Πώς η Ελλάδα μετατρέπεται από φορολογική κόλαση σε παράδεισο
Τι είχαμε μέχρι και πέρυσι; Φόρο 29% για τις επιχειρήσεις, φόρο στα μερίσματα 15% και εισφορά αλληλεγγύης με την πρόσθετη επιβάρυνση να φτάνει έως και το 10%. Την ίδια ώρα, στη γειτονιά μας, ο συντελεστής έπεφτε στο 10% (σε Βουλγαρία και Βόρειο Μακεδονία) ή στο 12,5% (σε Κύπρο). Αυτό το σκηνικό αλλάζει άρδην. Μετά και την χθεσινή απόφαση για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή του 15%, η Ελλάδα από κόλαση φόρων μετατρέπεται σταδιακά σε «παράδεισο» καθώς ειδικά από το 2023 και μετά, θα έχει συντελεστή χαμηλότερο του μέσου συντελεστή που εφαρμόζεται τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στον ΟΟΣΑ.
Η αλλαγή στην εικόνα είναι ραγδαία και αναμένεται να επηρεάσει επιχειρηματικές αποφάσεις. Η μεταφορά έδρας στην Βουλγαρία δεν έχει πλέον και τόσο νόημα καθώς από το 2023 που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται ο κατώτατος συντελεστής, είναι πιθανό ότι η χώρα μας θα έχει περιορίσει ακόμη περισσότερο τον φορολογικό συντελεστή από το 22% που θα ισχύσει από το 2022, σε 20%. Έτσι, ενώ η «γειτονιά» μας θα έχει συντελεστή 15%, στην Ελλάδα θα εφαρμόζουμε:
- Συντελεστή 20% ή 22% για τα κέρδη των νομικών προσώπων
- Ισχυρά φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων (σ.σ το νέο πλαίσιο αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο φθινόπωρο)
- Υπεραποσβέσεις για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις,
- Μηδενισμό της εισφοράς αλληλεγγύης στα μερίσματα και
- Φορολόγηση των κερδών προς διανομή με συντελεστή μόλις 5%.
Η συμφωνία των 130 χωρών περιλαμβάνει και την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών ώστε αυτή να γίνεται στον τόπο όπου «γεννιούνται» τα κέρδη και όχι στον τόπο όπου μεταφέρονται τα κέρδη με διάφορα λογιστικά τεχνάσματα. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σε μεγάλο βαθμό θα χρηματοδοτηθεί από την αύξηση της φορολογητέας ύλης δηλαδή από την υποχρεωτική δήλωση περισσότερων κερδών. Μάλιστα, αυτό έρχεται στην καλύτερη δυνατή χρονική συγκυρία για την Ελλάδα