Αυτό είναι το μέτρο στήριξης που θα αντικαταστήσει την επιστρεπτέα προκαταβολή

Αυτό είναι το μέτρο στήριξης που θα αντικαταστήσει την επιστρεπτέα προκαταβολή

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής των ενισχύσεων για την 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής μέσα στην επόμενη εβδομάδα, πέφτει «αυλαία» στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που «μοιράσε» περίπου 8,4 δις. ευρώ μέσα στην πανδημία. Ωστόσο, η πλατφόρμα my business support θα παραμείνει σε λειτουργία καθώς ενεργοποιείται -πιθανότατα γύρω στις 15 Μαίου- το διάδοχο μέτρο στήριξης που θα είναι η «αποζημίωση ειδικού σκοπού».

Όσοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις υποχρεώνονται να μένουν κλειστοί, θα λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση (μη επιστρεπτέα και ακατάσχετη και αφορολόγητη) η οποία θα κυμαίνεται από τα 500 ευρώ και θα φτάνει στα 4000 ευρώ ανάλογα με τη διάρκεια του «προσωρινού λουκέτου» αλλά και τον αριθμό των εργαζομένων. Το μέτρο ανακοινώθηκε ως «προσωρινό» από την κυβέρνηση προκειμένου να χρηματοδοτηθούν όσοι έμειναν κλειστοί κατά τον μήνα Απρίλιο (σ.σ τον πρώτο μήνα που έμεινε ακάλυπτος από τις επιστρεπτέες προκαταβολές) αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα λάβει πλέον μόνιμο χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι όσοι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν να μην δουλέψουν τον Μάιο, θα καταστούν επίσης δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης ενώ το ίδιο θα συμβεί και για τον Ιούνιο. Φυσικά, ο στόχος είναι ο αριθμός των δικαιούχων να μειώνεται εκθετικά από εβδομάδα σε εβδομάδα καθώς αυτό θα σημαίνει ότι αίρονται οι περιορισμοί και επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Την επιδότηση με ποσό από 1.000 έως 4.000 ευρώ με την μορφή αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές και τον Απρίλιο είχε ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος ΣταΪκούρας.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.

Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:

-1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.

-2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.

-4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών.

Αυτή η αποζημίωση:

-είναι μη επιστρεπτέα,

-είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων,

-δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά,

-δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες. Για τον Απρίλιο, θα λάβουν αποζημίωση και οι επιχειρήσεις λιανικής που έμειναν κλειστές τον Απρίλιο όπως επίσης και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους αναστέλλεται η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα.

Η καταβολή αναμένεται να γίνει εντός Μαΐου, αφού ολοκληρωθούν οι καταβολές του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7 κάτι που αναμένεται να συμβεί την επόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ