Έντονο ενδιαφέρον για το ομόλογο της Ελλάκτωρ
Μεγάλο ενδιαφέρον από βαριά ξένα χαρτοφυλάκια φαίνεται πως συγκεντρώνει μέχρι στιγμής το ομόλογο των 600 εκατ. ευρώ της Ελλάκτωρ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το Λονδίνο, μέχρι χθες το απόγευμα – δηλαδή 24 ώρες πριν το κλείσιμο του βιβλίου που προγραμματίζεται για σήμερα νωρίς το απόγευμα – το 75% της κάλυψης του ομολόγου προέρχονταν από ξένους και το υπόλοιπο 25% των κεφαλαίων ήταν ελληνικής προέλευσης.
Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται και το γεγονός ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια έχουν μπει με μεγάλα πακέτα που ξεκινούν από τα 50 εκατ. ευρώ και φτάνουν ως και τα 120 εκατ. ευρώ, αναγνωρίζοντας την αξία και τις προοπτικές αυτού του ιδιότυπου «μπουκέτου» δραστηριοτήτων του Ομίλου (παραχωρήσεις –αιολικά – περιβάλλον) που εγγυάται τις ομολογίες της Ελλάκτωρ.
Ως προς το επιτόκιο του ομολόγου, οι πληροφορίες είναι για την ώρα συγκεχυμένες, αφού άλλες κάνουν λόγο για κουπόνι που κινείται γύρω στο 5,75%, ενώ χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg τοποθετούσε το επιτόκιο στο 6% με 7%. Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση της Ελλάκτωρ, στην παρουσίαση που είχε κάνει στην αρχή του roadshow την περασμένη Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως το επιτόκιο δεν μπορεί να πέσει κάτω από το 4%, αφού αυτό που προσφέρει είναι ένα high yield bond και πως έχει πλήρη επίγνωση ότι ως πρώτη της έξοδος στις διεθνείς αγορές η συγκεκριμένη έκδοση μπορεί να συνοδευτεί από ένα σχετικά υψηλό επιτόκιο.
Άλλωστε σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Ελλάκτωρ για το 2018, το μέσο σταθερό επιτόκιο δανεισμού του Ομίλου ήταν μεταξύ 5,5% και 6%, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο που εκτιμάται ότι είναι μεσοσταθμικά τουλάχιστον 1% υψηλότερο. Άρα ακόμα και σε περίπτωση που το επιτόκιο του ομολόγου των 600 εκατ. ευρώ καταλήξει να διαμορφωθεί μεταξύ 6,25% και 6,75%, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα έχει βγει και πάλι κερδισμένη αφού θα έχει κατορθώσει α) να αναχρηματοδοτήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του δανεισμού της με σχεδόν το ίδιο κόστος χρήματος, αλλά αποδεσμεύοντας παράλληλα μία σειρά από σημαντικά assets που αυτή τη στιγμή βρίσκονται ενεχυριασμένα λόγω τραπεζικού δανεισμού, β) να απελευθερώσει τις εξαιρετικά σημαντικές ταμειακές ροές της που αυτή τη στιγμή θυσιάζονται στην πληρωμή τόκων και γ) να κάνει μία καλή πρώτη γνωριμία με πολύ βαριά ξένα χαρτοφυλάκια που στο μέλλον μπορεί να μπουν σε ένα νέο ομόλογο του Ομίλου με χαμηλότερο επιτόκιο. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει άλλωστε με τα ΕΛΠΕ, που σε ευρωομόλογο 500 εκατ. ευρώ είχαν πληρώσει επιτόκιο 8% το 2013, ενώ πριν δυο μήνες εξασφάλισαν τα ίδια λεφτά με επιτόκιο μόλις 2%.
Σε κάθε περίπτωση, η έκδοση του ομολόγου των 600 εκατ. ευρώ, είναι για την Ελλάκτωρ μία βασική προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητά της και την περαιτέρω ανάπτυξή της, αφού όπως ανέφερε και η διοίκηση στην παρουσίαση που έκανε σε Έλληνες fund managers στην πρεμιέρα του ομολόγου, ο Όμιλος έχει σχεδόν εξαντλήσει τα περιθώρια δανειοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες, άρα αν θέλει να πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, είναι υποχρεωμένος από σήμερα να έχει ανοίξει εναλλακτικούς δρόμους χρηματοδότησης, ακόμα και πληρώνοντας κάτι παραπάνω στο επιτόκιο της πρώτης του έκδοσης.