Green Tank: Κοινή επιστολή για το ορυκτό αέριο στα Δυτικά Βαλκάνια

Green Tank: Κοινή επιστολή για το ορυκτό αέριο στα Δυτικά Βαλκάνια

Οργανώσεις καλούν την ΕΕ να σταματήσει την προώθηση της εξάρτησης από το ορυκτό αέριο στα Δυτικά Βαλκάνια

 

Η σημερινή επιστολή καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αυξήσει τις επενδύσεις στη βιώσιμη ενέργεια, που έχουν παραμεληθεί στην περιοχή, και να μην συνεχίσει την προώθηση του ορυκτού αερίου.
Το Green Tank συνυπογράφει κοινή επιστολή 36 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών (1) προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει την προώθηση της χρήσης ορυκτού αερίου στα Δυτικά Βαλκάνια.
Τη δεδομένη στιγμή, η περιοχή αυτή είναι πολύ λιγότερο εξαρτημένη από το αέριο, συγκριτικά με την ΕΕ, η οποία παλεύει να απελευθερωθεί από τις εισαγωγές ορυκτού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Σερβία και περιοχές της Βόρειας Μακεδονίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης χρησιμοποιούν το ρωσικό αέριο κυρίως για τη θέρμανση. Η Αλβανία, το Κόσσοβο και το Μαυροβούνιο δεν διαθέτουν καθόλου δίκτυα αερίου (2).
Παρά το γεγονός ότι τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν δεσμευτεί για την κατάργηση της χρήσης του ορυκτού αερίου έως το 2050 (3), τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθάρρυνε ενεργά την αύξηση στην κατανάλωση ορυκτού αερίου στην περιοχή, κυρίως μέσω του Νότιου Διαδρόμου ορυκτού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (4), ακόμα κι αν οι υποδομές στο κοίτασμα Shah Deniz ανήκουν κατά 20% στη ρωσική Lukoil (5).
Η σημερινή επιστολή καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αυξήσει τις επενδύσεις στη βιώσιμη ενέργεια, που έχουν παραμεληθεί στην περιοχή, και να μην συνεχίσει την προώθηση του ορυκτού αερίου.
«Η σημερινή συγκυρία αποδεικνύει ότι το ορυκτό αέριο είναι όχι μόνο καταστροφικό για το κλίμα αλλά και για την οικονομία. Τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν χαμηλότερη εξάρτηση από το ορυκτό αέριο σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως η προώθηση της αύξησης της χρήσης του στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ανεύθυνη και αντιπαραγωγική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και πρέπει να στηρίξει τη μετάβαση των Δυτικών Βαλκανίων απευθείας από τον λιγνίτη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, αναλυτής πολιτικής του Green Tank.
«Η αντιμετώπιση των απωλειών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, η αύξηση της χρήσης αντλιών θερμότητας και φωτοβολταϊκών στις στέγες, οι καινοτόμες τεχνολογίες αποθήκευσης θερμότητας και η εκ βάθρων ανακαίνιση των οικιστικών κτιρίων χρειάζονται πολύ μεγαλύτερη προσοχή από τα υψηλά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να αναπληρωθούν τα χαμένα χρόνια της προώθησης ορυκτού αερίου», δήλωσε η Nataša Kovačević από το CEE Bankwatch Network.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ