Επιταχύνονται οι δεσμεύσεις για ΔΕΠΑ και λιγνίτες
Το γρήγορο κλείσιμο των εμβληματικών αποκρατικοποιήσεων του ενεργειακού τομέα επιδιώκει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Ο κ. Σταθάκης έχει δώσει σαφείς εντολές προς τις διοικήσεις των κρατικών ενεργειακών επιχειρήσεων για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων με συντονισμό του ΤΑΙΠΕΔ.
Η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποδείξει τη δέσμευση της απέναντι στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και στη μεταμνημονιακή εποχή κι επιπλέον με τον τρόπο αυτό να ενισχύσει τα επιχειρήματα για τη μη εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Έτσι, στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο – σκούπα για ενεργειακά θέματα.
Η ΔΕΠΑ
Ανάμεσα στις διατάξεις του περιλαμβάνεται η απόσχιση από τη ΔΕΠΑ των δικτύων διανομής φυσικού αερίου προκειμένου το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της εταιρείας.
Βάσει των όσων έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές, σε πρώτο χρόνο θα πουληθεί πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΔΕΠΑ (σκέλος εμπορίας) και σε δεύτερη φάση θα διατεθεί μειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρείας που θα προκύψει με τα δίκτυα διανομής.
Το «split» της ΔΕΠΑ βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας και το επικρατέστερο σενάριο, όπως αναφέρουν πηγές, είναι να αποσχιστεί ο κλάδος των υποδομών και να μεταφερθεί σε δύο εταιρίες. Στη μία θα είναι τα διεθνή projects, όπου το δημόσιο δεν θα πουλήσει μετοχές και στη δεύτερη θα ενταχθούν οι ΔΕΔΑ και η ΕΔΑ Αττικής. Σε αυτήν το δημόσιο θα κρατήσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.
Η ΔΕΠΑ θα μείνει με την ΕΠΑ Αττικής, τη χονδρική εμπορία και τις διεθνείς συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου. Σε πώληση θα βγει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών. Για το κομμάτι αυτό έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εγχώριοι όμιλοι, όπως Μυτιληναίος, Κοπελούζος και Motor Oil.
Η ΔΕΗ
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και η κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή που επιβαρύνει τη ΔΕΗ και τις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η παύση της ισχύος του ειδικού τέλους για τον λιγνίτη.
Ήδη η διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων για την πώληση των λιγνιτικών σταθμών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Αν μάλιστα δεν υπήρχε το αίτημα από το κοινοπρακτικό σχήμα «CHN Energy – Κοπελούζου» για παράταση της προθεσμίας της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, η αποεπένδυση θα είχε κλείσει στις 17 Οκτωβρίου. Τώρα η ημερομηνία μετατίθεται για τις 17 Νοεμβρίου.