Ελληνικό: Τελειωμό δεν έχει το σίριαλ

Ασταμάτητες είναι οι προσφυγές και οι… καθυστερήσεις

Ελληνικό: Τελειωμό δεν έχει το σίριαλ

 

 

Λίγο πριν λήξει η προθεσμία που ορίζει ο νόμος για να προσβληθεί δικαστικά το προεδρικό διάταγμα που κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο νόμιμο και συνταγματικό, για το σύνολο των όρων της επένδυσης στο Ελληνικό πέφτουν… βροχή οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όμως με τή χωρίς προσφυγές, το σίριαλ του Ελληνικού θα έχει ακόμη αρκετά επεισόδια. Για αυτό και αποτελεί μια από τις μόνιμες εκκρεμότητες όλων των τελευταίων αξιολογήσεων, φυσικά και της τελευταίας του ελληνικού προγράμματος.

Το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου για τη μετεγκατάσταση έως το τέλος Ιουνίου, όλων όσων παραμένουν στο πρώην αεροδρόμιο, έχει χαθεί οριστικά. Καλώς εχόντων των πραγμάτων αυτό θα καταστεί δυνατό στα τέλη του έτους, χρονοδιάγραμμα φυσικά που εξαρτάται από τις «διαθέσεις» όσων παραμένουν στο χώρο. Όπως για παράδειγμα της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ή και του αμαξοστασίου της ΟΣΥ όπου αναζητούν νέα στέγη.

Οι προσφυγές

Στο ΣτΕ προσέφυγαν και δύο οικολογικές οργανώσεις και ζητούν να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την επένδυση στο Ελληνικό Αττικής, μετά και την χθεσινή προσφυγή 507 κάτοικων της περιοχής του Ελληνικού.

Στο ΣτΕ προσέφυγε το «Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων» και η «Οικολογική Συνεργασία» και ζητούν να ακυρωθεί το επίμαχο Π.Δ. ως αντισυνταγματικό και παράνομο, ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά το δασικό τμήμα του, της έκτασης των 243 στρεμμάτων.

Στην αίτηση ακύρωσης υποστηρίζουν ότι υπάρχει πλάνη περί τα πράγματα ως προς δασικό τμήμα της έκτασης στο Ελληνικό, καθώς η σχετική μελέτη, προβλέπει τη διατήρηση ή την μεταφύτευση τμήματος της δασικής έκτασης, ενώ χαρακτηρίζει την επίμαχη δασική έκταση ως «τεχνητή δασική φυτεία».

Έτσι, υποστηρίζουν ότι «η πλάνη περί των πραγμάτων, μαζί με την έλλειψη της πλήρους και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, προσκρούει τόσο στο άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον στην έννοια του οποίου περιλαμβάνονται και οι δασικές εκτάσεις, όσο και στο δασικό νόμο 998/1979, ενώ αντιμετωπίζει και νομικό πρόβλημα ως το θεωρημένο αλλά παρανόμως μη αναρτηθέντα δασικό χάρτη της επίμαχης περιοχής».

Σημειώνεται στο ΣτΕ έχουν προσφύγει 507 κάτοικοι της περιοχής του Ελληνικού (Κάτω και Άνω Ελληνικό, Άγιος Κοσμάς, Αργυρούπολης και όμοροι Δήμοι), όπως και 4 νομικά πρόσωπα και ζητούν να ακυρωθεί το από 28.2.2018 Προεδρικό Διάταγμα για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής» (έκταση 6.000 στρεμμάτων).

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το επίμαχο Π.Δ. είναι αντισυνταγματικό, αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και παράνομο.

Υπενθυμίζεται ότι προ διμήνου η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με γνωμοδότησή της (υπ΄ αριθμ. 29/2018) και με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη αποφάνθηκε ότι είναι συνταγματικό και νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής» (έκταση 6.000 στρεμμάτων) και έκανε μόνο νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ