Μ. Μανουσάκης: Επιτάχυνση της πράσινης στροφής των δικτύων με αποθήκευση και νέα έργα μεταφοράς
Απαραίτητες παράμετροι είναι η συνεχής ανάπτυξη των ηλεκτρικών υποδομών και η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, όπως η αποθήκευση, στο ενεργειακό σύστημα της χώρα
Στην ανάγκη της ταχείας και ασφαλούς μετάβασης των ηλεκτρικών δικτύων στην εποχή της πράσινης ενέργειας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, κατά τη σημερινή του τοποθέτηση στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Μανουσάκης ανέδειξε τη γρήγορη στροφή προς τις ΑΠΕ ως τον πρωταρχικό στόχο για την επιτυχή έκβαση του πράσινου μετασχηματισμού των δικτύων. Επεσήμανε ωστόσο ότι εξίσου απαραίτητες παράμετροι είναι η συνεχής ανάπτυξη των ηλεκτρικών υποδομών και η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, όπως η αποθήκευση, στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.
• Ανάγκη για γρήγορη και ασφαλή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα
Είναι ανάγκη να μειώσουμε το συντομότερο δυνατό την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, με τρόπο που να μη διακυβεύεται η ενεργειακή επάρκεια. Οι προσπάθειες του ΑΔΜΗΕ είναι προσανατολισμένες προς αυτή την κατεύθυνση. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συμβαίνει στη συγκυρία αυτής της μετάβασης, διαταράσσοντας τις ισορροπίες στην αγορά του φυσικού αερίου που αποτελεί το βασικό μεταβατικό καύσιμο. Απάντηση σε αυτή την πρόκληση είναι η ακόμα γρηγορότερη στροφή προς τις ΑΠΕ.
• Πραγματική επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης των δικτύων με αποθήκευση και νέα έργα μεταφοράς
Πραγματική επιτάχυνση των ΑΠΕ θα φέρει η εισαγωγή της αποθήκευσης και η κατασκευή νέων Γραμμών Μεταφοράς που θα διευρύνουν τον διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο. Σε διαφορετική περίπτωση, οι Ανανεώσιμες Πηγές δεν συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενεργειακή επάρκεια και θα απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κλιματική κρίση και τις τιμές ενέργειας. Τα μεγάλα έργα αποθήκευσης είναι απαραίτητα ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της πράσινης ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα την ευστάθεια του ηλεκτρικού Συστήματος.
Σε ό,τι αφορά τα έργα μεταφοράς, ο ΑΔΜΗΕ, με ένα επενδυτικό πρόγραμμα 5 δισ. ευρώ, πυκνώνει διαρκώς τις εγχώριες και διεθνείς διασυνδέσεις, δημιουργώντας ικανό ηλεκτρικό χώρο για ΑΠΕ, ο οποίος αναμένεται να αγγίξει τα 29 GW μέχρι το 2030, ανάλογα με το χωροταξικό σχεδιασμό της Πολιτείας. Παράλληλα, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες αδειοδότησης, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ. Δεν λείπουν βέβαια και οι δυσκολίες. Η διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων και η ανατίμηση των υλικών κατασκευής θέτουν νέες προκλήσεις στην υλοποίηση των επενδύσεών μας.
• Η επενδυτική στροφή προς τις ΑΠΕ έχει ήδη συμβεί
Ως χώρα έχουμε πετύχει μία από τις καλύτερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά ως προς τον ρυθμό απορρόφησής νέων ΑΠΕ, εν μέσω ενός πρωτοφανούς επενδυτικού ενδιαφέροντος. Σήμερα η ισχύς των ΑΠΕ σε λειτουργία ανέρχεται σε 9 GW, ο κατειλημμένος χώρος για νέα έργα σε 10 GW ενώ από την αρχή του 2021 έχουν υποβληθεί αιτήματα για ακόμη 19 GW! Συνεπώς η επενδυτική στροφή προς τις ΑΠΕ έχει ήδη συμβεί. Επίσης ενδεικτικό είναι ότι το περασμένο Σάββατο, 2 Απριλίου, η συνολική ζήτηση της χώρας για ηλεκτρική ενέργεια καλύφθηκε από Ανανεώσιμες Πηγές σε ποσοστό 68%, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
• Σημαντική πτυχή της πράσινης μετάβασης οι διεθνείς διασυνδέσεις
Οι διεθνείς διασυνδέσεις είναι εξίσου κρίσιμες για την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας και της Ευρώπης καθώς ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια, συμβάλλουν στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και πρόκειται να μετατρέψουν τη χώρα μας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώσαμε τον διαγωνισμό για τη νέα διασύνδεση με τη Βουλγαρία, δρομολογούμε δεύτερη διασύνδεση με την Ιταλία και συμβάλλουμε στις διεθνείς διασυνδέσεις με την Κύπρο και την Αίγυπτο. Παράλληλα εξετάζουμε δύο νέες διασυνδέσεις με την Τουρκία και την Αλβανία, ενώ θα αναβαθμίσουμε την υφιστάμενη διασύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία.