Στην «κόψη του ξυραφιού» η ΕΒΖ – Έρχονται μειώσεις μισθών

Μεγάλες είναι οι προσπάθειες της εταιρίας για να κρατηθεί

Στην «κόψη του ξυραφιού» η ΕΒΖ – Έρχονται μειώσεις μισθών

Τον γόρδιο δεσμό για την επιβίωση της εταιρείας προσπαθεί να λύσει η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Από την άλλη πλευρά, όπως διαβεβαίωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των αγροτών και των εργαζόμενων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μείνει ζωντανή η βιομηχανία και η παραγωγή ζάχαρης.

Σήμερα, Τετάρτη, οι 220 εργαζόμενοι της ΕΒΖ θα ακούσουν τις προτάσεις της εταιρείας σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να μειωθεί το μισθολογικό κόστος το οποίο χαρακτηρίζεται υψηλό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της διοίκησης θα είναι μια νέα μεγάλη μείωση μισθών, γεγονός που δεν θα χαροποιήσει τους εκπροσώπους των 220 εργαζομένων, οι οποίοι έχουν υποστεί ήδη μια μείωση της τάξης του 20%.

Το 2015 η εταιρεία είχε ζημίες 58 εκατ. ευρώ,. το 2016 το ζημιογόνο αποτέλεσμα ήταν 40,3 εκατ. ευρώ και 23 εκατ. ευρώ το 2017. Ως εκ τούτου η αρνητική καθαρή θέση της βιομηχανίας επιδεινώθηκε και από -51,3 εκατ. ευρώ το 2015 διαμορφώθηκε το 2017 στα 115,3 εκατ. με αντίστοιχη μείωση του ενεργητικού από 177 εκατ. ευρώ το 2015 σε 119 εκατ. ευρώ το 2017.

Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες του 2017 παρατηρήθηκε σημαντικός και ανησυχητικός περιορισμός των εργασιών της. Ιδίως, συρρικνώθηκε κατά 50% ο τζίρος, μείωση που οφείλεται αφενός στη μείωση της παραγωγής και την είσοδο πληθώρας ανταγωνιστών στην αγορά ζάχαρης μετά την πρόσφατη απελευθέρωσή της, αφετέρου στη δραστική πτώση της τιμής της ζάχαρης κατά περίπου 30% έναντι του προηγούμενου έτους.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία αδυνατεί να πετύχει οιασδήποτε πρόσκαιρη χρηματοδότηση από την πιστώτρια τράπεζα (Πειραιώς) αφού ήδη χρωστά και δεν εξυπηρετεί δάνεια 165 εκατ ευρώ.

Το πρόβλημα της ρευστότητας περιλαμβάνει ήδη ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους περί 15 εκατ. ευρώ, καθυστερήσεις στις πληρωμές τευτλοπαραγωγών κ.λπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ