Standard & Poor's: Υποβάθμισε σε CCC+ την Ελλάκτωρ - Αρνητικό outlook
Η υποβάθμιση αντανακλά την μειωμένη ευελιξία της Eλλάκτωρ όσον αφορά στη διαχείριση των σημαντικών και επαναλαμβανόμενων ζημιών στον κατασκευαστικό κλάδο
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάκτωρ σε CCC+ από B- προχώρησε ο οίκος Standard and Poor's, θέτοντας και αρνητικό outlook στην αξιολόγηση.
Η υποβάθμιση αντανακλά την μειωμένη ευελιξία της Eλλάκτωρ όσον αφορά στη διαχείριση των σημαντικών και επαναλαμβανόμενων ζημιών στον κατασκευαστικό κλάδο.
Οπως αναφέρει ο οίκος, ο κατασκευαστικός τομέας (Ακτωρ) είναι αντιμέτωπος με πιέσεις ρευστότητας λόγω των ζημιών και των απαιτήσεων για κεφάλαιο κίνησης.
Σημειώνεται ότι το 2020 η Ακτωρ εμφάνισε ζημιές 155,5 εκατ. ευρώ.
Ο οίκος θεωρεί ότι τα βραχυμεσοπρόθεσμα ρίσκα ρευστότητας έχουν αυξηθεί, με τον όμιλο να στηρίζει συνεχώς την Ακτωρ με ενδοομιλική χρηματοδότηση.
Οι μέτοχοι της Eλλάκτωρ εξετάζουν πιθανή αύξηση κεφαλαίου κατά 120 εκατ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο και χρηματοδότηση-γέφυρα ύψους 50 εκατ. ευρώ για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες κεφαλαίων, αν και η έγκριση είναι αβέβαιη δεδομένης της διαφορετικής "γραμμής" μεταξύ των βασικών μετόχων.
Παρά την ένεση κεφαλαίων, ο οίκος αναμένει ότι ο αναπροσαρμοσμένος δείκτης χρέους προς EBITDA θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, στο 8,5, με τις λειτουργικές ταμειακές ροές να παραμένουν αρνητικές το 2021, εγείροντας ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα της κεφαλαιακής δομής της Eλλάκτωρ.
Το αρνητικο outlook που θέτει στην αξιολόγηση αντανακλά την πιθανότητα νέας υποβάθμισης εντός των επόμενων 12 μηνών, εάν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση των πιστωτικών μεγεθών και των πιέσεων ρευστότητας που επιβαρύνουν τον όμιλο.
Σχολιάζοντας τις διοικητικές εξελίξεις στην Eλλάκτωρ, ο οίκος επισημαίνει ότι ενδεχόμενες συνεχείς αλλαγές στη διοίκηση επηρεάζουν αρνητικά την αποδοτική λειτουργία και τη στρατηγική.
"Αυτές οι αλλαγές ενδέχεται να μειώσουν την ικανότητα της εταιρίας να αποκαταστήσει την ευελιξία ρευστότητας και χρηματοδότησης, ενώ αυξάνεται και η αβεβαιότητα για τα μειωμένα επίπεδα ανεξαρτησίας του διοικητικού συμβουλίου, καθώς πλέον υπάρχουν μόνο δυο ανεξάρτητα μέλη σε 5μελές σχήμα, έναντι πέντε ανεξάρτητων μελών στο εννεαμελές σχήμα που διοικούσε την εταιρία πριν τον Ιανουάριο», τονίζει.