Ο γερμανικός Τύπος "ξαναχτυπά": «Μήπως να... ακυρώσουμε τις διακοπές στην Ελλάδα;»

Ο γερμανικός Τύπος "ξαναχτυπά": «Μήπως να... ακυρώσουμε τις διακοπές στην Ελλάδα;»

Προβληματισμός στον γερμανικό Τύπο για την αύξηση κρουσμάτων στον ευρωπαϊκό Νότο. «Μήπως είναι καλύτερα να ακυρώσουμε τις διακοπές;» αναρωτιούνται πολλοί.

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, στην ηλεκτρονική της έκδοση, επισημαίνει ότι "η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί στους τουριστικούς προορισμούς. Ιδιαίτερα στην Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ισπανία καταγράφεται μία έκρηξη στους αριθμούς των νέων κρουσμάτων". Σημειώνει επίσης ότι "οι τρεις χώρες έχουν τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους στην ΕΕ. Οι ταξιδιώτες πρέπει να αποφασίσουν, εάν θέλουν παρ' όλα αυτά να κάνουν εκεί διακοπές ή καλύτερα στη Γερμανία, όπου ο ιός έχει περιοριστεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα".

Για την Ελλάδα η εφημερίδα του Ντίσελντορφ παρατηρεί ότι "η ιχνηλάτηση επαφών οδηγεί στο συμπέρασμα πως το 50% των νέων κρουσμάτων προέρχονται από την συνάθροιση των νέων σε καφετέριες, μπαρ και νυχτερινά κέντρα".

"Υπερβολική αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα" βλέπει η εφημερίδα Merkur του Μονάχου και σημειώνει ότι "μέσα σε μία εβδομάδα τα κρούσματα έχουν υπερ-διπλασιαστεί". Γι αυτό, επισημαίνει, "ήδη από την Πέμπτη έχουν τεθεί και πάλι σε ισχύ πιο αυστηροί περιορισμοί σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα, ενώ προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα. Η απαγόρευση του χορού για τους τουρίστες, αλλά και για τους ντόπιους, είναι κάτι που μάλλον δεν αρέσει σε πολλούς". Για το ίδιο θέμα η τοπική εφημερίδα Kreiszeitung, που κυκλοφορεί στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, σημειώνει: "Οι γερμανοί τουρίστες ίσως θα έπρεπε να ξανασκεφτούν την απόφασή τους να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Ελλάδα. Οι Έλληνες, όπως και η Κύπρος, αγωνίζονται για μία ακόμη φορά να περιορίσουν τον κορονοϊό". Ειδικά για την Κύπρο η εφημερίδα αναφέρει ότι "βρίσκεται πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την Κυριακή 11 Ιουλίου ο δείκτης μεταδοτικότητας συνέχισε να ανεβαίνει. Περιθώρια βελτίωσης δεν διαφαίνονται, καθώς ο δείκτης φτάνει πλέον το 673,2 έναντι 630,7 το Σάββατο. Αυτό σημαίνει ότι οι Κύπριοι βρίσκονται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον δείκτη και είναι αδιαμφισβήτητοι ‘πρωταθλητές' του κορονοϊού ανάμεσα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη".

Μόνο οι σεισμοί έλειπαν...

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το Spiegel Online υπενθυμίζει ότι στην Ελλάδα έχουν ξεσπάσει, για μία ακόμη χρονιά, δεκάδες πυρκαγιές, ενώ ανησυχία αρχίζει να προκαλεί και η έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας. Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα "στην Ελλάδα ξέσπασαν 64 πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες. Μέχρι στιγμής όλα τα πύρινα μέτωπα έχουν τεθεί υπό έλεγχο, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής την Κυριακή. Πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, καθώς και εκατοντάδες πυροσβέστες, αλλά και εθελοντές είχαν δώσει τη μάχη με τη φωτιά. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε προειδοποίηση για πυρκαγιές στην Κεντρική Ελλάδα και την Κρήτη".

"Επιπλέον", σημειώνει το Spiegel Online, στην Κεντρική Ελλάδα μία σειρά σεισμικών δονήσεων, μικρής και μεσαίας έντασης, προκαλεί ανησυχία στον κόσμο. Από το Σάββατο και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής είχαν καταγραφεί περισσότεροι από δέκα σεισμοί ισχύος 3 έως 4,3 Ρίχτερ. (...) Έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στην περιοχή της Βοιωτίας, 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας, αλλά και στην ελληνική πρωτεύουσα. (...) Οι κάτοικοι ανησυχούν μήπως αυτή η σειρά των δονήσεων αποτελεί προάγγελο ενός πολύ μεγαλύτερου σεισμού. ‘Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, το παρατηρούμε' δηλώνει εκπρόσωπος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών".

Ανακαλύπτοντας την κάβα στο Τατόι

Το ειδησεογραφικό δίκτυο N-TV, στην ιστοσελίδα του, αναφέρεται στην κάβα με χιλιάδες σπάνιες φιάλες κρασιών και ποτών, που ανακαλύφθηκε στη διάρκεια ανακαίνισης στα πρώην Βασιλικά Ανάκτορα. "Μεταξύ άλλων", αναφέρει, "πρόκειται για μία φιάλη ουίσκυ από την εποχή της ενθρόνισης της βασίλισσας Ελισάβετ, στις 6 Φεβρουαρίου 1952, καθώς και για κρασιά με ετικέτα Château Margaux, Château de Vincennes και Château Rothschild, που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα".

Με αυτή την ευκαιρία το γερμανικό δίκτυο κάνει μία σύντομη αναδρομή στον θεσμό της βασιλείας στην Ελλάδα: "Σχεδόν ποτέ δεν ήταν αδιατάρακτη η σχέση του ελληνικού βασιλικού οίκου με τον λαό. Το τέλος ήρθε όταν ο άπειρος Κωνσταντίνος ο Β', μετά την ενθρόνισή του το 1964, άρχισε να εμπλέκεται σε διαμάχες με την πολιτική ηγεσία. Επιπλέον έκανε ένα μοιραίο λάθος: στις 21 Απριλίου 1967 μία ομάδα στρατιωτικών προχώρησε σε πραξικόπημα στην Ελλάδα και ο βασιλιάς ανέχθηκε τους πραξικοπηματίες. Φωτογραφήθηκε μαζί τους και ενέκρινε μάλιστα, με την υπογραφή του, τον σχηματισμό στρατιωτικής κυβέρνησης. Πολλοί Έλληνες δεν τον συγχώρησαν ποτέ γι αυτό".

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ