Ξεκινάει η ανάπλαση του πάρκου Φιξ στα Πατήσια

Ξεκινάει η ανάπλαση του πάρκου Φιξ στα Πατήσια

Ένα ιστορικό πάρκο της Αθήνας, το Πάρκο Κλωναρίδη-ΦΙΞ, αλλάζει ριζικά και αποκτά ξανά ζωή, με την υποστήριξη της Ολυμπιακή Ζυθοποιίας και της FIX Hellas.

Μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», που υλοποιείται από το Athens Partnership, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία στηρίζει το έργο του Δήμου Αθηναίων, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αειφόρου αστικού πάρκου, που θα αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές.

Το Πάρκο Κλωναρίδη-ΦΙΞ πήρε το όνομά του από το παλιό εργοστάσιο ζυθοποιίας και παγοποιίας Κλωναρίδη, που χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα στον ίδιο χώρο και το 1930 πέρασε στα χέρια του ιδρυτή της ζυθοποιίας ΦΙΞ. Με έκταση 7.500 τ.μ. στον άξονα της οδού Πατησίων, αποτελεί μια σημαντική ανάσα πρασίνου σε μία πυκνοκατοικημένη, ζωντανή γειτονιά της Αθήνας.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την ανανέωση του πάρκου, σύμφωνα με τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις της αρχιτεκτονικής τοπίου και του περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Ήδη, ο Δήμος Αθηναίων έχει προχωρήσει τα έργα αποκατάστασης των μονοπατιών του πάρκου με υδατοπερατό υλικό, καθώς και του αστικού εξοπλισμού όπως το σιντριβάνι και τα παγκάκια. Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε από την εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου Ecoscapes σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρασίνου και Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, στο πάρκο πρόκειται να φυτευτούν 4.000 φυτά της μεσογειακής χλωρίδας που παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή στον αστικό ιστό και τη ρύπανση, καθώς και χαμηλές ανάγκες σε νερό.

Στο κεντρικό τμήμα του πάρκου θα δημιουργηθεί ένας κήπος αφιερωμένος στις αισθήσεις (sensory garden) που θα αποτελείται από φυτά με διαφορετικά χρώματα και υφές φυλλώματος και ανθών, τα οποία παρουσιάζουν έντονο εποχιακό και βοτανικό ενδιαφέρον. Στο νότιο όριο του πάρκου δημιουργείται ένας κήπος αφιερωμένος στη βιοποικιλότητα, με τη φύτευση αειθαλών μεσογειακών θάμνων κάτω από τα δένδρα και υδροχαρών φυτών γύρω από τη λίμνη, από τους λιγοστούς εναπομείναντες φυσικούς βιοτόπους της Αττικής. Η δυτική αλέα με τα πλατάνια τονίζεται με γραμμικές φυτεύσεις πολυετών ποωδών ειδών και θάμνων, ενώ στο ανατολικό όριο με την οδό Πατησίων αποκαθίσταται η επιφάνεια του χλοοτάπητα, με στόχο να αποτελέσει σημείο συνάντησης και διεξαγωγής υπαίθριων δραστηριοτήτων. Η ανάπλαση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην άνοιξη, οπότε και το πάρκο ΦΙΞ θα παραδοθεί στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε σχετικά: «Η Αθήνα έχει μπει ήδη στη φάση “αφύπνισης” όλων εκείνων των χώρων που έγιναν ένα με την ιστορία και τις μνήμες της. Αυτό που επιδιώκουμε σήμερα, είναι να τους αναβιώσουμε και να τους συνδέσουμε με τη σύγχρονη ζωή της πόλης. Ένας τέτοιος, εμβληματικός χώρος είναι και το πάρκο ΦΙΞ που αποτελεί κόσμημα για την πρωτεύουσα. Δημιουργούμε ένα πάρκο που θα γίνει προορισμός για όλους εκείνους που θέλουν να απολαύσουν τον περίπατο σε μία έκταση με πυκνή και ιδιαίτερη βλάστηση, σύγχρονο εξοπλισμό και όμορφες διαδρομές. Σε αυτήν την προσπάθεια συμμετέχει έμπρακτα η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, μέσω του προγράμματός μας “Υιοθέτησε την πόλη σου”, και την ευχαριστώ γι’ αυτό. Γιατί με αυτήν την συμμετοχή της, αποδεικνύεται ότι μπορούμε να κάνουμε την πόλη καλύτερη όταν συνεργαζόμαστε, όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε την καθημερινότητα στην Αθήνα μία θετική εμπειρία».

O Managing Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, κ. Dejan Beko, σημείωσε ότι: «Ως συνεχιστές του ιστορικού σήματος της FIX Hellas, μίας μάρκας άρρηκτα συνδεδεμένης με σταθερές διαχρονικές αξίες, νιώθουμε περήφανοι που έχουμε την ευκαιρία να συμβάλλουμε στην ανάπλαση του πάρκου ΦΙΞ, ενός χώρου που συνδέεται άμεσα με την ιστορία της ζυθοποιίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής σε μία από τις πιο ζωντανές γειτονιές, ακριβώς τη στιγμή που οι Αθηναίοι ανακαλύπτουν και πάλι τα υπέροχα πάρκα της πόλης τους. Ως ενεργοί εταιρικοί πολίτες, συνεχίζουμε να υλοποιούμε πρωτοβουλίες ουσιαστικής προσφοράς, που δημιουργούν προστιθέμενη αξία για την κοινωνία, ζυθοποιώντας για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ