Η Folli-Follie και η μέθοδος «γύρω-γύρω όλοι»
Το βούλευμα κόλαφος του Συμβουλίου Πημμελειοδικών για την Folli-Follie - Πώς φτάσαμε στις δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών για την οικογένεια Κουτσολιούτσου
Ψευδείς ισολογισμούς, κέρδη, ταμειακά διαθέσιμα, αποθέματα και εικονικές πωλήσεις σε βάθος χρόνου, τουλάχιστον, από το 2007 αλλά ενδεχομένως και από το 2001, φέρεται να κατάρτιζε η εταιρεία Folli Follie! Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών με το οποίο δεσμεύτηκαν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι θυρίδες της οικογένειας Κουτσολιούτσου καθώς και των μελών του ΔΣ της εταιρείας. Συνολικά η απόφαση για τη δέσμευση αφορά οκτώ πρόσωπα τα οποία μετείχαν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας στις 25 Απριλίου 2018. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο Φραγκίσκος Γρατσώνης ο οποίος ήταν οικονομικός διευθυντής της εταιρείας τότε και επίσης είχε διοριστεί ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Υπερταμείου αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.
Τη δέσμευση ζήτησε από το δικαστικό συμβούλιο,ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης. Κι αυτό ενώ μέχρι πριν από λίγους μήνες η οικογένεια Κουτσολιούτσου, αντιπροσώπευετο ελληνικό «success story». Ο λόγος για τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ιδρυτή της εταιρείας μαζί με τη σύζυγο του, Αγγελική αλλά και για τον συνεχιστή της οικογένειας, τον γιο τους, Τζώρτζη, ο οποίος πλέον έχει διαχωρίσει τη θέση του από τον πατέρα του, προαναγγέλλοντας ακόμα και νομικές ενέργειες σε βάρος του. Προς το παρόν ωστόσο οι αποφάσεις των δικαστικών αρχών αφορούν και τα τρία μέλη της οικογένειας που διαχειριζόνταν την αλυσίδα.
Γύρω Γύρω Ολοι
Σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρονται στο βούλευμα με το οποίο αποφασίστηκε η δέσμευση, η εταιρεία Folli Follie φέρεται να «μαγείρευε» τους ισολογισμούς της εταιρείας ήδη από το 2007, εξαπατώντας τους επενδυτές. Ουσιαστικά, στην πρόταση του προς το δικαστικό συμβούλιο, η οποία υιοθετήθηκε από τους τρεις δικαστές, ο οικονομικός εισαγγελέας κάνει λόγο «για μεθοδευμένη και σχεδιασμένη από τουλάχιστον το 2007 εξαπάτηση των επενδυτών που εμπιστεύθηκαν την ειλικρίνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών της εταιρίας προχώρησαν σε αγορά μετοχών της και σήμερα έχουν καταγράψει τεράστια οικονομική ζημία αφού η τιμή της μετοχής μετά την αποκάλυψη της απάτης έχει υποστεί οικονομική απαξίωση».
Ωστόσο, αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο η πρακτική αυτή να ακολουθείτο και αρκετά χρόνια νωρίτερα. Στην πρόταση του κ.Δραγάτση προς το δικαστικό συμβούλιο περιλαμβάνεται κατάθεση της διευθύντριας της Διεύθυνσης Εισηγμένων Εταιρειών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Ιλιάννας Κούρκαφα. Όπως αναφέρει η μάρτυρας,από την έκθεση της Alvarez & Marsal (σ.σ. η εταιρεία που ελέγχει τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου στην Ασία) προκύπτει ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως η εταιρεία «έκτιζε» από το 2007 και πιθανότατα και προγενέστερα ψευδείς ισολογισμούς μεταφέροντας ψευδή κέρδη, ψευδή ταμειακά διαθέσιμα, εικονικές πωλήσεις και ψευδή αποθέματα». Η μάρτυρας αναφέρει ότι με βάση το πόρισμα της A&M ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άρχισε έρευνα και για τα χρόνια προ του 2016. Η μάρτυρας περιγράφει, συγκεκριμένα, πως «σύμφωνα με την «Α&Μ» οι ανωτέρω ουσιώδεις ανακρίβειες προέκυψαν διότι τουλάχιστον από τη χρήση 2007 (και κατά πάσα πιθανότητα πριν από αυτή) κάποιες εταιρείες της FF ASIA είχαν καταχωρήσει σημαντικό όγκο και αξία εικονικών αγορών και πωλήσεων εμπορευμάτων». Παράλληλα, τονίζει πως η Α&Μ εντόπισε τρεις περιόδους και μεθόδους καταχώρησης εικονικών συναλλαγών. Η πρώτη την περίοδο 2015-2017 η οποία αναφέρεται ως «άμεσες εικονικές συναλλαγές», η δεύτερη αφορά την περίοδο 2007-2015 η οποία αναφέρεται ως «έμμεσες εικονικές συναλλαγές» και η τρίτη πιστεύεται ότι αποτελεί πρακτική που υιοθετήθηκε μεταξύ του 2001-2015 (στην οποία υπάλληλοι του FF GROUP ASIA αναφέρονταν ως "MerryGoRound" (Γύρω Γύρω Ολοι). Η Α&Μ σημειώνει ότι η παλιότερη αναφορά σε αυτή την πρακτική ήταν το 2001 αλλά δεν αποκλείει να συνέβαινε και παλαιότερα».
Όπως επισημαίνει η μάρτυρας η πρακτική του «merry go around» (γύρω γύρω όλοι), αφορά εν ολίγοις, στο ότι οι εταιρείες Folli Follie στην Ασία από το 2001 διενεργούσαν και καταχωρούσαν πωλήσεις με μία ελεγχόμενη εταιρεία. Η ελεγχόμενη εταιρεία πούλησε τα εμπορεύματα απευθείας ή μέσω άλλης σε μία άλλη του ομίλου. Η τελευταία πουλούσε τα εμπορεύματα σε ένα νόμιμο εξωτερικό πελάτη, μια ελεγχόμενη εταιρεία ή στον όμιλο. Έτσι, με τις συναλλαγές «γύρω γύρω όλοι» προσαύξαναν τόσο τα έσοδα όσο και το κόστος πωληθέντων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων του ομίλου στην Ασία. Συνολικά εντοπίστηκαν 27 εταιρείες με έδρα το Χονγκ-Κονγκ οι οποίες λειτουργούσαν ως «οχήματα» για αυτήν την πρακτική. Παράλληλα, με αυτόν τρόπο αυξάνονταν εικονικά και τα διαθέσιμα των τραπεζικών λογαριασμών.
Συνεπώς, όπως τονίζεται στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου το οποίο υιοθέτησε την πρόταση του κ. Δραγάτση: «η εταιρεία όχι μόνο για το 2017 αλλά με μεγάλη βεβαιότητα επί σειρά ετών δηλαδή κατ’ εξακολούθηση δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις διογκώνοντας και τον κύκλο των πωλήσεων της και τα κέρδη της και τα ταμειακά της διαθέσιμα δημιουργώντας συστηματικά μάλιστα στους επενδυτές αλλά και στις εποπτικές αρχές μια παραπλανητική εικόνα για τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρείας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό».
Ρευστοποίηση μετοχών μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου
Παράλληλα, πριν από δεκατρείς μήνες μάλιστα σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου και συγκεκριμένα στις 5 Σεπτεμβρίου 2017 ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος προέβει σε πώληση 1.150.000 μετοχών της εταιρείας Folli Follie συνολικής αξίας 23.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο κ. Δραγάτσης στο δικαστικό συμβούλιο,η ενέργεια αυτή από μόνη της «είναι ικανή να βλάψει το επενδυτικό κοινό και συνιστά χειραγώγηση πέραν της απατηλής σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων που παραπλάνησαν σωρεία επενδυτών που προχώρησε σε αγορά μετοχών και στη συνέχεια μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου και του πανικού που ακολούθησε ρευστοποίησε τις μετοχές καταγράφοντας ζημία χιλιάδων ευρώ».
Κι όλα αυτά ενώ, στο παρελθόν δεν είναι λίγες οι αναφορές στον Τύπο και τα διθυραμβικά ρεπορτάζ για τον ιδρυτή του ομίλου, τη σύζυγο και το γιο του οι οποίοι πλέον ερευνώνται από τις δικαστικές αρχές για σοβαρά αδικήματα και συγκεκριμένα για απάτη, χειραγώγηση μετόχων και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2014 ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος σκιαγράφησεαπό Bloomberg ως αναδυόμενος δισεκατομμυριούχος. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος μαζί με τη γυναίκα του Αγγελική άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στο Κολωνάκι το 1982, θέλοντας να δημιουργήσει μια μεσαία κατηγορία κοσμημάτων η οποία έλειπε τότε από την ελληνική αγορά. Η προσπάθεια του ζευγαριού στέφθηκε με επιτυχία και περνώντας τα χρόνια στην επιχείρηση μπήκε και ο γιος τους, Τζώρτζης, ο οποίος ανέλαβε την επέκταση του ομίλου. Βέβαια, σήμερα, έχει διαχωρίσει τη θέση του και ρίχνει τη ευθύνη για όσα συνέβησαν στη θυγατρική της εταιρείας στην Ασία, στον πατέρα του, Δημήτρη.
Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας