκευση Ενέργειας και Διαχείριση Δικτύου για Μέγιστη Διείσδυση ΑΠΕ». Στόχος του Workshop του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης είναι να διερευνήσει την ανάγκη για προηγμένα συστήματα διαχείρισης ενέργειας, που συνεπάγεται η εφαρμογή της μεγάλης κλίμακας στις ΑΠΕ, καθώς και τις συναφείς δυνατότητες και προκλήσεις.
Η εκδήλωση θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία των περισσότερων ομιλητών και διαδικτυακά για επιλεγμένους ομιλητές από το εξωτερικό. Οι ομιλητές θα προέλθουν από ακαδημαϊκά ιδρύματα, καθώς και από εταιρείες και φορείς που ασχολούνται ενεργά με τις ΑΠΕ, την αποθήκευση σε μπαταρίες και αντλησιοταμίευση, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τα ηλεκτρονικά συστήματα ισχύος. Στο workshop θα συμβάλει με εισαγωγικές παρατηρήσεις ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας. Στις συζητήσεις αναμένεται συμμετοχή και από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), ενώ ως ομιλητές θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από μερικούς από τους σημαντικότερους εγχώριους και διεθνείς παίκτες της ενεργειακής αγοράς.
Καθώς το ενδιαφέρον για μεγαλύτερη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για ηλεκτροπαραγωγή αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη, οδηγώντας σε όλο και περισσότερες εφαρμογές (κυρίως μεγάλα ηλιακά και αιολικά έργα σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας), η ανάγκη για εξειδικευμένη διαχείριση σε επίπεδο δικτύου και εθνικού συστήματος γίνεται ολοένα πιο επιτακτική. Η Ελλάδα είναι χαρακτηριστική περίπτωση, αφού διαθέτει εκτενές διασυνδεδεμένο σύστημα στο ηπειρωτικό της τμήμα, που τώρα επεκτείνεται στα νησιά, αλλά και αυτόνομα νησιωτικά συστήματα - όπου η συνολική παρούσα εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ αγγίζει περίπου τα 9,0 GW, χωρίς να συνυπολογίζονται τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα τα οποία συνεισφέρουν άλλα 3,0 GW–ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις η ισχύς αυτή αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα 5-6 χρόνια. Επιπλέον, θα πρέπει να υπογραμμιστεί το υψηλό ενδιαφέρον για συστήματα αποθήκευσης, καθώς οι εγκεκριμένες εφαρμογές έχουν ήδη φτάσει σε ισχύ περίπου 14,3 GW χωρίς να έχει εγκατασταθεί ούτε μία μονάδα μέχρι στιγμής.
Το ταχέως αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα και οι εξαιρετικά θετικές προοπτικές καταδεικνύονται από τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), σύμφωνα με τα οποία οι αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις ΑΠΕ έως το τέλος του 2021 είχαν φτάσει περίπου τα 95,0 GW. Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε πρόσφατα η ΡΑΕ κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του ΙΕΝΕ «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2021» τον περασμένο Δεκέμβριο, «πιθανότατα μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών των έργων θα υλοποιηθεί πραγματικά τα επόμενα χρόνια». Ακόμη και τότε, όμως, μιλάμε για περίπου 10-12 GW νέων έργων ΑΠΕ που θα κατασκευαστούν μέχρι το 2030.
Lead sponsor του workshop είναι η One-Cycle Control, με τη διοργάνωση να υποστηρίζεται χορηγικά και από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τη NANKO Renewables. Χορηγοί επικοινωνίας είναι τα ενεργειακά site Energia.gr και Energypress.gr.
Το workshop, το οποίο θα διεξαχθεί αποκλειστικά στα Αγγλικά, θα είναι ανοιχτό σε όλα τα μέλη του ΙΕΝΕ, καθώς και στους επαγγελματίες του ενεργειακού τομέα που εμπλέκονται στην αποθήκευση ενέργειας και τις ΑΠΕ.