Η μόδα στο... σφυρί. Χατζηιωάννου και Λάκης Γαβαλάς θύματα των... χρεών
Ενας από τους κλάδους που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα είναι και αυτός της ένδυσης,
Η πολυετής ύφεση, η έλλειψη ρευστότητας, ο υπερδανεισμός των προηγούμενων ετών -αλλά και η κακοδιαχείριση σε αρκετές περιπτώσεις- διαμορφώνουν ένα πολύ αρνητικό περιβάλλον για τις δραστηριοποιούμενες στην αγορά επιχειρήσεις.
Οι αναδιαρθρώσεις που επιχειρήθηκαν «ήρθαν πολύ αργά και άτολμα», ενώ η μορφολογία της ελληνικής επιχειρηματικότητας δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί αλώβητη μετά την οικονομική στροφή της εγχώριας οικονομίας. Η πτώση της ζήτησης μοιραία μείωσε το μέγεθος της αγοράς, αφήνοντας απέξω ακόμη και μεγάλες μονάδες.
Επιπλέον, η ραχοκοκαλιά της ελληνικής αγοράς αποτελούνταν από εισαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις, η πλειονότητα των οποίων αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τη λειτουργία της, μετά την κατάρρευση της εμπορικής πίστης (αδυναμία έκδοσης εγγυητικών επιστολών, άρνηση ασφάλισης πιστώσεων κ.ά.). Στα παραπάνω προστίθεται και η υπερέκθεση αρκετών επιχειρήσεων σε δανεισμό, που δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί στα τρέχοντα επίπεδα τζίρων.
Την κατάσταση ήρθε να επιδεινώσει τόσο η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων όσο και η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών δανείων, που δημιουργούν μια διαρκή στρέβλωση στην αγορά. To άθροισμα των λουκέτων «τρομάζει». Ειδικότερα, από το 2008 έως σήμερα έχουν χαθεί περίπου 300.000 επιχειρήσεις. Η «εξαφάνιση» αυτών των εταιρειών αφαίρεσε και 30,31 δις ευρώ προϊόντος.
ΕΝΔΥΣΗ
Ενας από τους κλάδους που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα είναι και αυτός της ένδυσης, που από το 2010 και μετά μετρά πτωχεύσεις μικρών και μεγάλων εταιριών ακόμη και εισηγμένων.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα η εισαγωγική Ridenco, η περίπτωση της Λ. Γαβαλάς Α.Ε., η Φωκάς με πολυκαταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διακριτή θέση έχει επίσης η εταιρία Γλου, αλλά και άλλες πάλι εταιρίες κατέρρευσαν πριν φθάσουν στην πόρτα του Πρωτοδικείου, όπως ο όμιλος Φελούς, ενώ υπάχθηκαν στο άρθρο 99 η εισηγμένη Alsinco, η Καρούζος, και η Allouete.
Μεγάλο κανόνι η Sprider των αδελφών Χατζηιωάννου. Οι τελευταίοι, το 2013 και λίγα χρόνια μετά τη μεγάλη επέκταση της αλυσίδας, έδωσαν ένα βεβιασμένο τέλος στην εταιρία, αφήνοντας παράλληλα απλήρωτους τους περίπου 800 εργαζόμενους, φέσι που ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες και συνολικές υποχρεώσεις άνω των 96 εκατ. ευρώ.
Αύριο δύο από τις παραπάνω επιχειρήσεις θα δουν εκ νέου ορισμένα από τα ακίνητα τους να βγαίνουν στο σφυρί.
Πρόκειται για δύο ακίνητα της εταιρείας Αφοί Χατζηιωάννου & ΣΙΑ, με τιμή πρώτης προσφοράς 1.700.000 και 170.000 αντίστοιχα. Μάλιστα στο δεύτερο στεγάζεται υπηρεσία του ΣΔΟΕ.
Μεταξύ άλλων βγαίνει στο σφυρί το τριώροφο νεοκλασικό κτίριο στο Κολωνάκι, που στέγαζε την επιχείρηση του Λάκη Γαβαλά, με επισπεύδουσα τράπεζα την Alpha Bank. Το ακίνητο του Λάκη Γαβαλά είναι το νεοκλασικό που βρίσκεται στην οδό Βουκουρεστίου 33 στο Κολωνάκι και βγαίνει στο σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς 2.035.000 ευρώ