CVC Capital Partners: Αυτό είναι το σχέδιο για την απόλυτη κυριαρχία στον χώρο της υγείας
Euromedica, Ιατρόπολις και Ντυνάν στο στόχαστρο
Με επόμενους στόχους τον όμιλο Ιατρόπολις, τις κλινικές του Euromedica και το Ντυνάν συνεχίζει το επενδυτικό fund CVC Capital Partners την επέλασή του στο χώρο της υγείας, με στόχο να κυριαρχήσει στην αγορά, αποκτώντας σε χαμηλές αποτιμήσεις επιχειρήσεις που θα πολλαπλασιάσει την αξία τους σε μια πενταετία. Η Hellenic Healthcare (της CVC), αν ολοκληρωθεί η απόκτηση του Υγεία θα ελέγχει τις κλινικές Υγεία, Μητέρα, Λητώ, Μetropolitan και Ιασώ General και η επενδυτική ορμή του, έχει τρομάξει τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου, που όμως δεν μένουν με δεμένα χέρια. Ήδη το Ιατρικό Αθηνών ετοιμάζει την αντεπίθεσή του, αφού όπως αναφέρουν πηγές «το θέμα του Υγεία δεν έχει κλείσει για το Ιατρικό Αθηνών».
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Το Ντυνάν είναι επίσης στους στόχους του CVC. Οι διαδικασίες για την πώληση έχουν ξεκινήσει με την PriceWaterhouseCoopers (PwC) να έχει προχωρήσει στην αποστολή προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε περίπου 60 επενδυτές, ενώ τόσο το CVC Capital Partners και το Υγεία, όσο και το Ιατρικό Αθηνών θα είναι μεταξύ των υποψηφίων επενδυτών.
Την ίδια στιγμή έχουν ξεκινήσει οι κρούσεις του fund και στο χώρο των διαγνωστικών κέντρων με τις επαφές να είναι σε εξέλιξη με τους τρεις μετόχους του Ιατρόπολις, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κλάδο με 5 διαγνωστικά κέντρα και μία ογκολογική κλινική. Το ενδιαφέρον του CVC για τον κλάδο των διαγνωστικών απασχολεί και τον πρωταγωνιστή στην πρωτοβάθμια υγεία, τη Βιοιατρική. Όπως δηλώνει στο Money Pro ο επικεφαλής της εταιρείας οκ. Ευάγγελος Σπανός, « συνεχίζουμε την ανάπτυξή μας κάθε χρόνο με νέα διαγνωστικά κέντρα, και από το φθινόπωρο που αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για τα περιουσιακά στοιχεία του Euromedica θα δώσουμε το παρόν για τα διαγνωστικά στην ελληνική περιφέρεια. Πιστευω ότι είναι θετικό να γίνονται εξαγορές και επενδύσεις στον κλάδο να αυξάνεται ο ανταγωνισμός και η ποιότητα των υπηρεσιών». Ο κ. Σπανός επιβεβαιώνει ότι το CVC είχε προσεγγίσει και τη Βιοιατρική «Είχαν γίνει κάποιες επαφές αλλά δεν ευοδώθηκαν γιατί εμείς δεν θέλουμε να πουλήσουμε πλειοψηφικό μερίδιο και εκείνοι ήθελαν να αποκτήσουν το 70%».
Η πρόταση για το Υγεία
Η CVC Capital Partners για να αποκτήσει, μέσω της Hellenic Healthcare, το 70,38% του μετοχικού κεφαλαίου της «Θεραπευτήριο Υγεία» από τη MIG προσέφερε τίμημα 0,92 ευρώ ανά μετοχή (197,7 εκατ. ευρώ) για το 70,38%, που αντιστοιχεί σε αποτίμηση 281,27 εκατ. ευρώ για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου του Υγεία. Αναλαμβάνει επίσης τα 131 εκατ. ευρώ δανεισμού ανεβάζοντας τη συνολική αξία της επιχείρησης, 412 εκατ. ευρώ ή 12,3 φορές τα EBITDA της χρήσης 2017. To τίμημα είναι διπλάσιο από αυτό που η Apostolopoulos Holdings επιχείρησε, χωρίς επιτυχία, να αποκτήσει ως και το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του Υγεία αλλά υψηλότερο και από το τίμημα του Metropolitan (ήταν 8 φορές τα EBITDA). Με βάση τη δεσμευτική πρόταση της CVC, η ΜIG θα έχει επίσης τη δυνατότητα να αποκτήσει ποσοστό έως 10% στη Hellenic Healthcare, στην εταιρεία, δηλαδή, που θα ελέγχει τις κλινικές Υγεία, Μητέρα, Λητώ, Μetropolitan και Ιασώ General, συν ό,τι άλλο ενδεχομένως αποκτήσει στην πορεία. Το οποίο, θεωρητικά τουλάχιστον, σημαίνει ότι η ΜIG μπορεί να κρατήσει το «ενδιαφέρον» της στον χώρο της υγείας, μετέχοντας σε έναν πολύ ευρύτερο όμιλο, με την προσδοκία μελλοντικών υπεραξιών.
Το επόμενο βήμα είναι να ολοκληρωθεί ο νομικός και οικονομικός έλεγχος (due diligence) του Υγεία, με τη συμφωνία να ολοκληρώνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου και στη συνέχεια να τεθεί υπόψη της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Μέχρι τότε θα πρέπει να αναμένεται και η όποια αντιπρόταση ετοιμάζεται από την πλευρά του Ιατρικού Αθηνών. Η MIG, όπως σημειώνει στη χθεσινή της ανακοίνωση, θα προβεί στην πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου ο οποίος θα εξετάσει το εύλογο και δίκαιο του προσφερθέντος τιμήματος.
Αν η συμφωνία με το CVC εθοδωθεί θα είναι η μεγαλύτερη στην αγορά της ιδιωτικής υγείας και ενδεικτική της αποφασιστικότητας του fund, που δεν διαστάζει να δώσει το τίμημα που χρειάζεται για να κάνει τις εξαγορές που σχεδιάζει. Σημειώνεται ότι το CVC επένδυσε 1,5 δις. ευρώ στην Ισπανία για την εξαγορά σειράς κλινικών κατά τη διάρκεια της κρίσης από τις οποίες αποεπένδυσε πέντε χρόνια μετά εισπράττοντας 5 δις. ευρώ.
Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας