ΕΛΠΕ και ΔΕΗ «αγκάθια» για την κυβέρνηση

ΕΛΠΕ και ΔΕΗ «αγκάθια» για την κυβέρνηση

Τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΗ είναι τα δύο μεγαλύτερα «αγκάθια» της κυβέρνησης στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων.

Ειδικότερα, ο διαγωνισμός για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ κηρύχθηκε άγονος καθώς η τελευταία φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ έκλεισε χωρίς καμία προσφορά από τα δύο υποψήφια επενδυτικά σχήματα.

Οι δύο πλευρές του Ελληνικού Δημοσίου και της Paneuropean Oil and Industrial Holdings θα αποτιμήσουν τις εξελίξεις και τα γεγονότα και αναλόγως θα αποφασίσουν για το τι μέλλει γενέσθαι με τα ΕΛΠΕ.

Η διαγωνιστική διαδικασία των ΕΛΠΕ ξεκίνησε περίπου πριν ένα χρόνο όταν τον ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Τότε έκαναν την εμφάνισή τους πέντε επενδυτικά σχήματα, με τις Glencore και Vitol να προκρίνονται για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ

Στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Από τη μία πλευρά στα «σκαριά» βρίσκεται νέος διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και από την άλλη συσσωρεύονται χρέη της εταιρείας.

Ως μοναδική λύση για διάσωση της εταιρείας προτείνεται η πώληση των περιουσιακών στοιχείων της καθώς και η μείωση του προσωπικού. Η αποκρατικοποιήση και αυτή έχει καθυστερήσει με τους εταίρους να χτυπούν συνεχώς «καμπανάκι» για επιτάχυνση της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ