ΕΛΠΕ: Δύο «μνηστήρες» πέρασαν στη δεύτερη φάση - Το who is who

ΕΛΠΕ: Δύο «μνηστήρες» πέρασαν στη δεύτερη φάση - Το who is who

Τον αποκλεισμό τριών από τα πέντε επενδυτικά σχήματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου των Ελληνικών Πετρελαίων, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, με το αιτιολογικό ότι δεν πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Ως εκ τούτου, στην επόμενη φάση του διαγωνισμού περνούν η ολλανδική Vitol και η ελβετική Glencore.

Όπως αναφέρειτο ΤΑΙΠΕΔ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου κατά την σημερινή του συνεδρίαση απέκλεισε τρία επενδυτικά σχήματα που δεν πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Β’ φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου συμμετοχής (από κοινού πώληση τουλάχιστον 50,1% από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.) στην εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» (ΕΛΠΕ).

Κατόπιν της αξιολόγησης των Εκδηλώσεων Ενδιαφέροντος από τους συμβούλους του διαγωνισμού, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε ότι δεν πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για τη φάση υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών του διαγωνισμού, οι εξής (αλφαβητικά):

1. Alrai Group Holdings Limited

2. Carbon Asset Μanagement DWC-LLC και Alshaheen Group S.A. (σε κοινοπραξία)

3. Gupta Family Group Alliance.

Να σημειωθεί ότι διατήρηση της υψηλής κερδοφορίας, με αύξηση παραγωγής και πωλήσεων, παρά την επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης, παρουσίασαν τα ΕΛΠΕ το πρώτο τρίμηνο του 2018. Τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA ανήλθαν στα 149 εκατ. ευρώ και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 62 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη στο πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 74 εκατ. ευρώ, έναντι 124 εκατ. ευρώ.

Ποιες είναι οι εταιρείες που πέρασαν στον διαγωνισμό

Η Vitol είναι ιδιωτική εταιρεία που ιδρύθηκε στο Αμστερνταμ το 1996 και σήμερα εδρεύει στη Γενεύη. Εμπορεύεται επτά εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και προϊόντων την ημέρα, και το 2017 εμφάνισε έσοδα 181 δισ. δολάρια.

Η Vitol είχε επιχειρήσει να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα, καταθέτοντας πρόταση για τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων στην Κρήτη, η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ, ενώ, μέσω ελβετικής θυγατρικής της, έχει λάβει άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας 50 MW.

Ως trader έχει συνεργαστεί τόσο με τον όμιλο της Μotor Oil όσο και των ΕΛΠΕ.

H Clencore ιδρύθηκε το 1974 και εδρεύει στο Μπαρ Ζιγκ της Ελβετίας. Παράγει και εμπορεύεται ευρύ φάσμα μετάλλων και ορυκτών, ενέργειας και γεωργικών προϊόντων. Η Clencore τροφοδοτεί την αγορά με 6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ διαθέτει πετρελαϊκά assets στο Τσαντ, στο Καμερούν και δύο στη Γουινέα.

Η εταιρεία σε συνεργασία με το Qatar Investment Authority (κρατικό fund του Κατάρ) είναι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της ρωσικής πετρελαϊκής Rosneft.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ