Deals με κινέζικο χρήμα προ των πυλών
Συνεχίζονται οι προσπάθειες ώστε ένα μικρό μέρος από τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων που επενδύουν οι κινέζοι σε 164 χώρες να έρθει και στην Ελλάδα
Η ελληνική παρουσία στην Κίνα ήταν έντονη τους τελευταίους 2 μήνες με επιχειρηματικές αποστολές (XI’AN) και συμμετοχές σε μεγάλες εκθέσεις ελληνικών επιχειρήσεων (LPS SHANGHAI, HI-TECH SHENZHEN). Κοινό χαρακτηριστικό όλων των προσπαθειών η προσπάθεια προσέλκυσης Κινέζων επενδυτών στην Ελλάδα.
Το 2016 οι Κινέζοι επένδυσαν 170 δις δολάρια σε 7.961projectsσε 164 χώρες, ελάχιστα από τα χρήματα αυτά όμως ήρθαν στην Ελλάδα. Τι μπορούμε να περιμένουμε άραγε; Γιατί τα Κινέζικα χρήματα δεν έρχονται στην Ελλάδα; Η επιχειρηματική αποστολή στοXi’anτα είχε όλα. Κυβερνητική εκπροσώπηση (Θάνου, Τσιρώνης), παρουσιάσεις ευκαιριών (ΤΑΙΠΕΔ, ΡΑΕ,LOGISTICS, ΑΓΡΟΤΙΚΑ),B2Bσυναντήσεις με επενδυτές. Μιλήσαμε με συμμετέχοντες στην αποστολή και μας επιβεβαίωσαν ότι το ενδιαφέρον των Κινέζων είναι μεν σημαντικό αλλά χρειάζονται πολλά να γίνουν. Ιδίως συστηματική ενημέρωση των Κινέζων για επενδυτικά σχέδια έτοιμα προς εκτέλεση. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ένας εκ των διοργανωτών «μακάρι να γινόντουσαν 30 τέτοιες εκδηλώσεις ετησίως στην Κίνα, θα είχαμε τεράστια αποτελέσματα». Επί της ουσίας, στο χέρι που λέμε λαϊκά, έχουμε έντονο ενδιαφέρον για 2 επενδυτικά σχέδια και για την απευθείας πτήση. Το πρώτο σχέδιο αφορά επένδυση Κινέζικης βιομηχανίας σε ελληνική βιομηχανία παραγωγήςLED, μέτοχοι της οποίας είναι δύο πολύ γνωστά επιχειρηματικά ονόματα, με την συζήτηση να αφορά εξαγορά μειοψηφικού ποσοστού. Το δεύτερο σχέδιο αφορά επένδυση στον Αγροδιατροφικό τομέα, παραγωγή και εμπορία ελαιόλαδου και παιδικών τροφών με βάση την Κινόα. Ένα σχέδιο με προϋπολογισμόmarketingστην 5ετία άνω των 50 εκ. ευρώ. Τελευταίο είναι η συμφωνία με την Κυβέρνηση τουXi’anγια απευθείας πτήση έως τα τέλη του 2019. Σημαντικός μάθαμε ο ρόλος τηςAEGEANστις συζητήσεις αυτές. Αναμένουμε με ενδιαφέρον, γιατί από λόγια χορτάσαμε.