Η πράσινη ανάπτυξη χρειάζεται τις ορυκτές πρώτες ύλες
Στην παρουσίασή της εν μέσω της πανδημίας για την ανάκαμψη της Ευρώπης η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν έθεσε την Πράσινη Ανάπτυξη ως βασική προτεραιότητα και η στρατηγική αυτή κάθε άλλο παρά κεραυνό εν αιθρία αποτέλεσε.
Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της η επικεφαλής της Επιτροπής είχε περιγράψει την ανάγκη για μια Νέα Πράσινη Συμφωνία που θα αναζωογονήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Η πανδημία του κορονοϊού, βεβαίως, θέτει νέες προτεραιότητες. Το ΔΝΤ προβλέπει πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί φέτος κατά 10%, μάλιστα η ζώνη του ευρώ είναι η μόνη υπερεθνική περιοχή στον κόσμο που φέτος θα εμφανίσει διψήφιο ποσοστό ύφεσης. Στις πρόσφατες αναθεωρημένες προβλέψεις της η ίδια η Κομισιόν προβλέπει πως η οικονομία της ευρωζώνης θα υποχωρήσει κατά 8,7%. Μάλιστα, η πρόβλεψη αυτή είναι κατά μία μονάδα χειρότερη από εκείνη που είχε γίνει τρεις μήνες πιο πριν.
Είναι σαφώς πως η Ευρώπη ποντάρει πολλά στην καινοτομία των ψηφιακών τεχνολογιών -που αποτελούν τον δεύτερο πυλώνα του σχεδίου ανάπτυξης- και ο συνδυασμός τους με την πράσινη ανάπτυξη αποτελεί ιδανική λύση.
Στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών είδαμε χώρες να διαγκωνίζονται για να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε μάσκες, αναπνευστήρες και κρίσιμες πρώτες ύλες που θα εξασφάλιζαν την ομαλή λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων. Τόσο σε κρίσιμες καταστάσεις όσο και στη προσπάθειας μιας οικονομίας που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, η απρόσκοπτη πρόσβαση σε πρώτες ύλες αποτελεί προαπαιτούμενο. Ουσιαστικά δεν μπορούμε να δούμε την επιστροφή των ευρωπαϊκών οικονομιών σε ένα υψηλότερο επίπεδο αν δεν έχουμε εξασφαλίσει τις απαιτούμενες πρώτες ύλες. Δεδομένου, δε, ότι στο διεθνές περιβάλλον είδαμε πολλές φορές να εφαρμόζεται το δόγμα του «ο καθένας για τον εαυτό του», οι ευκαιρίες για συνέργειες είναι ίσως πολύ περιορισμένες.
Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τη σημασία που παίζουν πρώτες ύλες όπως οι σπάνιες γαίες και μια σειρά άλλων λιγότερο… εξωτικών ορυκτών στην ψηφιακή τεχνολογία. Η Πράσινη Ανάπτυξη χρειάζεται σύγχρονα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και αυτές με τη σειρά τους στρέφονται στην εξορυκτική βιομηχανία για την εξασφάλιση των απαιτούμενων δομικών στοιχείων. Μια βιώσιμη και αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή εξορυκτική βιομηχανία αποτελεί, τελικά, αναγκαία προϋπόθεση για μια εφοδιαστική αλυσίδα που διασφαλίζει έμπρακτα τη μετουσίωση των καινοτομικών ιδεών σε απτά προϊόντα και σε ποιοτικές υπηρεσίες. Η διαρκής εξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα αποτελεί ισχυρό παράγοντα προβληματισμού, όπως και η διαρκής αναζήτηση για μεγάλους όγκους από κρίσιμες πρώτες ύλες όπως κοβάλτιο, λίθιο, σπάνιες γαίες, μέχρι το αλουμίνιο, τον χαλκό, το νικέλιο, για τις οποία η Ευρώπη ήδη διαθέτει βιώσιμη βιομηχανική παραγωγή.
Η χώρα μας βρίσκεται σε προνομιακή θέση, καθώς είναι σε θέση σήμερα να στηρίξει το ευρωπαϊκό όραμα της Πράσινης Ανάπτυξης, καθώς διαθέτει κορυφαίας ποιότητας κοιτάσματα χρυσού, αργύρου, μολύβδου, χαλκού και ψευδαργύρου. Βεβαίως τα κοιτάσματα από μόνα τους δεν αρκούν. Εκτός από αυτά η Ελλάδα έχει να επιδείξει επίσης μία σύγχρονη και υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα, όπως αυτή εκφράζεται από την Ελληνικός Χρυσός που λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, της Ολυμπιάδας, των Μαύρων Πετρών και των Σκουριών. Απαντώντας στις αιτιάσεις του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος με τη δραστηριότητά της η Ελληνικός Χρυσός έχει αποδείξει με τις τεχνολογίες και τα συστήματα που έχει θέσει σε εφαρμογή πως ο αντίλογος που είχε διατυπωθεί ουδεμία σχέση είχε με την προστασία του περιβάλλοντος.
Άλλωστε η Ελληνικός Χρυσός είναι εκείνη που με τη δραστηριότητά της απομάκρυνε από την ευρύτερη περιοχή των μεταλλείων εκατομμύρια τόνους από κατάλοιπα που είχε αφήσει η δραστηριότητα άλλων φορέων στο παρελθόν. Η εταιρεία, παράλληλα, λειτουργεί περισσότερους από 400 σταθμούς μέτρησης που ελέγχουν από τα υπόγεια νερά ως τον ατμοσφαιρικό αέρα. Όλα αυτά δείχνουν πως η εξορυκτική δραστηριότητα μπορεί να πραγματοποιείται με όρους φιλικούς προς το περιβάλλον και την κοινωνία και, ταυτόχρονα, να υπηρετεί με έργα το όραμα της Ευρώπης για την Πράσινη Ανάπτυξη και την ταχεία ανάκαμψη που θα αφήσει πίσω της τις πληγές που προκάλεσε η πανδημία.