Διυπουργική τηλεδιάσκεψη για τον συντονισμό της πολιτικής «Digital Visa»
M. Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν ιδανικό προορισμό για Ψηφιακούς Νομάδες
Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την προσέλκυση Ψηφιακών Νομάδων, μέσα από συντονισμένες δράσεις και τη δημιουργία του σχετικού νομοθετικού πλαισίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε διευρυμένη διυπουργική τηλεδιάσκεψη.
Στην τηλεδιάσκεψη, που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Βαρβιτσιώτη, συμμετείχαν ο συναρμόδιος Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, καθώς και οι Γενικοί Γραμματείς Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννης Σμυρλής, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος, Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου, Εργασίας Άννα Στρατινάκη και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να δημιουργήσει συνθήκες για τη συνολική φιλοξενία και διαμονή τηλεργαζόμενων υψηλού εισοδήματος, αναδεικνύοντας πέρα από το φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που καθιστούν τη χώρα μας θελκτική. Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε μάλιστα τη σημασία των σχετικών πολιτικών για το στόχο της εξωστρέφειας της Ελλάδας και της προσέλκυσης επενδύσεων, μετά την πανδημία, όπως έχει εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο διυπουργικός συντονισμός, σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, έχει στόχο «να φτάσουμε όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους να παρέχουμε με έναν τρόπο αυτή την υπηρεσία, δηλαδή να προσελκύσουμε με απλές ψηφιακές διαδικασίες ανθρώπους οι οποίοι θα επιλέξουν να μείνουν και να εργαστούν στη χώρα μας ως ψηφιακοί νομάδες».
Αναφερόμενος στην ψηφιακή υλοποίηση της πολιτικής, ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε την εξαιρετικά επιτυχημένη εμπειρία διαχείρισης του Brexit από το ΥΠΕΞ μέσω της ενιαίας πλατφόρμας brexit.gov.gr, προτείνοντας αντίστοιχα την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου μοντέλου για το σύνολο των νέων υπηρεσιών θεωρήσεων εισόδου, όπως η Business Visa και η Student Visa, που ήδη λειτουργούν με επιτυχία. Θα περιλαμβάνει εκτός από τις διαδικασίες εισόδου στη χώρα, πληροφορίες για το σύνολο των πιθανών θεμάτων που μπορεί να αντιμετωπίσουν κατά τη διαμονή τους στη χώρα (ασφάλιση, υγειονομική περίθαλψη, φορολογικό καθεστώς, δίκτυα υποδομών ανά δήμο και περιφέρεια κλπ).
Σημειώνεται, ότι τα δύο συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου βρίσκονται στην τελική φάση επεξεργασίας της νομοθετικής ρύθμισης που θα θεσπίζει την ειδική κατηγορία θεώρησης εισόδου για την είσοδο στη χώρα Ψηφιακών Νομάδων από τρίτες χώρες και τις σχετικές άδειες παραμονής στη χώρα που θα εμπίπτουν σε αυτό το νέο καθεστώς.