Ψηφιακή καινοτομία στα υπόγεια μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός

Ψηφιακή καινοτομία στα υπόγεια μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός

Τα επιτυχημένα μεταλλεία του αύριο, δεν θα έχουν καμία σχέση με τα μεταλλεία του χτες. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η διάδοση των αρχών της Υπεύθυνης Μεταλλευτικής αλλάζουν εξολοκλήρου τον κλάδο

Η Ελληνικός Χρυσός, η εταιρεία που λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη βορειοανατολική Χαλκιδική, ακολουθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, ενσωματώνοντας Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά καθώς και κριτήρια Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) σε ολόκληρη τη δραστηριότητα της και εστιάζει στη δημιουργία αξίας στους τέσσερεις θεμελιώδεις πυλώνες: άνθρωπος, οικονομία, κοινωνία και περιβάλλον προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις που αλλάζουν συνολικά το μεταλλευτικό κλάδο στη χώρα.

Ο μεταλλευτικός κλάδος όπως και το σύνολο των παραγωγικών βιομηχανιών στη χώρα, βρίσκεται αντιμέτωπος με αυξημένες προκλήσεις που ξεκίνησαν με την πανδημία και εντείνονται κατά την τρέχουσα ενεργειακή κρίση. Η μείωση του κόστους και η βελτίωση της παραγωγικότητας έρχονται επιτακτικά στο προσκήνιο, όμως καθοδηγούνται από την αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα στην ενίσχυση της προστασία της ασφάλειας των ανθρώπων και την υιοθέτηση των κριτηρίων ESG σε όλες τις πτυχές της μεταλλευτικής.

Εάν κάτι όμως είναι ξεκάθαρο, είναι το ότι τα επιτυχημένα μεταλλεία του αύριο, δεν θα έχουν καμία σχέση με τα μεταλλεία του χτες. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η διάδοση των αρχών της Υπεύθυνης Μεταλλευτικής αλλάζουν εξολοκλήρου τον κλάδο και καθιστούν τον ψηφιακό του μετασχηματισμό, απάντηση στις έως σήμερα προκλήσεις.

Θέλοντας να ηγηθεί των εξελίξεων στον κλάδο, η Ελληνικός Χρυσός έχει κινηθεί έγκαιρα, εφαρμόζοντας ένα σχέδιο ψηφιακού και λειτουργικού μετασχηματισμού, που περιλαμβάνει επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και λύσεις με βασικό στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, τη μείωση του κόστους και τη βελτιστοποίηση της συνολικής λειτουργίας της.

Προς αυτή την κατεύθυνση πρόσφατα ολοκληρώθηκε στο υπόγειο μεταλλείο χρυσού και αργύρου στην Ολυμπιάδα, η εγκατάσταση ιδιωτικού δικτύου 4G/LTE, το πρώτο παρόμοιο στην Ελλάδα σε υπόγειο 300μ. κάτω από το έδαφος. Πρόκε ιται για ένα ιδιαίτερα σύνθετο και πολύπλοκο τεχνολογικά έργο, που καλύπτει στοές έκτασης περίπου 10χλμ με προοπτική περαιτέρω επέκτασής του και με το οποίο επιτυγχάνεται η ενίσχυση της ασφάλειας και της παραγωγικότητας.

Με την καινοτόμο αυτή τεχνολογική λύση επιτυγχάνεται η πιο άμεση επικοινωνία ανάμεσα στους εργαζόμενους και αυξάνεται ο παραγωγικός χρόνος, καθώς οργανώνονται αποτελεσματικότερα οι βάρδιες, η παραγωγή και η συνολική διαχείριση του στόλου. Μελλοντικά θα επιτρέψει την ανάπτυξη και χρήση νέων εφαρμογών που θα επιτρέψουν λειτουργίες όπως η απομακρυσμένη εξόρυξη.

Επιπρόσθετα, βελτιώνεται και ενισχύεται η ασφάλεια καθώς μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Ασφαλούς Λειτουργίας Υπόγειου Μεταλλείου, υπάρχει συνεχής εικόνα για τον αριθμό των εργαζομένων που βρίσκονται σε κάθε τμήμα του μεταλλείου, ενώ παρέχονται κρίσιμες πληροφορίες και για την ομαλή λειτουργία του, κυρίως σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, μέσω κατάλληλων αισθητήρων / ανιχνευτών σωματιδίων ή επικίνδυνων αερίων στην ατμόσφαιρα, είναι δυνατή η απομακρυσμένη ρύθμιση ή βελτίωση της παροχής / ποιότητας του αέρα, ακόμη όμως και η προληπτική απομάκρυνση των εργαζομένων για την ασφάλεια και προστασία της υγείας τους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το σχεδιασμό της εταιρείας, το νέο μεταλλείο των Σκουριών θα είναι πλήρως ψηφιακό, θα ενσωματώνει πρακτικές παγκοσμίου επίπεδου σε ζητήματα τεχνολογίας, έρευνας & εξόρυξης, ενώ παράλληλα προβλέπεται ότι θα εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής ειδικά σχεδιασμένες για να δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης εξόρυξης (χρήση RMT - Τεχνολογία Απομακρυσμένης Εξόρυξης), δημιουργώντας συνθήκες υψηλού επιπέδου ασφάλειας αλλά και βέλτιστης παραγωγικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ